Commentaar

17 reacties

Knelgevallenregeling in beslissende fase

Niet iedere melkveehouder die zichzelf een knelgeval noemt, is dat ook.

De invoering van de knelgevallenregeling melkveefosfaatrechten komt in een beslissend stadium. De regiegroep wil er volgende week een ei over leggen. Maar wat is een knelgeval? Van Dale noch Wikipedia kent daarvoor een omschrijving. In de praktijk is gangbaar: ‘Als gevolg van niet-beïnvloedbare omstandigheden overmatig geraakt door nieuwe wetgeving, waardoor het voortbestaan van het bedrijf ernstig in gevaar komt’.

Fosfaatplafond is al aan diggelen gemolken

Een tegemoetkoming voor zulke bedrijven is logisch. Maar het fosfaatplafond is al aan diggelen gemolken, elk knelgeval tegemoetkomen betekent krimp elders. Daarmee doemt het schrikbeeld van een herhaling van de knelgevallenregeling superheffing op. Toen kregen velen extra melkquotum op basis van een creatieve invulling van de regels, waardoor collega-melkveehouders fors quotum moesten inleveren.

Leegstand is een keuze, net als bouwen

In de definitie is ‘niet-beïnvloedbaar’ cruciaal. Leegstand is een keuze, dus beïnvloedbaar. Elke onderbezetting valt daarmee af als knelgeval. Dat is een bedrijfsrisico. Ja, u heeft legaal gebouwd. Ja, u wordt geraakt door invoering van fosfaatrechten. Blijf melken en maak de gang naar de rechter voor schadevergoeding. Daarvan kunt u dan wellicht de financiering, en bedrijfsgrootte, terugbrengen of rechten kopen.

Als leegstand een keuze is, is 
niet bouwen er ook een. Zo geredeneerd hoeft er dus ook geen kilo fosfaat naar extensieve bedrijven met latente rechten.

Onderbezetting door ziekte

Onderbezetting door ziekte van de ondernemer is, cru gezegd, te ondervangen met bedrijfsverzorging of inhuren van personeel. Onderbezetting door ziekte onder het vee? Als dat in 2013 én 2014 én 2015 het geval was, is er te lang niet afdoende gereageerd en is dat feitelijk de normale situatie waarvoor geen extra rechten nodig zijn.

Pas op met iedereen een knelgeval te noemen die dat etiket claimt. Want daarmee is snel het einde zoek en moet de rest van de melkveehouders het bezuren.

Laatste reacties

 • farmer135

  Ja, maar wie hebben dit fosfaatoverschot veroorzaakt ?
  Het lijkt me logisch dat zij het ook oplossen.

 • kiepel

  fosfaatrechten invoeren is ook een keuze.
  Maatschappelijk verantwoord is ook een keuze.
  Aanpakken van onverantwoord anticiperende boeren is ook een keuze.

 • alco1

  Bergen werk voor advocaten en juristen.

 • alco1

  De hele soap kun je vergelijken met het opvoeden van kinderen.
  Slechte opvoeders krijgen later te maken met onhandelbare kinderen.
  Zo is de overheid ook te plaatsen met hun zeer slechte beleid.

 • Weerkundige

  word lastig om alles juridis dicht te timmeren er is er al tijd wel een die wet weet te om zijlen

 • boerke brabant

  als de schrijver het zo stelt, kan die dan ook een voorzet geven van wie hij denkt wel in aanmerking zou kunnen komen ?

 • Ewullink

  Anticiperen is ook ondernemen. Iedereen die in 2013 dacht dat er in Nederland restrictie vrij kon worden gemolken is erg naïef geweest.

  Uitbreiders hebben mits aan de wet gehouden een bepaalde strategie gevolgd dit hadden anderen ook kunnen doen.

 • Peltjes

  Ewullink: Je kunt ook zeggen: Uitbreiders die uitgebreid hebben zonder voldoende grond onder het bedrijf, hebben bewust een risico genomen en kunnen dus afgeroomd worden.

 • DJ-D

  Gewoon naar Brussel gaan en het plafond aankaarten en afschaffen is ook een keuze. Bemestingsnormen hebben enigzins invloed op waterkwaliteit. Fosfaatplafond heeft geen invloed hierop. Derogatie zou als doel moeten hebben de waterkwaliteit nog meer verbeteren. Helicopterview nodig om dit geneuzel op te lossen geen regel op regel op regel kafka commissies met alleen eigenbelang.

 • Klaasvaak

  Alle uitbreiders hebben zich aan de wet gehouden en op basis van wetgeving hun plannen gemaakt.

  De een rijdt 115 en de ander 120, maar niemand rijdt te hard. Dus hoeft de snelste toch ook geen boete omdat deze het dichtst bij de overtreding zit....?

 • melkveehouder .

