Minder melk is goed voor elk - Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Minder melk is goed voor elk’

Er zijn profeten die zeggen dat het zonde van het geld is om met vergoedingen van Brussel en zuivelindustrie de productie van melk te minderen. Gelukkig zijn er vele profeten en zijn er ook vele interpretaties van hetzelfde Woord.

De één gaat louter uit van de feiten, de ander meer van het gevoel. Dat zie je in de politiek ook. Uiterst deskundige ministers en Kamerleden hebben helemaal gelijk met hun conclusies op basis van feiten en cijfers. Anderen spelen in op het gevoel van de massa en staan hoog in de peilingen.

Zo is het ook met de vergoeding voor het verminderen van melk. Terecht wordt verwacht dat de AMvB er wel voor zorgt dat er minder melk komt. De grondgebondenheid is de rem, die zeker gaat werken. Maar nu nog niet.

Melken als gekken na vervallen quotering

We hebben voorbeelden genoeg; neem de fosfaatrechten. Het was duidelijk dat we dicht bij het plafond zaten. Toch gingen we melken als gekken na het vervallen van de melkquotering. We lieten ons niet leiden door de feiten, maar door ons gevoel. En dat was het benutten van onze vrijheid om meer te melken. Bovendien, wie weet, zou het wel wat meevallen met die fosfaatrechten.

Nu ondervinden we de onaangename gevolgen

Dat doet het niet en nu zitten we met de gebakken peren. Ook de derogatie staat in Europa ter discussie. De problemen worden dan nog groter. Maar wat doen we? Niets. We wijzen naar elkaar als boosdoener en wachten af wat er gebeurt.

Wat goed dat de EU dan maatregelen treft om de productie te verminderen en FrieslandCampina daar handig op inspeelt. Natuurlijk in het belang van de leden, maar ik denk ook dat eigenbelang meespeelt. Onderbezetting in de fabrieken zitten ze niet op te wachten. Maar dat terzijde.

Want zowel de EU als FrieslandCampina heeft goed begrepen dat de boer het beste reageert op meer of minder voor de melk. Het algemeen belang telt dan op de achtergrond mee, maar voor de beslissing telt de beurs van het eigen bedrijf. Wanneer 24 cent wordt betaald voor niet-geleverde melk dan is dat het gesprek aan de keukentafel. En niet de dreigende AMvB. Hoe feitelijk die ook is.

Melkminderen via vergoeding moet slagen

Daarom is het voor alles beter dat het melkminderen via een vergoeding slaagt, niet alleen in Nederland, maar in Europa. Dat dit samenvalt met een aantrekkende wereldmarkt is alleen maar plezierig. Dan komt de prijs nog eerder boven de 30 cent.

Zo veel mogelijk minderen dus. Daarbij denk ik aan Sieta van Keimpema, die daar met haar DDB jaren geleden al voor pleitte. Het is fijn voor haar dat ze alsnog een beetje gelijk krijgt. Maar het is wel een zuur gelijk.

Beheer
WP Admin