Redactieblog

10 reacties

We laten de melk niet schieten

"Eerst maar eens even kijken of ze ook weer dezelfde vader heeft" zeg ik, terwijl ik naar de computer loop. We staan in de melkput en er hebben de laatste tijd heel wat vaarzen gekalfd. Dit is nummer vier op rij die haar melk niet wil laten schieten.

Er lag een flinke voorraad biest in de vriezer, maar daar ben ik nu wel doorheen. We besluiten haar toch wat oxytocine te geven. Maar zelfs dat zet geen zoden aan de dijk. En dat ze gespannen is, kan ik ook echt niet zeggen. Het is zelfs een heel rustige, makkelijke vaars. Bij al deze vaarzen is het uier goed ontwikkeld en ze hebben nauwelijks zucht. Maar melk loslaten is er niet bij.

Lactatie

Een paar jaar geleden hadden we ook een stel vaarzen van eenzelfde stier die hun hele lactatie en zelfs de lactatie erna de melk nooit lieten schieten. Hoe mooi ze ook waren, gelukkig werden we er niet van. Die stier hebben we nooit meer gebruikt. Het doet me ook terugdenken aan toen onze cowboys klein waren. De oudste heeft na zijn geboorte op de intensive care gelegen en zelf voeden was er de eerste dagen niet bij. Ik kreeg een kolfapparaat in mijn handen gedrukt en aan het werk gezet. Het lukte tot mijn eigen verbazing al vrij snel. En toen hij sterker werd, heb ik hem nog een jaar gevoed met afwisselend de borst en de fles met afgekolfde melk als ik aan het werk was. De hele vriezer lag er vol mee.

Kolven

Toen cowboy twee geboren werd, werkte ik al thuis. Wat heerlijk om niet te hoeven kolven. Dat heb ik geweten. Toen ik na maanden eens een avond weg wilde en dacht even vooraf te kolven, gaf ik geen drup. Baby erbij of niet, het ging gewoon niet. En ik kon mooi naar huis komen die avond omdat de kleine man zich ook niet liet foppen met een fles. Over zijn groei van ruim een pond per week op de borstvoeding hebben we nog lang geintjes gemaakt. Bij nummer drie heb ik het niet eens meer geprobeerd. Een jaar lang was ik gebombardeerd tot thuisblijvend melkgevend schepsel. En ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ondertussen sta ik de vaars in de melkput te aaien en bemoedigend toe te spreken. Ze moest eens weten, denk ik.

Het komt vast goed. Haar vader is een andere stier en met halfzussen van haar hebben we al veel goede ervaringen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Wat krachtvoer geven in de melkstal, met een warme doek het uier masseren en wat stotende bewegingen maken zoals een kalf ook doet wil nog wel eens helpen.
  Of bij een vrouw het geven van een koekje ook helpt is mij niet bekent..........

 • Farmer4life2

  Wij laten de vaarzen altijd 3 weken wennen. Daarna naar de close to groep.

 • boerenland

  dat heb ik ook wel is ,vaak met kian,s of kairo ,maar zorg dat vaars vooraan in de melkstal komt , zet vervolgens het kalf er bij ,wel 3a4dagen lang , maar dan komt de melk wel

 • alco1

  Het kalf na afkalven niet te lang bij moeder gelaten??
  Direct weghalen geeft bij mij de minste problemen.

 • Bennie Stevelink

  Het gaat ook beter als de vaars direct na het afkalveren in melkstal of robot gemolken wordt. Niet een paar uur wachten.

 • farmerbn

  Beetje veearts geeft zichzelf een beetje oxytoxine. Weet je meteen hoe dat gaat.

 • wittewelle1

  Hahaha @farmerbn; dat heb ik natuurlijk ook geprobeerd! Hielp overigens niet...

 • el

  Also dit ongemak erfelijk is kun je die vaarzen maar beter met een blauwe insemineren!

 • arjenkampen

  Het is erfelijk heb ik ervaren. Van oxitocine spuiten krijg je junkies;ze raken verslaafd. Beste ervaring heb ik met de arm in de endeldarm steken en ook in het uier stoten helpt. En een belg erin...;(

 • Uit oosten

  Wij doen stuk tuinslang in het vazel. even blazen duim op de slang houden en ze laten de melk zo schieten de volgendekeer gaat het vanzelf.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.