Foto: Marco Vellinga RundveeOpinie

Knelgevallenregeling in beslissende fase

Niet iedere melkveehouder die zichzelf een knelgeval noemt, is dat ook.

De invoering van de knelgevallenregeling melkveefosfaatrechten komt in een beslissend stadium. De regiegroep wil er volgende week een ei over leggen. Maar wat is een knelgeval? Van Dale noch Wikipedia kent daarvoor een omschrijving. In de praktijk is gangbaar: ‘Als gevolg van niet-beïnvloedbare omstandigheden overmatig geraakt door nieuwe wetgeving, waardoor het voortbestaan van het bedrijf ernstig in gevaar komt’.

Fosfaatplafond is al aan diggelen gemolken

Een tegemoetkoming voor zulke bedrijven is logisch. Maar het fosfaatplafond is al aan diggelen gemolken, elk knelgeval tegemoetkomen betekent krimp elders. Daarmee doemt het schrikbeeld van een herhaling van de knelgevallenregeling superheffing op. Toen kregen velen extra melkquotum op basis van een creatieve invulling van de regels, waardoor collega-melkveehouders fors quotum moesten inleveren.

Leegstand is een keuze, net als bouwen

In de definitie is ‘niet-beïnvloedbaar’ cruciaal. Leegstand is een keuze, dus beïnvloedbaar. Elke onderbezetting valt daarmee af als knelgeval. Dat is een bedrijfsrisico. Ja, u heeft legaal gebouwd. Ja, u wordt geraakt door invoering van fosfaatrechten. Blijf melken en maak de gang naar de rechter voor schadevergoeding. Daarvan kunt u dan wellicht de financiering, en bedrijfsgrootte, terugbrengen of rechten kopen.

Als leegstand een keuze is, is 
niet bouwen er ook een. Zo geredeneerd hoeft er dus ook geen kilo fosfaat naar extensieve bedrijven met latente rechten.

Onderbezetting door ziekte

Onderbezetting door ziekte van de ondernemer is, cru gezegd, te ondervangen met bedrijfsverzorging of inhuren van personeel. Onderbezetting door ziekte onder het vee? Als dat in 2013 én 2014 én 2015 het geval was, is er te lang niet afdoende gereageerd en is dat feitelijk de normale situatie waarvoor geen extra rechten nodig zijn.

Pas op met iedereen een knelgeval te noemen die dat etiket claimt. Want daarmee is snel het einde zoek en moet de rest van de melkveehouders het bezuren.

Beheer
WP Admin