Redactieblog

6 reacties

'Minder voor boer en meer voor FrieslandCampina'

"Slecht moment van FrieslandCampina om voor te stellen de boeren minder van de winst te geven omdat ze zelf de kas willen spekken", foetert Hanna.

"De boer teert in, onze coöperatie maakt winst en dan zeggen dat ze minder ledenobligaties uitkeren. Over timing gesproken."

Hanna heeft een punt. Bij een slechte melkprijs hoort een coöperatie samen met de leden pijn te lijden. FrieslandCampina doet het andersom. Ze maken de pijn bij de boer groter om zelf te profiteren. Dat directeuren dit willen, kan ik me indenken. Dat boerenbestuurders hier mee instemmen, verbaast me. Het lijken wel schoothondjes van de directie.

'Jullie hebben kortetermijnbril op'

"Jullie hebben de kortetermijnbril op", wijst Hans ons terecht. "Als je coöperatie hoog in het vaandel hebt, moet je aan de toekomst denken. Dat doet FrieslandCampina. Die wil meer financiële body hebben. Ze willen elders in de wereld investeren en dat brengt risico’s met zich mee. Dan moet je extra vet op de botten hebben."

"Nou, nou." Hanna kijkt verbaasd. "Dat zegt iemand die een paar jaar terug nog geïnformeerd heeft of hij bij A-ware kon leveren. En dan nu een coöperatieve preek houden. Ik kan het niet meer volgen."

'FrieslandCampina kijkt vooruit'

"Jammer dan", zegt Hans schouderophalend, "FrieslandCampina doet hetzelfde als elke goed geleide onderneming. Je had het over A-ware. Reken maar dat die zorgt voor voldoende eigen vermogen. Die betaalt geen cent te veel aan de boeren. Alles wat overblijft, gaat naar het eigen vermogen. Het verschil met de coöperatieve onderneming is dat wij nog een deel van de winst krijgen en dat A-ware alles voor zichzelf houdt. En weet je waarom ik blij ben dat we bij FrieslandCampina zijn gebleven? Omdat die vooruit kijkt om blijvend een goede melkprijs te betalen. En daar is een sterk eigen vermogen voor nodig."

Overtuigende taal van Hans. Als je kijkt naar Vion, dan is die door gebrek aan eigen vermogen te koop. ForFarmers ging naar de beurs om het eigen vermogen op te krikken.

Conclusie: hoe zuur ook met de lage melkprijs, het is goed dat FrieslandCampina meer reserveert.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Als ik me goed herinner heeft VION eens zijn vleugels uitgeslagen en ging internationaal door fusies en overnames. Het eind resultaat kennen we. Nu FC boerengeld gebruikt voor investeringen in het verre buitenland en hiermee zijn leden op een houtje laat bijten vindt Vergaderboer zijn Zoon dit Zeer Positief. Nee een co-op is opgericht om te zorgen dat de leden in moeilijke tijden samen hun bedrijven staande hielden en niet om filialen te openen elders op de wereld waarvan de leveranciers geen Leden zijn en dus alle risico bij de Nederlandse boeren neerleggen.

 • Farmer4life2

  De Amersfoortse bestuurders zijn er dichtbij om arrogant genoemd te worden. Hun visie begrijp ik gedeeltelijk. Wat mij vooral stoort is dat ze niet inhaken op trends. Kaas blijft een grote dobber in de vijver. Die ondersteunt moet worden door babyvoeding.

  Echter is melkvet ook erg interessant. Dit komt omdat de consument zat is van alle (toegevoegde) suikers. Melkvet zal uw "honger" stillen. Suikers wakkert de opname alleen maar aan.

  echter is het tegenwoordig beter om te werken bij RFC, dan om werkgever te zijn van RFC... wij mogen onder de armoedegrens leven en vol van duurzame productie zijn. Maar een duurzame prijs Ho maar. Ik kijk jaloers naar de cacao boeren in Afrika.

 • a van Gerwen

  Pakken de investeringen goed uit in verweggistan, dan gaat de extra winst grotendeels naar de cooperatie, loopt het slecht af zullen we op moeten draven om het eigen vermogen weer aan te vullen. Kortom de lusten zijn voor het overgrote deel voor Fc en de risico's liggen op het bordje van de leden.

 • deB.


  En maar stil op de vergadering....en tegen alle slechte prijzen nog meer leveren.

  Ze lachen zich rot, onder het genot van een hapje en een drankje... terwijl wij voor niets in de put staan...bah

 • bogomaji123

  Het trieste is dat de Nederlandse Coöperatie in het buitenland opereert als een "corporation" en het dividend laat terugvloeien naar Nederland (en de Nederlandse coöperatieve leden): was "cooperation among cooperatives" niet één van de 7 basis Rochdale principes van de coöperatieve beweging? Waarom in Verweggistan geen coöperaties opgezet?)
  1 Voluntary and open membership (je bent vrijwillig lid en bent vrij te vertrekken)
  2 Democratic member control (hebben jullie dat nog met alle corporate structures?)
  3 Member economic participation (dat is dus je dividend dat binnen coop blijft)
  4 Autonomy and independence (valt ook over te debatteren tot hoeverre: Brussel!)
  5 Education, training, and information (misschien PTC+ naar FC als training wing?)
  6 Cooperation among cooperatives ( jaja, en maar investeren als corporation in Verweggistan)
  7 Concern for community (Is dat de weidemelk? Is dat reguleren van vee aantallen?

 • Zuperboer

  @bogomaji123; FC is een cooperatie waarvan Nederlandse Melkveehouders de eigenaren zijn en die ter spreiding van het risico wat deze eigenaren gezamenlijk(=cooperatief) lopen investeren en/of deelnemen in buitenlandse bedrijven. Voor liefdadigheid dient u aan te kloppen bij de Nederlandse overheid die hiervoor onder andere Ontwikkelingshulp verstrekt of op andere wijze projekten ter plaatse kan ondersteunen. De gelden voor ontwikkelingshulp komen indirekt ook weer bij de cooperatie vandaan; indirekt middels inkomstenbelasting van individuele coopleden en direkt middels de vennootschapsbelasting die door de coop jaarlijks wordt voldaan. Leuker kunnen we t niet maken........

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.