Redactieblog

6 reacties

'Twijfel over een handelsverdrag met Canada'

Ooit was Canada het land waar half Nederland naartoe leek te willen. Duizenden landgenoten stapten in de jaren veertig, vijftig en zestig op de boot of in het vliegtuig, op zoek naar een nieuwe toekomst aan de overkant van de oceaan.

Maar die liefde voor Canada lijkt intussen wat bekoeld. Wie de reacties hoort en leest op de mogelijke gevolgen van het handelsverdrag met Canada (Ceta), moet vrezen dat al die emigranten destijds toch echt de verkeerde keuze hebben gemaakt. We hebben alles in Nederland beter geregeld: de arbeidsnormen, de voedselveiligheidsnormen, de dierenwelzijnsnormen en de prijzen voor de landbouwproducten. Althans, dat valt op te maken uit de kritiek op het handelsverdrag. Dat moet de thuisblijvers van weleer dan wel weer blij maken.

Het conceptverdrag met Canada zal desalniettemin in de komende weken van een handtekening worden voorzien, als het aan de regering ligt.

We hebben in Nederland alles beter geregeld: de arbeidsnormen, de voedselveiligheidsnormen, de dierenwelzijnsnormen en de prijzen voor de landbouwproducten.

Kritiek op handelsakkoord met Canada

In de Tweede Kamer en daarbuiten ontstond de afgelopen week groot rumoer, toen bleek dat het verdrag aan ondertekening toe was. In het parlement was van links tot rechts forse kritiek op het akkoord. Het verdrag zou de rechten van de werknemers mogelijk aantasten, het zou de voedselveiligheidsnormen in het gedrang brengen en de bescherming van de publieke diensten zou gevaar lopen. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel moest de blaren op de tong praten, om het parlement te overtuigen van het belang van het handelsverdrag met Canada.

Minister Ploumen: 'Verdrag levert land- en tuinbouw meer op dan het kost'

'Ploumen erkent dat landbouwsectoren in de knel kunnen komen'

Ze erkende dat een aantal landbouwsectoren in de knel kan komen door het verdrag, omdat de Canadezen in staat zijn scherp te concurreren op het gebied van kippenproducten, varkensvlees en sommige akkerbouwproducten. Maar, zo voegde ze eraan toe, voor andere sectoren zoals de zuivel en de sierteelt, biedt het verdrag juist kansen. En grosso modo levert het verdrag de land- en tuinbouw meer op dan het kost, aldus Ploumen.

Flankerende maatregelen

Opvallend was deze week dat de NVV en LTO uit de coalitie stapten, die tegen het handelsverdrag is. Wat hen wellicht over de streep heeft getrokken, is de belofte van de regering dat er flankerende maatregelen komen. Die moeten de negatieve gevolgen van het akkoord voor de intensieve veehouderij en de akkerbouw verzachten. Het kabinet doet dat onder andere door een extra inspanning te doen voor de export van producten uit die sectoren. Bovendien gaat het kabinet met de sectoren overleggen over de manier om de negatieve gevolgen te beperken.

Het gaat Ploumen echter te ver om de mogelijkheid van financiële compensatie open te houden, zoals CDA en SGP donderdag in een motie vroegen.

Opvallend was deze week dat de NVV en LTO opstapten uit de coalitie die tegen het handelsverdrag is.

Discussie over handelsverdrag is niet voorbij

Het mooie van de discussie over het handelsverdrag is dat ze zeker terugkomt. Want op het moment dat het verdrag moet worden geratificeerd, zal het parlement er andermaal over oordelen. Dan kan er echter geen komma meer aan worden gewijzigd en is het aan het parlement om ja of nee te zeggen.

Melkveebedrijf in Canada. Ooit was dat land bijna een soort beloofd land voor duizenden en duizenden Nederlanders. Maar die liefde voor Canada lijkt wat bekoeld, schrijft Jan Braakman in een opiniebijdrage. <br /><em>Foto: Rochus Kingmans</em>
Melkveebedrijf in Canada. Ooit was dat land bijna een soort beloofd land voor duizenden en duizenden Nederlanders. Maar die liefde voor Canada lijkt wat bekoeld, schrijft Jan Braakman in een opiniebijdrage.
Foto: Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • Als emigrant wonende in Canada vraag ik me eigenlijk af wat meneer Braakman bedoeld met "die emigranten destijds toch echt de verkeerde keuze hebben gemaakt".

  Want in alle eerlijkheid zie ik hier in Canada een goede melkprijs en doen de banken niet moeilijk over leningen. Dat is in Nederland op dit moment wel anders?

 • Almagro

  Jan Braakman, heb je enig idee wat de kostprijs van "kip producten"als eieren en vlees in Canada is als gevolg van het quota-systeem ? Denk het niet want anders had je aan kunnen geven dat Ploumen ook hier niets van weet.

 • WGeverink

  De liefde voor Canada lijkt intussen wat bekoeld... Beste jan Braakman. Ik denk dat het met de liefde voor Canada wel meevalt. Ik denk dat de thuisblijvers gewoon de boot hebben gemist. De eigen vermogenspositie van de emigranten en de thuisblijvers is door de jaren heen zo ver uit mekaar gegroeid dat de thuisblijvers simpelweg het kapitaal niet meer hebben om zo'n stap nog mogelijk te maken. Hoe het met de kostprijs zit weet ik niet @Zents maar over het algemeen lijkt de quotering boeren in de gequoteerde sectoren er niet van te weerhouden om grond en groen materieel aan te kopen. Ik als Consument koop in de winkel 18 eieren voor $3.50 ( 2.43 Euro). Ik vind dat wel meevallen. De varkenshouders krijgen op dit moment een basisprijs van omgerekend 80 Eurocent per kg geslacht gewicht uitbetaald. Dat is onder de kostprijs maar ze hebben genoeg spek op de ribben om een periode van lage prijzen te overbruggen.

 • agri2

  Het is in Nederland niet beter geregeld, het is anders geregeld.

 • el

  Er is in Nederland te veel geregeld!

 • Bertus Buizer

  Ook mijn familie trok destijds naar Canada. Maar nu gaat het volgens mij niet om de liefde voor Canada (die zal er nog steeds wel zijn), maar om de daar gevestigde Amerikaanse bedrijven, die via CETA de boel bij ons juridisch in de war kunnen schoppen. Op 11 oktober jl. schreef ik de volgende reactie in dagblad Trouw: "Associatieverdragen zoals CETA zijn niet meer van deze tijd. We maken ons daardoor minder weerbaar tegen producten van genetisch gemodificeerde gewassen [GGO's / GMO's]. Als Nederland die dan tegenhoudt, kan de speciale arbitrageregeling in werking treden, waarvan Jan Vos [PvdA] vandaag [11 okt 2016] in de Volkskrant zegt, dat die transparant zal zijn. Ja, amehoela, dat zal dan wel pijn doen aan de ogen, en aan de portemonnee van de Nederlandse belastingbetaler. Waarom zeggen jullie [parlement en kabinet] toch geen nee tegen CETA?"

  Moedig en goed van Paul Magnette, de premier van de Waalse regio, dat hij de federale regering geen groen licht geeft voor het sluiten van een deal en dat het Waalse parlement hem daarin steunt.

  Vandaag twitterde ik ook nog (u ziet, het zit mij hoog): "Speciale bescherming investeerders ondermijnt bij CETA en TTIP rechtsstaat, zeggen meer dan 100 hoogleraren. <> @sfoodsupply"

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.