Boerenblog

11 reacties

Vluchtelingen, verdeeldheid en crisis: gevaarlijke cocktail

Rechtse retoriek, werkloosheid, financiële chaos en het vluchtelingenprobleem: een gevaarlijke cocktail.

Het zijn bijzondere en spannende tijden in de wereld van vandaag. Grote groepen mensen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld en op financieel gebied is het een chaos.

Om met het eerste te beginnen: vele landen droppen bommen op Syrië, hele steden liggen compleet in puin. Dan is het niet heel gek dat je met je gezin op de vlucht slaat. Immers, veel slechter kan het ergens anders niet zijn, ook al spreek je de taal niet en is je behuizing belabberd. Dat daar mensen tussen zitten die je liever niet in de buurt wilt hebben, is bijna niet te voorkomen. Maar is dan per definitie iedereen slecht?

Rechtse demagogen hebben zelfde strategie als IS

Politici als Marine Le Pen, Donald Trump en een zekere persoon met een blonde pruik (de demagogen van extreem-rechts) hebben dezelfde strategie als IS: de bevolking verdelen en polariseren en het gematigde midden pogen daarin mee te trekken. Wij, de niet-moslims, opzetten tegen zij, de moslims. Hetzelfde zag je in de jaren zeventig in Belfast: de katholieken tegen de protestanten. Het gevolg is bekend: vele aanslagen, vele doden en alleen maar verliezers. En uiteindelijk leven we met elkaar verder. Laten we stoppen met roepen dat de vijand in ons midden is; dit versterkt alleen maar de angst en het speelt IS in de kaart. Trump figureert inmiddels al in rekruteringsvideo’s van IS.

Uiteindelijk leven we met elkaar verder. Laten we stoppen met roepen dat de vijand in ons midden is; dit versterkt alleen maar de angst en het speelt IS in de kaart.

Financiële chaos, lage olieprijs en moordende hypotheken

Dan de financiële chaos in de wereld. De beurzen verliezen nogal wat terrein op dit moment van schrijven. De olieprijs staat onder de € 30 per vat en veel mensen raken hun baan kwijt in de zorg, bij de bank of in de winkel.

Het lijkt wel of de hele wereld alleen nog maar om geld draait. Als mensen een huis gaan kopen, gaan ze niet voor een goede woning, nee stap 1 is de vraag: hoeveel kan ik lenen? Bij velen is de schuld zo hoog opgelopen dat van een vrije keuze wat te doen met je werk en je leven geen sprake meer is, immers de hypotheek moet worden betaald.

Gewenste 2% inflatie is ver weg

We komen er nu achter dat er een groot verband is tussen de lengte van de recessie en de hoogte van de schulden. Plat gezegd: het gaat nog wel even duren. Onze beleidsmakers zijn ook de weg kwijt, grote hoeveelheden geld bijdrukken en er nu achter komen dat het allemaal niet helpt. De vurig gewenste 2% inflatie is ver weg en Draghi (van de Europese Centrale Bank; red) wordt met de dag minder geloofwaardig.

'Royal Bank of Scotland zei: verkoop snel je aandelen'

Zeer bijzonder was het advies, eerder deze maand, van de Royal Bank of Scotland aan haar beleggingscliënten: verkoop snel al je aandelen voordat het kaartenhuis in elkaar stort. Steenrijke landen als Saoedi-Arabië en Koeweit hebben een fors begrotingstekort door de lage olieprijs. Wat doet dit in deze onstabiele regio?

De vraag die mij bezighoudt is wat een cocktail van rechtse retoriek, werkloosheid, financiële chaos en het vluchtelingenissue met de bevolking doet. Ik heb daar grote zorgen over.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Ik weet wel wat ik doe in deze situatie: vertrouwen op Duitsland onder Merkel. Die is de enigste die de boel bij elkaar kan houden.

 • van der Stoel

  <>

 • Matt

  zou er werkelijk geld bijgedrukt worden hadden we allang
  Hyperinflatie gehad.

  Er wordt geld in inloop,gebracht dat is iets anders daar
  Moet Cor zich nog maar eens in verdiepen.

 • Bennie Stevelink

  @van der Stoel, ik heb die site van jou eens bekeken maar ik zie geen verschil met IS. Het stemmingmakende en ophitsende niveau is gelijk aan IS propaganda alleen de andere kant op.

 • Farmer4life2

  Onvrede zorgt in welke regeer methode voor moeilijkheden.

 • Farmer4life2

  In het begin van het vluchtelingen probleem, heb ik altijd geopperd om ze te helpen. Wij westerse wereld zijn mede verantwoordelijk voor wat er in het midden oosten gebeurd.

  Door o.a. facebook en internet is de wereld kleiner geworden. De welvarende plekken op aarde zie je overal uitbundig op plaatjes. Logisch dat je naar een plek wil waar het beter is. In Nederland zijn ook veel boeren geëmigreerd naar andere landen omdat het beter leek/is.

  Terugkomend op de eerste alinia is cultuur en cultuurverschillen een groot gat in de integratie van vluchtelingen. Daarom opperste ik altijd en nog steeds.. Help vluchtelingen in hun naburige landen. Stort miljarden en miljarden om daar grote opvangcentrums te bouwen en economie/welvaart/arbeid/onderwijs te stimuleren.

  In Europa leven genoeg mensen en moslims hoe lief ze ook zijn, zijn mensen met hun eigen normen en waarden. Ik heb zelf veel gereisd en ook veel in landen waar de moslims domineren. Je ziet veel andere manieren. (net als China overigens) minderheid van vrouwen en sociale controle zijn grote verschillen in de Nederlandse onafhankelijk en inviduele cultuur.

 • Farmer4life2

  <>


  <>

  In moslim landen zijn de minste verkrachtingen. Dat ze het in Europa wel beginnen te doen is natuurlijk afschuwelijk!

 • koeboertje

  In die landen durven de vrouwen geen aangifte te doen is mijn idee.

 • Bennie Stevelink

  Als in een moslimland een vrouw aangifte doet van verkrachting wordt ze vermoordt omdat ze de eer van de familie heeft geschonden.

 • Farmer4life2

  India staat in elk geval bovenaan.

 • sneek1

  Een goed, helder en realistisch verhaal van Cor Hoogeveen. De zorg waar dit alles heen zal gaan is er.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.