Commentaar

17 reacties

Lastige keuzes voor FrieslandCampina

We nemen alle melk af. Dat oercoöperatieve uitgangspunt breekt FrieslandCampina nu op.

Leden en andere leveranciers leveren meer melk dan de fabrieken kunnen verwerken. Leden krijgen daarom nu een (tijdelijke) bonus als ze minder leveren.

Effect van noodgreep FrieslandCampina is onbekend

Het is een noodgreep waarvan het effect onbekend is. De kans is groot dat een minderheid van de grote jongens kiest om door te melken. Omdat ze nu eenmaal op dat spoor zitten.

Coöperatie heeft inschattingsfout gemaakt

De coöperatie heeft een inschattingsfout gemaakt. Het verhaal is dat er geen probleem is met de afzet, maar alleen met de verwerkingscapaciteit. Na opening van de nieuwe fabriek in Borculo, in februari, moet het leed geleden zijn. Dat is optimistisch. Niemand weet tot hoeveel extra productie de ontketende melkveehouderij nog meer in staat is. En de perspectieven voor de zuivelmarkt mogen gunstig zijn, er zit een plafond aan de afzetmogelijkheden.

Nieuw evenwicht tussen verwerking en afzet melk

Vroeg of laat moet er een nieuw evenwicht komen tussen verwerking en afzet aan de ene en melkproductie aan de andere kant. Met een simpel 'melkt u maar, wij verkopen het wel' lukt dat niet. Je kunt er ook niet van uitgaan dat zo'n evenwicht automatisch ontstaat als de mestwetgeving eenmaal op orde is.

Tijdelijke stop afname van niet-leden of een A- en B-quotum?

Er zijn nog een paar mogelijke instrumenten. Ten eerste een (tijdelijke) stop op afname van melk van niet-leden in binnen- en buitenland. Gebruik hen als een 'flexibele schil' van losse leveranciers. Ten tweede de invoering van een A- en een B-quotum of een variant daarvan, zodat ook de aanvoer van ledenmelk beter te sturen is. Dit alles met als doel een meer vraaggestuurde productie. Die is in het belang van alle leden.

Laatste reacties

 • geen boer

  Tot op heden was FC in de veronderstelling dat wetgeving een plafond in de geleverde hoeveelheid zal stellen.
  Dit zal heroverwogen worden. Ten eerste omdat de wetgeving uitblijft danwel ineffectief blijkt, ten tweede omdat steeds duidelijker wordt dat een fors deel van de leveranciers gewoon tegen de klippen op gaan melken en de stap naar een 'flying herd' zonder jongvee zullen maken. Daar kunnen allerlei belanghebbenden van alles van vinden, maar in een conjunctuur van langdurige prijsdalen en korte pieken gaat dit de meest economische wijze blijken te zijn. De beperkende factor (grond, fosfaat, of wat dan ook) wordt gemaximaliseerd, evenals betaalde arbeid die hoe dan ook op de grotere bedrijven om de hoek komt kijken. Ook FC zelf ziet die grotere hoeveelheden binnen een beperkt geografisch gebied met een uitstekende infrastructuur en grote, professionele leveranciers wel zitten.
  Het is natuurlijk afhankelijk van wetgeving wat er precies wanneer gebeurt, maar uiteindelijk zal het een kwestie van tijd zijn dat een A/B/C uitbetaling ingevoerd wordt. Niet om de melk duurder te verkopen, maar om de hoeveelheden beter te kunnen sturen, efficiënter te kunnen draaien en daardoor aan het eind van het jaar onder de streep meer geld over te houden.

 • daan1908

  Wat een getetter , niemand heeft schijnbaar iets beter te doen . Wacht nu even een paar maanden en kijk dan even verder . Alle maatregelen moeten hun effect nog krijgen van fosfaat tot AMVB , zullen we het er dan nog een keer over hebben ?

 • agratax(1)

  Ik kan niet begrijpen dat een zuivelmarkt met goede perspectieven NIET een goede prijs kan opleveren voor de boeren. Bedoelen de schrijvers van dit soort optimistische uitspraken dat er nog volop vraag naar zuivelproducten is tegen een prijs waar onze boeren het maar voor moeten doen 9rendabel of niet).

 • Farmer4life2

  Wat een getoeter. Straks kan RFC het allemaal weer aan. 400 Belgische leden weg en een nieuwe fabriek.

