Redactieblog

6 reacties

Koeienbelasting, ooit van gehoord?

Nee, koeienbelasting bestaat (nog) niet. Maar In het Belastingplan 2016 staat dat gemeenten meer vrijheid krijgen op belastinggebied.

Koeienbelasting, ooit van gehoord? Nee, en dat is ook niet zo raar want een koeienbelasting bestaat niet. Hondenbelasting daarentegen wel, net als baatbelasting, toeristenbelasting, parkeerbelasting, rioolheffing, precariobelasting en onroerendezaakbelasting. Het bijzondere van al deze belastingen is dat het gemeentelijke heffingen zijn. De gemeente stelt ze in en int ze. Dus niet de landelijke overheid bepaalt, maar de gemeente.

Belastingdruk verschilt per gemeente

Dit heeft als gevolg dat de belastingdruk in Nederland verschilt per gemeente. In de ene gemeente ben je beter af dan in de andere. De hoogte van de tarieven per gemeente verschillen en soms heft een gemeente een belasting niet. Denk bijvoorbeeld aan de hondenbelasting. Deze wordt in veel gemeenten niet meer geheven: te veel werk en te weinig opbrengst.

Gemeenten krijgen meer vrijheid op belastinggebied

Maar hier blijft het niet bij. In Belastingplan 2016 is namelijk opgenomen dat gemeenten meer vrijheid krijgen op belastinggebied. Met andere woorden: er komen meer belastingen bij die door de gemeenten worden geїnd en uitgevoerd. Welke belastingen dat zullen zijn, is nog niet bekend. En dat vind ik wel wat eng.

Voor je het weet, wordt er een belasting op koeien ingevoerd. Met als argument dat op deze manier megastallen worden tegengegaan in de gemeente. Hier moet je toch niet aan denken. Het zou echt een slecht idee zijn om zo'n nieuwe belasting in te voeren. Ondernemers zouden dan in de ene gemeente veel slechter af zijn dan in een andere.

Koeienbelasting niet, kattenbelasting wel

Nu heb ik nog wel een goed idee: kattenbelasting. Waarom wel een hondenbelasting en geen kattenbelasting? Want in tegenstelling tot wat kattenliefhebbers zeggen (ik vind zelf katten ook best leuk) veroorzaken katten wel degelijk overlast. Ze vernielen vuilniszakken, poepen in je tuin en eten je vogels op als ze erbij kunnen. Ze zijn tevens de grootste kostenpost qua opvang van dierenasiels; daar zitten meer katten dan andere dieren.

Maar daar gaat het niet om. Feit is dat de gemeente hondenbelasting heft omdat je een hond hebt, meer niet. En waag het eens om je hond in het dorp te laten poepen zonder dat je een zakje bij je hebt. Voor je het weet heb je een bekeuring aan je broek hangen.

Als mijn gemeente aan de slag gaat met die nieuwe belastingen, dan weet ik het wel: koeienbelasting niet, kattenbelasting wel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hopelijk lezen de koeienhaters dit bericht niet.

 • alco1

  Hondenbelasting is er vooral omdat er voorzieningen voor gecreeerd moeten worden, tenminste dat is de argumentatie.

 • beenackers

  de boeren betalen toch in verhouding al veel te veel aan gemeentelijke belastingen. De OZB is vaak 10 keer zo hoog dan voor een burger in het dorp. Terwijl die juist wel gebruik kan maken van de gemeentelijke voorzieningen en de boeren in het buitengebied hiervan vaak verstoken blijven. Goed voorbeeld hiervan is glasvezel. Wij als boer betalen hieraan veel mee voor de aansluitingen in het dorp, en als het in het buitengebied aangelegd moet worden, dan kunnen we het ook nog eens zelf gaan betalen.

 • Bennie Stevelink

  Een puber-belasting zou zeer terecht zijn. De gemeente kan met dat geld meer doen aan drug, alcohol en vandalisme preventie.

 • veldzicht

  Mozes,Een vervelende mensen belasting is dat niks,
  mensen die overal bezwaar tegen maken en door blijven gaan met procederen wat klauwen met geld kost.

 • awhurenkamp1

  veldzicht .. een goed idee...maar Dat gaat nooit gebeuren ..werk gelegenheid voor de opsporingsambtenaar en advocaten enzevoort

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.