Commentaar

14 reacties

Oplossing voor licht kalf

De focus is gericht op weidegang. Koeien in de wei dragen bij aan het positieve beeld van de melkveesector. De zuivelbedrijven betalen toeslagen op weidegang. Imago immers is belangrijk in de verkoopstrategie én in het moderne 'license to produce'.

Via de achterdeur dreigt dit mooie plaatje nu ernstig geweld te worden aangedaan. Veehouders raken de lichte(re) kalveren aan de straatstenen niet kwijt. Aan menig keukentafel passeert de optie om dieren te euthanaseren. Op een verzamelplaats is dit vorige week al gebeurd.

De problemen rond lichte kalveren zijn niet van vandaag op gisteren. Punt is dat het er nu zoveel zijn. Het aantal koeien - en daarmee kalveren - is fors gestegen. Het aantal beschikbare kalverplaatsen is daarbij beperkt, zeker in deze tijd van het jaar.

'Melkveehouders zijn zelf verantwoordelijk voor de kalveren'

De zuivelsector moet als de wiedeweerga aan de slag om een oplossing te vinden voor de te lichte kalveren. Alle schakels in de kolom hebben hiermee te maken. Euthanasie van de kalfjes is geen serieuze optie. De wetenschap dat dit in Engeland, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland gemeengoed is, is geen argument.

Voorop staat dat melkveehouders zelf verantwoordelijk zijn voor de kalveren en deze desnoods zelf langer aanhouden. Een optie is ook om nuka's direct te slachten. De opbrengsten dekken de kosten weliswaar niet; de schade door imagoverlies kan nog wel eens een fractie hoger liggen.

Laatste reacties

 • diekmann

  De oplossing is er bij Jan van drie.
  Importstop nuchtere kalveren.
  Hoe simpel kan het zijn.

 • melkveehouderijritsema1

  zo is dat eerst de kalveren van NL wegzetten
  maar als ik hier een licht kalf heb hou ik hem toch een week langer d
  die 36 kilo moet toch bij 99% van de kalveren een makkie zijn

 • alco1

  Dat "ozo" belangrijke imago door weidegang laat zich anders niet zien in de melkprijs.
  En de melkgeiten komen nooit buiten en de melkprijs is uitstekend. Rara hoe kan dat. Ja natuurlijk aanbod en vraag.
  Imago is desondanks wel enorm belangrijk.
  Echter "scoort" het alleen in negatieve zin.
  Kalveren euthanaseren schaadt.
  Voedsel verontreiniging schaadt.
  Ziekte uitbraak schaadt.
  Opstallen schaadt, omdat de lobby weidegang het in een verkeerd daglicht stelde. ( eigen schuld, dikke bult )
  Laten we ons hart vast houden dat biologisch niet als een must voor imago gemaakt zal worden. Die exclusiviteit zal dan ook verdwijnen, alsmede de prijs. Maar je blijft dan wel weer zitten met die eisen.

 • gvleemingh1

  <>

 • michel1981

  @ mts.kleingebbink1
  08:29
  De oplossing is er bij Jan van drie.
  Importstop nuchtere kalveren.
  Hoe simpel kan het zijn.

  Helemaal mee eens

 • samaja

  vind ik ook trek van drie maar aan de jas,import gewoon stil leggen! en wat te lichte kalveren voor die paar cent nog een hoop werk ook en wie is weer de dupe hiervan ze wijzen allemaal met dat vingertje naar de melkveehouders.

 • lepercheron 46

  @michel1981, ik ben het wel met je eens, maar als je weet dat de kalveren uit buitenland, met een hogere status, betere kalveren als hier en nog goedkoper zijn ook nog als de Nederlandse, word dat import verbod nooit toe gepast.

 • alco1

  Twee bovenstaande.
  De Fransen blokkeren buitenlandse import.
  Beseffen jullie wat dat voor consequenties kan hebben voor ons.

 • kalvermelk

  als een vleeskalverhouder niets aan een te licht kalf kan verdienen, waarom moet het dan kopen? een melkveehouder is toch ook niet verplicht de oncourante machines van een landbouwmechanisatiebedrijf te kopen.

 • porky01

  Dan mest je die lichte kalveren toch lekker zelf!! Moeten wij als varkenshouders ook. Wij moeten ook onze eigen broek ophouden en een oplossing zoeken. Lichte biggen worden bij ons ook niet geeutaniseerd. De melkveehouderij is zo makkelijk met het afschuiven van problemen, dat alles wel geregeld wordt door LTO en de melkfabriek. Wij hebben geen LTO en melkfabriek die onze zaakjes regelt. Er wordt al gerept dat van Drie geen buitenlandse kalveren mag ophalen. Jullie moeten niet denken dat jullie REMIE zijn, je zult je eigen boontjes als sector moeten doppen, dat hebben alle andere sectoren al decennia gedaan, nu de de melkveehouderij nog!!!!!

 • vermeulen05

  ben het met porky eens, we hebben melkkoeien en rose-start kalveren weet dus waarover ik praat. we hebben nu een koppel klaar van 10 weken oud maar er is geen plek te vinden en gelukkig gaan de eerste 80 hollandse startkalveren
  via van Drie voor export naar Duitsland.Melkveehouders pas op met wijzen naar van Drie ze helpen ons om van onze kalveren af te komen. Als wij kiezen voor afkalfgemak door ons stiergebruik dan verbeter de wereld en begin bij jezelf en gebruik stieren die zware kalveren geven.

 • samaja

  betaal jij de extra kosten,veearts ,koeien afvoeren! dom gelul allemaal maar we,moeten ook allemaal bij de grootste horen en zijn gek op stront hier!.en bij onze veestapel een ddd van 1,8 kan de kalverhouderij nog een puntje aan zuigen en dan zeker zware kalveren van onze koeien voor die paar euro extra nou denk van niet

 • 8911077012

  ja ja ze kunnen wel 20000 boeren comanderen
  maar een kalvermester die 750000 kalveren uit landen haalt
  waar nog mkz bvd tbc heerst durven ze de les niet telezen
  heeft van dam dan toch een dag teweinig op school gezeten

 • 8911077012

  ver meulen je verhaal klopt
  maar geef veehouder dan de kans kalf op gewicht tebrengen
  en schaf 35 dagen regel af

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.