  Het fosfaatplafond is medio december 2015 overschreden. Wat is er dan nog makkelijker dan het hoogste aantal koeien per bedrijf in 2015 als referentie te nemen. Immers, diegenen die verder willen hadden in 2015 de meeste koeien. Ook de meeste bouwers hadden eind 2015 hun stal vol. Vervolgens naar Brussel gaan met het verhaal dat we in 2015 als sector weliswaar boven het plafond zitten, maar hier binnen een paar jaar weer onder zitten.Dit kun je vervolgens realiseren door bij de verkoop een x percentage af te romen om zo weer onder het nationale fosfaatplafond te komen. Op deze manier krijg je bijna geen knelgevallen, behoudens een enkeling die voorheen verplichtingen is aangegaan om in 2015 te bouwen. Vervolgens in de Wet verantwoorde groei melkveehouderij als uitgangsdatum 1 januari 2016 nemen voor wat betreft de hectaren grond bij groei, en we zijn klaar. Volgens mij is dit het meest eenvoudige systeem wat voor iedereen te begrijpen valt. En naar de toekomst toe de mest gewoon verwerken tot kunstmestvervangers en we zijn van het probleem af. Maar ja, die verborgen agenda's van de politiek, dát is het echte probleem...............

 • Schraar

  Geen of minimale knelgevallenregeling. Laat de rechter maar bepalen wie dan wel een knelgeval is.
  Bij een ruime knelgevallenregeling worden alle melkveehouders gekort en zullen er melkveehouders zijn die niet gegroeid zijn en door de korting minder mogen melken hun melkquotum groot was. Dat vind ik absoluut onacceptabel.

 • Jan Veltkamp

  @Klaasvaak. Wat jij beweert is klinklare onzin. Jij kunt net zo goed het volgende beweren. Er mag maximaal 130 gereden worden. De een rijdt 120 en de ander rijdt 140. Gemiddeld dus 130. Als dan die van 140 een bekeuring krijgt moet degene die 120 rijdt meebetalen want die reed te langzaam. T'is dat jij het schrijft want zo'n onzin had ik niet kunnen bedenken. Om het om te zetten naar het melken. Eentje breid uit en eentje breid niet uit. Omdat er teveel komt moet de niet uitbreider inleveren. Is het al niet erg genoeg dat door de uitbreider de melkprijs naar de knoppen is?

 • Trot

  de fosfaat nul bedrijven worden dan van zelf knelbedrijfen krijgen die dan ook extra ruimte of wordt alleen bank geholpen net als met extra qoutum

 • Klaasvaak

  Wat jij zegt slaat de paal volledig mis Jan Veltkamp, of je moet beter lezen. Iedereen houdt zich aan de wet die op dat moment geldt. In mijn voorbeeld rijdt niemand te hard, maar moet de persoon die het meest aan de hoge snelheid meedraagt (laat ik het dan maar zo zeggen) een boete krijgen...

  Of...nog iets actueler.... iedereen die nu netjes 130 (teveel vee heeft) rijdt bekeuren omdat 2 jaar geleden de maximum snelheid 120 (melkquotum) was....

  Je kunt mensen niet beboeten die zich aan de regels houden.... dat zou zwaar onterecht zijn en dus een logisch knelgeval.... verwacht dat de rechter daar ook zo over denkt.

 • mtseshuis

  Ik vind dat de overheid en LTO zelf het probleem moeten oplossen door Fosfaat uit mestverwerking/export niet mee te tellen of de fosfaatproduktie per koe naar beneden te stellen.
  Zij hebben altijd gezegd het quotum moet eraf, want de boer moet vrij kunnen melken voor de oplopende zuivelvraag wereldwijd: Zij hebben de boeren aangemoedigd om uit te breiden hiervoor en konden ruimschoots op tijd zien dat dit stond te gebeuren.
  Dus past het de overheid niet om nu in te grijpen op iets waar ze zelf aanjager van was met het instemmen tot afschaffing van melkquotum!
  Anders had ze nu in ieder geval nog kunnen zeggen "wij waren tegen afschaffing, maar de meerderheid in de EU heeft beslist, jammer maar helaas boeren, jullie hebben er niks aan, want er komt niet meer ruimte voor extra koeien!!"
  Nu zijn ze zelf hartstikke fout (hebben het gierend uit de klauwen laten lopen) en moeten dus zelf zorgen dat iedereen die legitiem heeft uitgebreid of nog wil uitbreiden, vanwege dat ze ruimte hebben op de grond, gewoon zijn/haar gang laten gaan!

 • alco1

  Ach Eshuis. Ze hielden een enquete hoeveel de boeren dachten meer te gaan melken.
  Aan de jongvee lijsten van het NRS was de melk explosie voor een kind nog duidelijk wat er aan zat te komen.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.