Boerenblog

2 reacties

'Werk aan de winkel om koeien te laten weiden'

Onze koeien op ons bedrijf in Noorwegen móéten naar buiten. Dat heeft heel wat voeten in de aarde en leidt tot een ongeluk.

De eis van de inspectiedienst om de koeien meteen het eerste jaar buiten te laten weiden, had wel heel wat voeten in de aarde. Hoe leer je oudere koeien om te weiden? Ze kunnen niet eens grazen, we hebben geen huiskavel. Er loopt een spoorbaan vlak achter het huis en aan de andere kant loopt een drukke weg.

Geen koeien voor het keukenraam

Het voorstel om de koeien dan maar op de binnenplaats te laten lopen op de helft van ons grasveld, en dat dus als ‘luftegård’ te gebruiken, ging er bij mij niet in. Ik hou erg van koeien, maar voor het keukenraam hoeft nu ook weer niet, zeker niet in de zomer.

De oplossing is toch gevonden. Achter de stal, net voor de spoorbaan, ligt een stukje grasland met een aangrenzend bosje. Het geheel is ongeveer een hectare groot. Het bosje kan plat en er moet wel een pad naartoe aangelegd worden. We hebben dus een grote bestelling voor onder meer palen, draad en stroomklok gedaan.

Hier gaan de koeien grazen.</p>
<p><em>Foto's: Eleonie Pijl</em>
Hier gaan de koeien grazen.

Foto's: Eleonie Pijl

Het meeste werk konden we zelf doen. Maar voor de aanleg van het pad hebben we de hulp ingeroepen van een lokaal grondverzetbedrijf. Puin en gruis konden we kopen van de waterkrachtcentrale in aanbouw in ons dorp. Het grondverzetbedrijf regelde zelf het zand wat daar bovenop ging. In totaal is zo’n 20 kuub gestort.


 • Storten van het nieuwe pad.

  Storten van het nieuwe pad.

 • Storten van het nieuwe pad.

  Storten van het nieuwe pad.

Storten zand verliep niet vlekkeloos

Helemaal vlekkeloos ging dat storten overigens niet. De chauffeur reed achteruit, zag onze twee oudste kinderen staan met een fotocamera en dacht bij zichzelf ‘ze hadden toch drie kinderen?’ Om zich te verzekeren of nummer 3 niet toevallig onderaan de bult stond, stapte hij uit om dat te controleren. Hij vergat echter de handrem aan te trekken. Gelukkig had ik kind 3 binnen op de arm achter het raam, want de hele vrachtwagen denderde zó, zonder chauffeur, de afgrond in.

Bij de volgende lading stond een van de kinderen weer glunderend met camera in de aanslag. Waarop de chauffeur gelukkig laconiek reageerde ‘deze keer rijd ik niet helemaal naar beneden, hoor’.

Het bergen van de truck.
Het bergen van de truck.

Laatste reacties

 • koestal

  Pas goed op je kinderen en op de koeien

 • alco1

  "moeten" naar buiten. Dus daar wordt ook al over je gedelegeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.