  De afzet kant gaat ook wel goed. Er zijn weinig zuivelaars die nu nog 40cent betalen. De algemene tendens is dat er teveel melk is overal. Dan wordt het makkelijk handelen, voor de inkopers.

  Enige waar ik echt mee zit is de kosten. Die stijgen de laatste jaren enorm. Vvo, AMvB en fosfaatrechten zijn grote kostprijs verhogers.

 • hansvanbergen

  Dus als ik het goed begrijp koopt men nu melk bij van leveranciers voor ruim 30 cent. En men dumpt elders voor 16 cent. Nee dan ben je goed bezig als cooperatie. De leden hebben ook echt geen notie van wat er zich in de cooperatie allemaal afspeelt. Dat zag je wel aan de verbolgen reacties toen 450 belgische leveranciers werden afgestoten. Dit terwijl deze problemen al speelden. Veel leden hebben afeglopen voorjaar hun vingers blauw getiept op deze site omdat DOC perse sowiezo MOEST fuseren met DMK. Waarom is mij nog steeds niet duidelijk. Ondertussen stapelde de problemen binnen Campina zich op en de leden hebben NIETS in de gaten. Door bulk kaas of poeder te produceren kan er nog gewoon 26 cent uitbetaald worden. Ik denk als je met 11.000 leden ideeen naar voren brengt dan moet er toch ergens een oplossing tussen zitten. Ik zou geen energie stoppen in een volstrekt zinloze discussie overeen a en een b quotum. Wat een onzin om 6 weken door te brengen. Breng ideeen naar voren.Mijn idee is fuseer met een coop die redelijk tot goed draait en nog capaciteit over heeft. Liever een dom idee dan geen idee.

 • mtsjansens1

  Niemand durfde het aan (LTO ,zuivelcooperaties ) om een grens te stellen. We hebben gewoon gewacht tot de politiek ingreep.Er was een klein aantal leden die de uitspraak"wij gaan alle ledenmelk verwerken" te vrijblijvend vond, zonder een plan te hebben,wanneer de verwerkingscapiciteit bereikt is. In een fabriek heb je een veiligheidsplan voor de werknemers, wat mij daaruit het meest van bijgebleven is de zin "WAT TE DOEN BIJ EEN CALIMITEIT" . Nu heeft RFC twee noodmaatregelen moeten nemen om de melk van de leden te kunnen verwerken en te verwaarden, tevens een stimulans voor de leden om na half februari weer vol te gaan melken.
  Nu maar hopen dat de productie de verwerkingscapiciteit niet overstijgt.

 • leftturn

  als buitenstaander zie ik een prachtige cooperatie waar nu de prijs voor een gemiddeld lid kapot gemolken wordt door de groeiers. men maakt een aantal producten met grote toegevoegde waarde, hiervoor is maar een klein percentage van de melk nodig. dan volgt nog een heel stuk producten die ook nog de kostprijs plus opbrengen. wat er nu bijgroeit druk de gemiddelde uitbetalingsprijs voor iedereen.
  de laatste liters kosten fors geld, mij lijkt een visie op wie welke historische leveringsrechten heeft erg relevant. en te laat, al is dit wel heel makkelijk oordelen achteraf.

  als FC keuzes maakt op basis van historische leveringen is ook de discussie rondom fosfaat snel achterhaald.
  simpel gezegd, de laatste liters kosten fors geld in uitbetaling en passen niet in een vreemd EU beleid. dubbel winst te pakken, lijkt me.

 • hansvanbergen

  @Lefturn dan moet je zelf een coop oprichten die aan jouw eisen voldoet. Die paar liter extra Campina melk maken op de wereldplas echt niets uit. Sonde om daar ook maar 1 seconde tijd aan te verprutsen. Er moet gewoon gezorgd worden voor capaciteit

 • alco1

  Hans. Weer met je eens.
  Al hadden we nog melkquotum, dan zou de uitbetalingsprijs dezelfde zijn als nu.
  Er is een verkeerde inschattings fout gemaakt bij de ingebruikname van Borculo en Leeuwarden.
  De 2 cent regeling zal geen zoden aan de dijk zetten, dus maar even de spotprijsmarkt op. Is die concurent straks ook weg.
  Met de extra melk vergroten we wel ons aandeel op de markt en dat is voor ons land alleen maar gunstig.
  Wij zijn immers het zuivelland bij uitstek, zoals andere landen dat zijn b.v. in de auto industrie

 • alco1

  Enne Johan.
  Melkaanvoer was al niet te regelen met Europees Melkquotum.
  En dan met A en B prijzen een meer vraaggestuurde productie willen bewerkstelligen?

