Redactieblog

9 reacties

'Minder melkvee is belangrijke eerste stap'

Het is nog lang geen gelopen koers in Brussel, waar op zijn zachtst gezegd enige argwaan bestaat over het Nederlandse mestbeleid.

Een hoorzitting kan duidelijkheid scheppen over een lastig onderwerp. Bij de hoorzitting over fosfaatrechten afgelopen week in de Tweede Kamer lukte dat niet. De Kamerleden kregen veel verschillende meningen te horen. Snel invoeren zei de zuivelsector via Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina. En dan ook meteen de Kringloopwijzer invoeren graag. Geen Kringloopwijzer invoeren, zeggen anderen zoals Frits van der Schans van het CLM. Op die manier blijf je het fosfaatplafond overschrijden. De NMV pleitte voor specifiek beleid per bedrijf, weg met de generieke afrekening zoals nu gebeurt op basis van de Nitraatrichtlijn. Anderen pleiten voor een volledig grondgebonden melkveehouderij.

'Juristen plaatsen vraagtekens bij onderdelen van de wet over fosfaatrechten'.

Enkele boeren lichtten hun specifieke knelsituatie toe. Ze kunnen rekenen op sympathie en begrip, maar of dat wat gaat opleveren is de grote vraag. Juristen plaatsen ondertussen vraagtekens bij onderdelen van de wet over fosfaatrechten. Vele procedures zullen volgen volgens hen, en die kunnen jarenlang duren. Uit de antwoordden die staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken eerder gaf op vragen van Kamerleden, blijkt dat knelgevallen op weinig clementie hoeven te rekenen. In ieder geval niet op basis van het wetsvoorstel dat nu in de Kamer ligt.

Derogatie

Behandeling van dat wetsvoorstel werd eind vorige week in ieder geval uitgesteld. Daarmee gaat het al snel richting jaarwisseling voor er duidelijkheid is over de zoveelste belangrijke aanpassing van de Meststoffenwet. Terwijl dat snel nodig is. Vorige week bleek dat van Dams voorganger, Sharon Dijksma, nog een belangrijke rol speelt in de onderhandelingen over derogatie. Ze gaf een duidelijke winstwaarschuwing over een verlenging van de derogatie. Dat is nog lang geen gelopen koers in Brussel, waar op zijn zachtst gezegd enige argwaan bestaat over het Nederlandse mestbeleid. In die zin is de afvlakking van de groei van het aantal melkkoeien en de daling van de jongveeaantallen een belangrijke eerste stap. Of dat samen met fosfaatrechten genoeg is om Brussel te overtuigen, zal later blijken.

Laatste reacties

 • koestal

  Brussel wil de Nedelandse melkveehouder een kopje kleiner maken,dat komt door de jaloezie van de andere EU landen.

 • BO(skabout)ER

  ach koestal; Brussel is heus niet zo moeilijk. Kijk naar de begrotingstekorten van Frankrijk, elk jaar weer! En ze doen er niks mee.

  Denk jij dat Brussel echt boos is door dit gedoe? Nee, ze lachen erom !

  En Nederland wil weer het braafste jongetje van de klas zijn. Als Rutte zegt dat het plafond omhoog moet omdat er anders geen buitenlanders meer binnen mogen komen, dan is het plafond in 1 dag verhoogd.

  Maar vooral de linkse politiek wil maar wat graag minder beesten en meer natuur. En geld? dat is maar papier in hun ogen. (ook al willen ze wel steeds meer verdienen).

  (ook de columnisten van boerderij zijn een stelletje 'schapen' en praten met de LTO mensen en politiek mee dat het wel noodzakelijk is! Stel je voor dat Brussel boos gaat worden).

 • arink

  Ekoarink .
  Het zou toch ten hemelschreiend zijn als de grond gebonden boeren generiek gekort worden. Dat zou het vertrouwen in de politiek tot een dieptepunt brengen, het fundament onder de landbouw is grond, wie dat negeert boert achteruit.

 • schooteind1

  Beste arink,

  Dan zou er niemand gekort hoeven te worden volgens jouw stelling, want elk melkveebedrijf is grondgebonden. Het maakt immers voor het milieu niet uit of de grond die je in gebruik hebt voor voer en mestafzet of die nu eigendom is, pacht, erfpacht of van de buurman is. Wat is milieu tecnisch het verschil??

 • Attie

  schooteind1 Aardige buurman heb jij moet je zuinig op zijn! Hier vaak heel ver.

 • A1967

  #Boskabouter, je zegt dat Rutte de situaties voor de landbouw kan verbeteren, maar je geeft anderen de schuld dat dit niet gebeurd. Dit is precies de reden dat de landbouw een slechte lobby heeft en er geen enkele interesse van de politici is in goede oplossingen voor de landbouw. De boeren lopen al jaren achter de verkeerde aan.

 • alco1

  Dat er op milieu gebied goede uitslagen zijn, daar gaat het om.
  Net als weidemelk in de winter ophalen. Kinderlijk gedrag.
  Kom nou niet met ja maar, die hebben in de zomer.

 • pieter

  Brussel kijkt vooral naar oppervlaktewater als dat maar goed gaat met al die toename van ganzen die slapen immers op dat water. Net als veel mensen in de randstad die net wakker worden dan doen de meesten ook hun behoeften. Kan zo maar zijn dat er een andere la zomaar open gaat in het Haagse.

 • koestal

  Het fosfaatgehalte in het oppervlaktewater is in de randstad het hoogst, omdat daar de zuiveringsinstallaties te weinig capaciteit hebben ,vooral bij hevige regenval en dan ongezuiverd moeten lozen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.