Commentaar

3268 x bekeken 6 reacties

'Handrem rundveestapel pas in 2017 in werking'

De rundveestapel groeit nog steeds. De I&R telde op 1 oktober krap 14.500 stuks vrouwelijk vee ouder dan 2 jaar meer dan op 1 april en ruim 50.000 stuks meer dan op 1 oktober 2015. Rundveehouders hebben de handrem dus nog niet aangehaald.

De AMvB grondgebondenheid schrijft voor dat extra grond nodig is bij uitbreiding van de melkveestapel boven de gemiddelde bezetting van 2014. In 2016 waren tot nu toe gemiddeld 57.960 meer vrouwelijke runderen van 2 tot 3 jaar op de bedrijven aanwezig dan in 2014 plus 94.273 vrouwelijke runderen ouder dan 3 jaar. Vaarzen kalven gemiddeld rond 26 maanden af. Dat betekent dat 48.000 van die 2 tot 3 jarigen een melkkoe is. Dat brengt het totaal aantal extra melkkoeien op ruim 140.000.

Extra grond aangemeld

Vanuit diverse overleggroepen waarin overheidsdienst RVO.nl deelneemt, komt het geluid dat er 30.000 tot 46.000 hectare extra grond op rundveebedrijven is aangemeld in 2016. RVO bevestigt dat echter niet. Die hoeveelheid extra grond zou het grootste deel van die uitbreiding van de melkveestapel dekken als er daarnaast voldoende VVO’s afgesloten zijn. Volgens bronnen in de periferie moet er op dat vlak nog veel gebeuren.

Fikse extra uitstoot aan dieren in 2017

Rondom de AMvB lijkt de soep dus minder heet te worden gegeten dan eerder gedacht. Tenminste, als die extra grond geen wensdenken van belangenbehartigers is. Dan volgt vanaf 1 januari de volgende hobbel: de fosfaatrechten. Er lopen nu op een haar na 90.000 melkkoeien meer dan op 2 juli 2015, de teldatum voor de fosfaatrechten. Dat gaat een fikse extra uitstoot aan dieren worden in 2017. Dan moet de handrem er ineens wel op.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  haha ik denk dat heel veel boeren de koeien gewoon houden hoor. Melkprijs stijgt en de stal moet vol.

 • ........

  kan wel een reactie plaatsen maar die wordt toch geschrapt

 • alco1

  Een onbetrouwbare regelgever geeft onverschillige uitspattingen.

 • Beheerder
  Redactie

  @.......
  Onze gebruikers lezen graag inhoudelijk waardevolle reacties. Dus zolang u zich aan onze huisregels (http://www.boerderij.nl/Spelregels/) houdt, worden reacties niet geschrapt.

 • gerrit.lammertink1

  Zodra de fosfaatrechten toegekend zijn en echt verhandelbaar worden komen er veel koeien/rechten op de "markt"

 • gerrit.lammertink1

  Gaat nog een jaartje langer duren, totale chaos!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.