 • WGeverink

  De wereldautoproductie is ook niet te regelen Alco. Als de verkoop nummers tegen vallen zal VW echt kiezen om de lijn wat langzamer laten draaien. Dat is beter voor het bedrijf dan marktaandeel te veroveren door hun auto's te verkopen voor 75% van de kostprijs.

 • Bennie Stevelink

  @Hans van Bergen en @alco, ik geloof dat @lefturn het anders bedoelt dan jullie het begrijpen.
  @leftturn gaat er niet vanuit dat de marktprijs hoger zal worden door beperking van productie. Hij bedoelt het waarschijnlijk zoals bij Cono en bij het vroegere Frieslandfoods. Een deel van de melk kan verwerkt worden in goed renderende producten die een melkprijs opleveren die aanzienlijk boven de markt liggen. De extra aangevoerde melk moet verwerkt worden in verliesgevende producten of met verlies doorgeleverd worden aan anderen. Die extra melk kun je beter niet hebben.

 • geen boer

  nogmaals; met een A/B/C uitbetaling gaat een melkfabriek niet proberen de mondiale prijs te beïnvloeden of anderszins andermans problemen op te lossen , maar poogt men de eigen aanvoer zo sturen dat voldaan wordt aan een vooraf gewenste omzet. Welke idealiter ongeveer ter hoogte van de verwerkingscapaciteit is.
  Men maakt telkens een omzetprognose en vult vervolgens in functie hiervan de A, B, en C hoeveelheid/prijs per leverancier in. Dit kan bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal aangepast worden.
  En ja, dan kunnen leveranciers zonder vaste of met de 'verkeerde' afnemer buiten de boot vallen; er is dan geen afnemer meer voor hun product en ze zullen gedwongen zijn te stoppen. Gebeurt momenteel in de UK en Polen bijvoorbeeld, en is op termijn helemaal niet ondenkbaar hier.
  Voorlopig echter zitten de Nederlandse boeren nog op rozen met de melkafnemers hier te lande, alleen hebben ze het zelf niet door.

 • melkveehouder .

  Ieder systeem waarbij verhandelbare rechten komen is in het voordeel van iedereen die heeft welgevaren in het quotumtijdperk. Zo ook bij de invoering van fosfaatrechten of andere rechten. Hele horden adviseurs, financieel experts en als hun uithangbord de week/dag bladen worden er beter van. De boer niet. Is nooit geweest en zal het ook nooit worden. Beste collega's, lees dit soort berichten met een flinke korrel zout en blijf nuchter denken.

 • Schraar

  Ongelooflijk dat er nog steeds mensen zijn die denken dat meer dan 2 miljard liter extra in de EU, voornamelijk dankzij Nederland en Ierland niets uit maakt voor de melkprijs. Moet je toch echt eens terug naar school, voor bijles landbouweconomie.
  Met de melkquotering was deze extra melk er niet geweest en had de markt zich veel sneller kunnen herstellen. Met een flexibel quotum had het aanbod zelfs gestuurd kunnen worden, maar dat is nu allemaal verleden tijd.
  Nu zullen alle zuivelverwerkers voor zichzelf met hun leden/leveranciers moeten bepalen wat de optimale aanvoer is en hier naar toe werken. Het eerste wat gedaan moet worden is 'We nemen alle melk af' te schrappen. Niet om het aanbod wereldwijd te sturen, maar om het rendement van de eigen fabriek in de benen te houden.

 • koeboertje

  Een bakker bakt niet meer brood dan hij kan verkopen maar, boeren melken tegen de klippen op en geven dan de zuivel de schuld dat de melk niet verwerkt wordt, ook J. Oppewal legt de schuld bij FC .
  Wel even de hand in eigen boezem steken collegas !

  Ook mijn koeien doen het iets beter dan vorige winter en als dat bij iedereen zo is dan komt er veel extra melk bij ja.

 • hansvanbergen

  Sraar even wat uitleg. Ten tijde van de superheffing kwam het quotum in veel landen helemaal niet vol. Ook toen had je lage prijzen veel lager dan nu. Alleen moest je toen ook nog even melkquotum kopen/leasen. Weet je het nog? Als jullie van nmv/ddb/edb en zo graag melkquotum willen bij mij kun je nog wel wat leasen. Bel maar even. Als je betaald heb stuur ik wel wat quotum.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.