Commentaar

11 reacties

Melkers hebben geen grip op een jojo-inkomen

Slechts 10 procent van de melkveehouders maakt een liquiditeitsprognose. Dat is schokkend.

Als geen andere bedrijfstak kent de landbouw schommelingen in inkomen. Vooral in de varkens- en pluimveehouderij zijn die hevig. Sterker dan in enige andere sector in het midden- en kleinbedrijf. En ook de akkerbouwers kunnen er over meepraten.

Lang was melkveehouderij eiland van financiële rust

Tot voor enkele jaren geleden was de melkveehouderij een eiland van inkomensrust, dankzij Europees landbouwbeleid. Een liquiditeitsbegroting was voor een melkveehouder alleen echt noodzakelijk bij bijvoorbeeld een grote investering zoals een ­bedrijfsuitbreiding. En als iets niet echt noodzakelijk is, waarom zou je het dan toch doen? Boekhouden is voor vrijwel geen enkele boer een hobby.

Flinke dip melkprijs 2009 was wake-up call

Maar in 2009 kregen de melkveehouders een eerste wake-up call. Er kwam een flinke dip in de melkprijs. Toch kwamen weinig melkveehouders echt in liquiditeitsproblemen, omdat de melkprijs vrij snel weer herstelde. Melkveehouders werden destijds wel door diverse deskundigen gewezen op het belang van een goede liquiditeitsprognose. Ook in de aanloop naar de afschaffing van het melkquotum werden melkveehouders gewaarschuwd voor de toenemende wispelturigheid van de zuivelmarkt en dus hun bedrijfsinkomen.

Veel melkveehouders zien noodzaak financieel overzicht niet

Ondanks alle voorbodes zien veel melkveehouders kennelijk niet de noodzaak in van een goed financieel overzicht met verwachte inkomsten en uitgaven. Wellicht met in hun achterhoofd dat er bij calamiteiten nog genoeg financiële buffers zijn om het recht te breien.

Bodem van financiële reserves in zicht

Nu de prijsdip in de zuivel helaas langdurig aanhoudt, stuiten meer melkveehouders op de bodem van hun financiële reserves. Bedrijven die overleven in wispelturige markten, doen het niet alleen vaktechnisch goed, maar hebben ook grip op hun financiën. Zij reageren ook beter op tegenvallende omstandigheden.

Kortom: maak een liquiditeitsprognose van 12 maanden

Kortom: wacht niet tot het water aan de lippen staat. Maak een liquiditeitsprognose van 12 maanden en regel tijdig iets met de bank als er problemen dreigen.

Laatste reacties

 • farmer135

  Een prognose maken is bijna ondoenlijk, als de toekomst onzeker is.

 • Timpie

  farmer135; daarom heet het ook een prognose, en geen voorspelling

 • alco1

  Als boer ben je in feite geen ondernemer meer die een prognose of een voorspelling kan maken.
  Je bent meer een gokker met alle overheidsbemoeienissen.

 • geen boer

  kasstromen op een melkveehouderij zijn vrij eenvoudig te voorspellen. Veel gemakkelijker dan bij een heleboel andere bedrijven. Ik weet het; het is geen leuk werk, maar met excel is toch vrij snel in elkaar te zetten wat er maandelijks in- en uit gaat.
  Het artikel geeft een heel goed advies; de bank gaat wanneer het spannend wordt er toch om vragen en je kunt dat beter voor zijn.

 • jan doedel

  geen gekke dingen doen alleen wat echt nodig is daar heb je toch geen prognose voor nodig

 • alco1

  @geen boer. Cijfers hoeveel er maandelijks in en uit gaat, is heel iets anders dan prognoses voor de toekomst.

 • Farmer4life2

  Als je kostprijs maar laag genoeg is, heb je nooit problemen..... Maar dat houdt ook een keer op.

  Als je elk jaar niet met 3% groeit, teer je in op je eigen vermogen. Het land kan nog weleens rap goedkoper worden, als er zoveel tekoop komt.

  5jaar terug had niemand verwacht dat:
  - de rente zo laag werd
  - de olieprijs zo laag was
  - de euro-dollar koers zo laag
  - voedselprijzen zo laag

  Al deze elementen hebben amper effect op de Europese economie! Dat is voor mij ZEER beangstigend!

 • Jan Veltkamp

  @farmer4life. Als de genoemde dingen weinig effekt hebben dan is een prognose dus toch redelijk goed te maken.

 • Bennie Stevelink

  Mifas, de financiële module van Agrovision bevat een mooi liquiditeitsbegrotingsprogramma. Voor iedereen die met Mifas werkt is het aan te raden hier gebruik van te maken.

 • mtseshuis

  Nou, alst goed is heb, je je prognose in je hoofd zitten van voorgaande jaren, vind het erg raar dat je daar een aparte begroting voor moet maken... En als de prijzen niet aantrekken voor bep. melkfabrieken, hoeven de leveranciers daarvan helemaal niet te prognoseren, moeten ze al blij zijn de rekeningen te kunnen blijven betalen.
  Kortom, het heel eenvoudig, als je in het najaar-winter niks overhoudt, kun je het de rest van het jaar erop ook wel vergeten, dus hand op de knip! Werkt altijd.

 • farmerbn

  Het gaat om een lage kostprijs én een financiele buffer. Je moet beide hebben om tegen een stooje te kunnen. Dus als de prijzen top zijn eerst de buffer op orde maken en dan pas extra aflossen. Bij teveel aflossen heb je maar een rendement van ongeveer 2% terwijl krap zitten meer problemen geven. Investeringen alleen doen als de kostprijs ermee daalt dus niet de trekker inruilen omdat de lopende rekening lekker hoog staat.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.