Foto: Hans Banus RundveeOpinie

Geld verdienen met langere ligtijd koe

Met veelal kleine aanpassingen in de stal neemt de ligtijd in de box toe. En dat levert extra melk op, zo vertelde een dierenarts op de Boerderij Inspiratiedag Klauwgezondheid.

‘Elk uur extra ligtijd is een liter extra melk per koe per dag.’ Dierenarts Marcel Drint van het Nederlands Klauw Gezondheids Centrum houdt het zijn gehoor voor op de Boerderij Inspiratiedag Klauwgezondheid. Het aardige is dat veehouders veelal met eenvoudige aanpassingen in de bestaande situatie een enorme verbetering kunnen aanbrengen. Kortom, er ligt geld op straat!

Ligtijd en klauwproblemen

De ligtijd komt ter sprake omdat deze correleert met klauwproblemen. Een belangrijke oorzaak van klauwproblemen zit in de inrichting van stallen. Boxen zijn te kort. Een koe heeft 3 meter ruimte nodig om in de benen te komen! Soms staat de schoftboom in de ligbox te scherp afgesteld. Een dier dat niet lekker ligt, blijft staan. Kortom, met een plan van aanpak snijdt het mes aan twee kanten. Wie de ligruimte verbetert, pakt tegelijkertijd klauwproblemen aan.

4 van de 5 koeien heeft ooit klauwproblemen

Dat het een serieuze aangelegenheid is, blijkt wel uit de cijfers. Volgens inschattingen krijgen 4 van de 5 koeien tijdens hun werkzame leven te maken met klauwproblemen. Een kwart van hen heeft het nu. De oorzaken variëren van de genoemde stalinrichting tot voeding en hygiëne. Al heeft dit laatste natuurlijk ook weer alles te maken met inrichting. Ook de huidige overbezetting in sommige stallen kan tot problemen leiden.

Koe zou 14 uur per dag moeten liggen

Een koe maakt 10 keer per dag een rondje van 2 uur: eten, drinken, herkauwen. De slaaptijd is slechts 20 minuten. Idealiter ligt een koe per dag 14 uur, eet 6 uur, socialiseert 2 uur en is 2 uur in de weer met melken. In 10 van de 14 uur dat het dier ligt, herkauwt het. Dit proces is cruciaal voor de melkproductie. In de praktijk varieert volgens Drint de ligtijd tussen de stallen van 9 tot 14 uur. Hier is dus werk aan de winkel.

Bedrijfsblindheid

Veehouders weten het veelal al wel, maar zien het niet altijd. Noem het een soort bedrijfsblindheid. Een veehouder vertrouwt me na afloop toe dat hij die avond een extra rondje door de stal gaat maken. Dat gaat hij ook doen met zijn adviseurs en klauwbekapper. Ja, in deze tijd van krappe melkprijzen telt elke euro. Maar dit laaghangend fruit wil hij toch niet laten hangen.

Beheer
WP Admin