Commentaar

11 reacties

'Winst uitkeren of inhouden?'

FrieslandCampina gaat minder vermogen op naam stellen. Een slim besluit.

FrieslandCampina (RFC) herziet haar uitbetalings- en reserveringsbeleid. De kwantumtoeslag en de seizoensregeling worden afgeschaft. De weidepremie gaat met de helft omhoog naar €1,50 per 100 kilo. En vanaf boekjaar 2017 wordt een kleiner deel van de winst aan de leden uitgekeerd.

Vervallen kwantumtoeslag, lagere uitbetaling

Het vervallen van de kwantumtoeslag betekent voor bedrijven met meer dan zo’n 700 ton melk een lagere uitbetaling. Voor weidende bedrijven maakt de hogere weidemelkpremie dat trouwens meer dan goed.

Gewijzigd reserveringsbeleid

Wat minstens zo hard aantikt, is het gewijzigde reserveringsbeleid. Van de winst van RFC gaat nu nog 35% naar de leden, 65% blijft in het bedrijf. De leden beuren 80% contant, 20% wordt vastgelegd in op naam gestelde obligaties. Over topjaar 2015 was dat €1,28 per 100 kilo melk. De contante uitbetaling verandert niet, de opnaamstelling halveert. Daarmee blijft straks wel bijna 70% van de winst in het bedrijf.

Obligaties pas verzilveren bij bedrijfseinde of vertrek als leverancier

Op korte termijn merkt het leverende lid dat niet, maar uiteindelijk bouwt hij wel minder ‘pensioen’ op. De obligaties zijn immers pas te verzilveren bij bedrijfseinde of vertrek als leverancier.

Het bestuur voert de aanpassing door omdat het een grotere buffer wil voor investering in afzet op internationale markten. Dat is een drogargument. Ledenobligaties zijn eigen vermogen, net zoals de algemene reserve. Bij een flinke zeperd kan er op afgeboekt worden. Obligatiehouders in Cypriotische banken merkten dat in 2013 aan den lijve.

Aandeel obligaties in groepsvermogen

Feit is wel dat het aandeel obligaties in het groepsvermogen steeds groter wordt. Dit was eind 2012 nog 43,1% van het groepsvermogen, dat is opgelopen tot 50,6% medio 2016. Als FrieslandCampina onverhoopt ergens een flinke scheur in de broek oploopt, moet dus eerder - een deel van - de obligaties worden afgeboekt. Dat is absoluut onwenselijk, zoiets zal enorme onrust geven. Terecht dus dat het bestuur de toekenning aanpast. Maar waarom communiceert het bestuur dat niet?

Laatste reacties

 • 8911077012

  he leden fc dit staat nog niet allemaal vast laaaaaaaaat van je horen als je het er niet mee eens bent zorg dat er op het einde van de discusie een duidelijke nee is
  zo dat ze niet kunne zegge we hebben het er met de leden over gehad
  en besloten dat het voor stel is aan genomen laat je horen!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Piet Piraat

  Nou Robert, volgens mij, en ik was erbij, is dit in de voorjaarsvergadering gewoon gecommuniceerd. Het hele hoe en waarom is toen duidelijk uitgelegd. Ook welke mogelijkheden er waren. Sorry, maar dit is een beetje een zeperd van een verhaal.

 • schooteind1

  Inderdaad, dit is in de voorjaarsvergadering allemaal aan de orde geweest. Had je moeten weten Robert.

 • 8911077012

  hallo voor gestelde aanpassingen zie uitnodeging

 • agrovision

  700 ton ?

 • hansvanbergen

  Ingewikkeld verhaal om te zeggen dat Campina minder melkgeld gaat uitbetalen. In de dode hand toevoegen aan de reserve allemaal cooperatie acadabra om te zeggen uw melkprijs daalt. Ondertussen ligt de tijd dat Campina in de top van de melkprijzen zat alweer achter ons.

