Foto: Hans Prinsen RundveeOpinie

Koeienbelasting, ooit van gehoord?

Nee, koeienbelasting bestaat (nog) niet. Maar In het Belastingplan 2016 staat dat gemeenten meer vrijheid krijgen op belastinggebied.

Koeienbelasting, ooit van gehoord? Nee, en dat is ook niet zo raar want een koeienbelasting bestaat niet. Hondenbelasting daarentegen wel, net als baatbelasting, toeristenbelasting, parkeerbelasting, rioolheffing, precariobelasting en onroerendezaakbelasting. Het bijzondere van al deze belastingen is dat het gemeentelijke heffingen zijn. De gemeente stelt ze in en int ze. Dus niet de landelijke overheid bepaalt, maar de gemeente.

Belastingdruk verschilt per gemeente

Dit heeft als gevolg dat de belastingdruk in Nederland verschilt per gemeente. In de ene gemeente ben je beter af dan in de andere. De hoogte van de tarieven per gemeente verschillen en soms heft een gemeente een belasting niet. Denk bijvoorbeeld aan de hondenbelasting. Deze wordt in veel gemeenten niet meer geheven: te veel werk en te weinig opbrengst.

Gemeenten krijgen meer vrijheid op belastinggebied

Maar hier blijft het niet bij. In Belastingplan 2016 is namelijk opgenomen dat gemeenten meer vrijheid krijgen op belastinggebied. Met andere woorden: er komen meer belastingen bij die door de gemeenten worden geїnd en uitgevoerd. Welke belastingen dat zullen zijn, is nog niet bekend. En dat vind ik wel wat eng.

Voor je het weet, wordt er een belasting op koeien ingevoerd. Met als argument dat op deze manier megastallen worden tegengegaan in de gemeente. Hier moet je toch niet aan denken. Het zou echt een slecht idee zijn om zo’n nieuwe belasting in te voeren. Ondernemers zouden dan in de ene gemeente veel slechter af zijn dan in een andere.

Koeienbelasting niet, kattenbelasting wel

Nu heb ik nog wel een goed idee: kattenbelasting. Waarom wel een hondenbelasting en geen kattenbelasting? Want in tegenstelling tot wat kattenliefhebbers zeggen (ik vind zelf katten ook best leuk) veroorzaken katten wel degelijk overlast. Ze vernielen vuilniszakken, poepen in je tuin en eten je vogels op als ze erbij kunnen. Ze zijn tevens de grootste kostenpost qua opvang van dierenasiels; daar zitten meer katten dan andere dieren.

Maar daar gaat het niet om. Feit is dat de gemeente hondenbelasting heft omdat je een hond hebt, meer niet. En waag het eens om je hond in het dorp te laten poepen zonder dat je een zakje bij je hebt. Voor je het weet heb je een bekeuring aan je broek hangen.

Als mijn gemeente aan de slag gaat met die nieuwe belastingen, dan weet ik het wel: koeienbelasting niet, kattenbelasting wel.

Beheer
WP Admin