De verhoogde weidetoeslag van FrieslandCampina zal niet veel effect hebben - Foto: Ton Kastermans Fotografie RundveeOpinie

‘Negatieve ontwikkeling van weidegang’

De verhoogde weidetoeslag van FrieslandCampina zal niet veel effect hebben.

Koeien in de wei zijn een leuke bijdrage aan een aantrekkelijk landschap. Op weg naar mijn werk zag ik vanmorgen dat Johan een koppel zwartbonte pinken op een ander stuk land had gezet. En voorbij Zuidlaren liep een heel groot koppel melkvee, minstens 100. Ongeveer ter hoogte van dat koppel hoorde ik op de radio dat het CBS heeft uitgerekend dat het aantal koeien in de wei vorig jaar verder is gedaald. Het is nu 65%, tegen 69% een jaar eerder. En het aantal bedrijven dat de koeien naar buiten laat gaan, is ook gedaald; van 78% naar 76%.

Dat laat dan meteen zien dat de grotere bedrijven minder aan beweiding doen. Van de bedrijven met 160 of meer melkkoeien past maar 39% volledige weidegang toe. En met de huidige snelle toename van grote melkveebedrijven, is dat een somber vooruitzicht.

Wensen van de samenleving

De negatieve ontwikkeling van de weidegang staat haaks op wat het beleid en de samenleving wensen. Nu valt er over dat beleid en de wensen van de samenleving heel wat te zeggen. Er zijn weliswaar veel mensen die graag koeien in de wei zien, maar ik betwijfel of ze dan koppels van meer dan 100 voor ogen hebben. Volgens mij dromen veel van die mensen van kleine koppeltjes. Van tien of misschien van vijftig.

En over het soort koe valt ook nog wel wat te zeggen. We hebben een aantal jaren geleden onderzoek gedaan naar de gedroomde koe, bij koe in de wei. We lieten de ondervraagden dan plaatjes zien van tien koeienrassen en daaruit mochten ze kiezen. Ik weet het niet precies meer, maar ik geloof dat de Schotse Hooglander de wedstrijd won, of een andere exoot. In elk geval werd de Frisian Holsteiner ruim verslagen.

Verborgen agenda’s

En dan zijn er nog de overwegingen van veterinaire aard. Buitenkoeien hebben bijvoorbeeld minder klauwproblemen. Die constatering is wel terecht, maar om daar nu een heel dierenbeleid aan op te hangen, dat gaat wel wat erg ver. Want zo erg is het met de klauwen van binnenkoeien nu ook weer niet gesteld. En tenslotte zijn er de verborgen agenda’s. Koe in de wei is lastig bij heel grote bedrijven; dus wie tegen grote bedrijven is, kan zulks via de eis van weidegang wellicht tegengaan.

Maar zin of onzin, er zijn veel mensen en politici die de koe in de wei willen zien, terwijl het juist de andere kant op gaat. Om het tij te keren verhoogt FrieslandCampina nu de weidetoeslag met 50 cent. Niet per liter, maar per 100 kilogram. Van €1 naar €1,50. Dat is 50 cent lager dan Cono. Ik kan me niet voorstellen dat een melkveehouder met pak hem beet 200 koeien voor €1,50 zijn bedrijf heel anders gaat inrichten, want dat is bij beweiding wel aan de orde. Kortom, kleinere bedrijven trek je hiermee misschien over de streep, maar de grote niet, en daar staan toch de meeste koeien.

Beheer
WP Admin