Redactieblog

4 reacties

Ingesneeuwd

Er zit geen voortgang in het fosfaatdossier en dat zet de veehouderij geheel op slot.

Ik zit ingesneeuwd. De Nieuwedijk wordt niet gestrooid. Het zal moeilijk voor te stellen zijn voor lezers in de rest van het land, maar in het Noorden is het winter. Sneeuw, ijzel, oostenwind, vorst. Ik ben benieuwd hoe mijn rabarber het er vanaf brengt, die stond eind december al ruim boven de grond, vanwege het voorjaarsweer.

Fosfaatrechten in de media

Het is een mooie gelegenheid om de landbouwpers van de afgelopen tijd eens door te nemen. Die landbouwpers gaat over van alles, maar nauwelijks over fosfaatrechten. Terwijl dat voor de veehouderij toch het belangrijkste onderwerp van het jaar is, veel bedrijfsplannen hangen ervan af. De windstilte over de toedeling van fosfaatrechten ligt niet aan de journalisten, maar aan de politiek. De regeringspartijen zijn het zwaar oneens over hoe het moet. Niet voor niets dat de nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam dat bij de viering van 100 jaar Boerderij de lastigste legpuzzel noemde. De meeste partijen accepteren wel dat er fosfaatrechten komen, maar over de verdeling, en over de manier waarop die rechten in de toekomst kunnen worden overgedragen, lijkt geen spoor van overeenstemming.

Columnist Dirk Strijker. <br />Foto: Jan Willem van Vliet.
Columnist Dirk Strijker. 
Foto: Jan Willem van Vliet.

Partijen

De VVD heeft vooral oog voor de kopgroep, en wil de rechten verhandelbaar maken, zoals tot voor kort bij het melkquotum. De PvdA denkt meer aan het peloton en aan een rechtenbank naar Deens quotummodel. Andere partijen hebben nog weer andere ideeën en proberen er hun eigen hobby's in te fietsen. De zaak is extra ingewikkeld omdat ook de sector zelf het onderling niet eens is. De NMV rekende bijvoorbeeld uit dat er heel veel rechten nodig zijn voor knelgevallen. Alles bij elkaar opgeteld ging het volgens NMV om 25 miljoen kilo, op een totaal van 85 miljoen. NMV telde inderdaad alles bij elkaar, van tussentijdse groeiers tot lege stalplaatsen, en van nieuwe starters tot ziektegevallen. In de praktijk zal het om ziekte-achtige gevallen gaan, gokkers zullen vast geen knelgeval worden. Het effect van de rekensom is wel dat de verdeelde partijen in Den Haag nog eens extra voorzichtig worden, tel uit je winst.

Weinig investeringen

In de tussentijd staan de bedrijven stil. Niemand durft serieus geld in verdere ontwikkeling te steken, en niemand wil nu grond verkopen waar over een poosje misschien wel waardevolle rechten aan hangen. Er is geen zicht op wanneer men er uit zal zijn, misschien wacht men gewoon op volgende verkiezingen. In 2017 moet opnieuw met Brussel gesproken worden over de derogatie, want daar zijn de fosfaatrechten in eerste instantie voor bedoeld. 2017, dat is over een jaar. Nog even, en het doet er voor de onderhandelingen over de derogatie niet eens meer toe. Heren en dames, maak tempo. Misschien helpt het als ze gezamenlijk insneeuwen, en we pas strooiwagens sturen als ze er uit zijn.

Lees ook van Dirk Strijker: Het Turkse landschap is herkenbaar

Laatste reacties

 • WGeverink

  Beste Dirk. Dat er door het fosfaatplafond geschoten zou worden stond een aantal jaren geleden al vast toen grote nieuwe stallen als paddestoelen uit de grond schoten. Dat hoorde bij het "voorsorteren" naar het quotumloze tijdperk. Dat er voor het melkquotum een nieuwe beperking terug zou komen was voor mij en andere mensen die wel eens een rondje door NL rijden geen verrassing. Op een gegeven moment heb ik het advies heb gegeven om bovenop het budget voor een nieuwe stal genoeg ruimte te laten voor het benodigde quotum om deze stal vol te krijgen. De mensen die nu een gedeelte van de stal leeg hebben staan zijn er waarschijnlijk al van uit gegaan dat er wel een knelgevallen regeling komt.

 • alco1

  "DE meeste boeren er wel over eens dat er een regeling moet komen????
  Ja diegene denken dat er daardoor geen extra druk komt op de mestmarkt.
  Mensen met een normaal verstand verwerpen het fosfaat gedrocht wat alleen maar meer kapitaal uit de landbouw sector genereerd.

 • agratax(1)

  Verhandelbare rechten zullen alleen maar tot kosten verhoging leiden en het wegvloeien van kapitaal uit de landbouw via overname van rechten van stoppende veehouders. Verhoogt dit soort acties de concurentie kracht op de wereldmarkt, waar geen melk, fosfaat of wat voor rechten dan ook gelden? Ik vrees, ik weet zeker, dat het antwoord hierop NEE moet zijn.

 • kiepel

  Kapotscheuren die fosfaatrechten brief!
  Eerlijk systeem van GVE/Ha invoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.