 • kleine boer

  Wat een geleuter altijd over en hoe welke fabriek hoe en wat uitbetaald hoe druk kun je je ergens over maken. Als je geen vertrouwen hebt in het bestuur van de fabriek waar je aan levert dan maak je het je zelf wel erg moeilijk het is toch onmogelijk dat ze allemaal de beste prijs uitbetalen op de manier die voor iedereen het beste is. Het is ook onmogelijk allemaal altijd aan de best betaalde fabriek te leveren wees blij dat ie opgehaald word en niet zoals bij andere sectoren dat je er mee blijft zitten....

 • parnas

  Alle melk zou door de FC verwerkt worden. Door leden in verleden opgegeven wat ze gingen melken en de FC maar bouwen. Zonder enige vorm van een beperking in een A of B quotum. De ledenraadsleden bouwden en groeien fors. Zijn tenslotte niet de kleine jongens die daarin zitten.
  Nu zijn de rapen gaar. De FC kan het niet meer bijbenen. Melk afstoten met verlies. En iedere lid voelt dat. Nu gaat de kwantumkorting eraf want de groten gaan toch niet lopen.
  Deze jongens hebben echter niks in de FC gestort en hebben nu de prijs voor elk lid onderuit gemolken. Het percentage leden wat kleiner is dan een zeg maar 1,5 miljoen liter is veel groter en dan wat er boven zit. Wie durft het aan om eens voor te stellen dat men boven de 1.5 miljoen liter deze collega's een cent minder geeft en bij de volgende 500 duizend liter weer een cent minder enz.
  Het is toch die hoeveelheid melk die de FC en de kleine collega's parten speelt.
  En willen ze dan naar een andere fabriek niemand zal ze dat verbieden .
  Ook deze fabrieken stellen eisen.
  We moeten zuinig zijn op de FC . En alle leden die er geld in hebben zitten moeten de mogelijkheid om dit als ze het nodig hebben als ze stoppen het terug kunnen krijgen. En oh ja. Het mestprobleem kan men ook de leden beter zelf laten oplossen. We hebben een fabriek die op een goede manier melk voor ons moet verwerken en niet meer en minder dan dat. Schoenmaker houd je bij de leest. En nog veel erger dan dit alles is dat we het imago van de veehouderij in Nederland helemaal om zeep helpen als we straks misschien ook de kleine nuka's moeten in laten slapen, omdat daar weer geen plek voor is. We kijken nu allemaal naar elkaar en niemand doet iets.


 • Bennie Stevelink

  @8911077012, afgelopen winter zijn er vele kleinschalige bijeenkomsten geweest waar de toekomstige financiering en uitbetalingsregels zijn besproken. Daar had jij ook naar toe kunnen gaan.

  Het probleem met de financiering kun je het beste vergelijken met een melkveebedrijf: het is onhaalbaar dat een jonge boer het melkveebedrijf tegen marktwaarde kan overnemen en zijn opvolger het 35 jaar later ook weer tegen marktwaarde moet overnemen. Dan vloeit er bij iedere generatie zoveel geld uit het melkveebedrijf dat het niet in stand te houden is.
  Bij de FC hebben we hetzelfde probleem als er teveel op naam gereserveerd wordt wat bij iedere generatie uitbetaald moet worden. Om FC in stand te houden is er geen andere oplossing dan minder op naam te reserveren en meer in de dode hand. Het kapitaal in de dode hand wordt net als het grootste deel van het kapitaal in het melkveebedrijf van generatie op generatie doorgeschoven zonder uitbetaling.

 • sjaakbea

  Op dit moment word 55% van de winst naar de leden, 35% contant 20% ledenobligaties. De rest gaat naar de algemene reserve. In de voorjaarsledenbijeenkomsten is uitgebreide toelichting gegeven over het hoe en waarom van een mogelijke aanpassing. Op dit moment is het voorstel 35% contant, 10% ledenobligaties en de rest naar de algemene reserve. Waar de door Robert Bodde genoemde verhouding 80-20 vandaan komt is mij niet duidelijk.
  Sjaak van Essen

 • koestal

  winst uitkeren ! de boeren zijn het hard nodig !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.