Redactieblog

3525 x bekeken 3 reacties

'Nobelprijs in Groningen goed voor boeren'

Het is goed voor boerenbedrijven als er topuniversiteiten in de buurt zitten.

Wat een verrassing: er landde vorige week maar zo een Nobelprijs op mijn universiteit. De roodwitte vlaggen van de RUG staan nog in top. Het gaat om de prijs voor scheikunde, dus een heel ander vakgebied dan dat van mij. Maar toch, we hebben allemaal een gebakje gekregen om het te vieren.

Framing

En laten we wel zijn: Feringa – zo heet de winnaar – werkt op hetzelfde gebouwencomplex, ik kan vanuit mijn kamer zijn gebouw zien. Wel moet ik toegeven dat ik hem nooit heb ontmoet. Ik heb hem hoogstens een keer in de kantine gezien, en toch straalt het op iedereen af. Een collega stuurde de koppen van het nieuws rond. RTV Drenthe meldde: ‘Drent wint Nobelprijs’. RTVNoord, de Groningse regionale zender: ‘Groningse professor wint Nobelprijs’. En de nationale NOS meldde: ‘Nederlander wint Nobelprijs’. Framing heet zoiets, het bericht zo brengen dat je er zelf het voordeligst vanaf komt.

Zo’n prijs bezorgt de universiteit meer naamsbekendheid en internationale erkenning. Het is een belangrijk wapen in het aantrekken van goede studenten en toppersoneel, uit binnen- en buitenland. Voor de Groningse universiteit is hij ‘eigen kweek’, hij heeft zijn vak bij ‘onszelf’ geleerd. In het geval van Feringa is er nog iets aan de hand. Hij is van eenvoudige komaf, hij is boerenzoon uit een klein dorp in een uithoek van Drenthe, Bargercompascuum, maar dat ‘cuum’ laten Drenten weg. Een dorp dat niet bekend staat als welvarend, geen Haren of Wassenaar. Aan toekomstige studenten en alle anderen kunnen we met Feringa laten zien dat ook als je geen gestudeerde ouders hebt en uit een gewoon dorp komt, je het dan toch heel ver kunt brengen.

Ben Feringa, winnaar Nobelprijs voor Scheikunde 2016. <em>Foto: ANP</em>
Ben Feringa, winnaar Nobelprijs voor Scheikunde 2016. Foto: ANP

Wereldniveau

Het zou me niet verbazen als komende jaren meer Nobelprijzen naar Nederland komen. Nederlandse universiteiten doen het steeds beter in de internationale ranglijsten, en dat gaat zich vertalen in prijzen. Vrijwel alle Nederlandse universiteiten, inclusief Wageningen en Groningen, staan in top-100 lijsten op wereldniveau. Dat leidt ertoe dat de beste onderzoekers er willen werken en dat belangrijke bedrijven er in de buurt willen zitten en afgestudeerden willen aanstellen.

Net deze week werd bekend dat na FrieslandCampina ook Unilever een groot onderzoekscentrum opent in Wageningen. Danone zit in Utrecht, en allerlei biomedische bedrijven trekken naar Groningen en Leiden. Nu zult u zich afvragen wat u daaraan heeft. Hoogstaande universiteiten hebben de beste onderzoekers. Niet alleen die naar fundamentele natuur- en scheikunde, maar ook de beste onderzoekers waar het gaat om landbouwboekhoudingen, mastitis, phytophthora, en naar boerencampings. Daar wordt uw bedrijf uiteindelijk ook beter van.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  passie voor de natuur uit een tijd dat niet een virtuele wereld je moet inwijden in de natuur
  kikkers in de sloot wortels die asfalt breken DE BOERDERIJ een aantal dingen die door de natuur richting kregen
  de kracht en het onontkoombare aan de grillen daardoor hebben fantasieën tot praktische oplossingen geleid.
  iets oorspronkelijks moet ten grondslag liggen aan de mogelijkheden die de natuur biedt
  scheikunde kan deze vondsten versterken naar bruikbare toepassingen

 • koestal

  ik heb er nog niks van gemerkt

 • koestal

  ik krijg er geen dubbeltje extra

Of registreer je om te kunnen reageren.