Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Winst uitkeren of inhouden?’

FrieslandCampina gaat minder vermogen op naam stellen. Een slim besluit.

FrieslandCampina (RFC) herziet haar uitbetalings- en reserveringsbeleid. De kwantumtoeslag en de seizoensregeling worden afgeschaft. De weidepremie gaat met de helft omhoog naar €1,50 per 100 kilo. En vanaf boekjaar 2017 wordt een kleiner deel van de winst aan de leden uitgekeerd.

Vervallen kwantumtoeslag, lagere uitbetaling

Het vervallen van de kwantumtoeslag betekent voor bedrijven met meer dan zo’n 700 ton melk een lagere uitbetaling. Voor weidende bedrijven maakt de hogere weidemelkpremie dat trouwens meer dan goed.

Gewijzigd reserveringsbeleid

Wat minstens zo hard aantikt, is het gewijzigde reserveringsbeleid. Van de winst van RFC gaat nu nog 35% naar de leden, 65% blijft in het bedrijf. De leden beuren 80% contant, 20% wordt vastgelegd in op naam gestelde obligaties. Over topjaar 2015 was dat €1,28 per 100 kilo melk. De contante uitbetaling verandert niet, de opnaamstelling halveert. Daarmee blijft straks wel bijna 70% van de winst in het bedrijf.

Obligaties pas verzilveren bij bedrijfseinde of vertrek als leverancier

Op korte termijn merkt het leverende lid dat niet, maar uiteindelijk bouwt hij wel minder ‘pensioen’ op. De obligaties zijn immers pas te verzilveren bij bedrijfseinde of vertrek als leverancier.

Het bestuur voert de aanpassing door omdat het een grotere buffer wil voor investering in afzet op internationale markten. Dat is een drogargument. Ledenobligaties zijn eigen vermogen, net zoals de algemene reserve. Bij een flinke zeperd kan er op afgeboekt worden. Obligatiehouders in Cypriotische banken merkten dat in 2013 aan den lijve.

Aandeel obligaties in groepsvermogen

Feit is wel dat het aandeel obligaties in het groepsvermogen steeds groter wordt. Dit was eind 2012 nog 43,1% van het groepsvermogen, dat is opgelopen tot 50,6% medio 2016. Als FrieslandCampina onverhoopt ergens een flinke scheur in de broek oploopt, moet dus eerder – een deel van – de obligaties worden afgeboekt. Dat is absoluut onwenselijk, zoiets zal enorme onrust geven. Terecht dus dat het bestuur de toekenning aanpast. Maar waarom communiceert het bestuur dat niet?

Beheer
WP Admin