Commentaar

11 reacties

Geld verdienen met langere ligtijd koe

Met veelal kleine aanpassingen in de stal neemt de ligtijd in de box toe. En dat levert extra melk op, zo vertelde een dierenarts op de Boerderij Inspiratiedag Klauwgezondheid.

'Elk uur extra ligtijd is een liter extra melk per koe per dag.' Dierenarts Marcel Drint van het Nederlands Klauw Gezondheids Centrum houdt het zijn gehoor voor op de Boerderij Inspiratiedag Klauwgezondheid. Het aardige is dat veehouders veelal met eenvoudige aanpassingen in de bestaande situatie een enorme verbetering kunnen aanbrengen. Kortom, er ligt geld op straat!

Ligtijd en klauwproblemen

De ligtijd komt ter sprake omdat deze correleert met klauwproblemen. Een belangrijke oorzaak van klauwproblemen zit in de inrichting van stallen. Boxen zijn te kort. Een koe heeft 3 meter ruimte nodig om in de benen te komen! Soms staat de schoftboom in de ligbox te scherp afgesteld. Een dier dat niet lekker ligt, blijft staan. Kortom, met een plan van aanpak snijdt het mes aan twee kanten. Wie de ligruimte verbetert, pakt tegelijkertijd klauwproblemen aan.

4 van de 5 koeien heeft ooit klauwproblemen

Dat het een serieuze aangelegenheid is, blijkt wel uit de cijfers. Volgens inschattingen krijgen 4 van de 5 koeien tijdens hun werkzame leven te maken met klauwproblemen. Een kwart van hen heeft het nu. De oorzaken variëren van de genoemde stalinrichting tot voeding en hygiëne. Al heeft dit laatste natuurlijk ook weer alles te maken met inrichting. Ook de huidige overbezetting in sommige stallen kan tot problemen leiden.

Koe zou 14 uur per dag moeten liggen

Een koe maakt 10 keer per dag een rondje van 2 uur: eten, drinken, herkauwen. De slaaptijd is slechts 20 minuten. Idealiter ligt een koe per dag 14 uur, eet 6 uur, socialiseert 2 uur en is 2 uur in de weer met melken. In 10 van de 14 uur dat het dier ligt, herkauwt het. Dit proces is cruciaal voor de melkproductie. In de praktijk varieert volgens Drint de ligtijd tussen de stallen van 9 tot 14 uur. Hier is dus werk aan de winkel.

Bedrijfsblindheid

Veehouders weten het veelal al wel, maar zien het niet altijd. Noem het een soort bedrijfsblindheid. Een veehouder vertrouwt me na afloop toe dat hij die avond een extra rondje door de stal gaat maken. Dat gaat hij ook doen met zijn adviseurs en klauwbekapper. Ja, in deze tijd van krappe melkprijzen telt elke euro. Maar dit laaghangend fruit wil hij toch niet laten hangen.

Laatste reacties

 • melkveehouder .

  levert zo'n inspiratiedag toch nog wat op voor de adviseur en wellicht ook de klauwbekapper.

 • el

  Meer melk op de overspoelde markt betekent nog lagere prijzen!

 • Farmer4life2

  Er moeten straks nog aardig wat koeien geslacht worden ivm de fosfaatrechten.

 • farmerbn

  Volgens mij ligt een kreupelel koe langer in de box dan korter. Ook hoor ik vaak verhalen van boeren over hun beste koe dat ze steeds aan het voerhek staat te vreten ipv dat ze altijd in de box ligt. Ik sluit me aan bij 'melkveehouder'.

 • alco1

  Beste mensen. Het ligt eraan hoe de 'draaier' in de koe ligt.
  Is dit een mooie driehoek, dan heeft het een veel kortere box nodig. Ligt de driehoek veel te ver naar achteren dan gaat ze met het opstaan naar voren ipv. rechtstandig omhoog en dan is een box van drie meter een nood oplossing.
  Foktechnisch is er dus ook nog veel vooruitgang te boeken.

 • hansvanbergen

  Boeren zijn hele domme mensen. Dat komt uit deze inleiding wel naar voor. Ff buisje verstellen en hoppa duizenden euri stromen de portemonee in. Ondertussen liggen de koeien tever naar voren schijten ze alles onder en stijgt celgetal en uierontsteking. Wat heeft de gezondheids dienst OOIT toegevoegd aan de klauwgezondheids discussie? Na 40 jaar mortellaro hebben ze nog nooit een oplossing geboden. Of ook maar een stukje.

 • el

  Willen ze wel een oplossing vinden voor mortellaro? Die footbad middelen fabrikant wil ook verdienen!

 • W Geverink

  Boer nummer1 is klaar om te gaan melken en draait voor voor hij de melkstal in gaat een vracht vers voer voor het hek. Bij boer nummer twee wordt er meteen gemolken en de koeien gaan na het melken geduldig in de box liggen. Ze weten immers dat de baas onmiddelijk begint met voeren nadat hij terug is van het ontbijt...

 • arjangeenen

  Jongens,, Kijk nu eens een keer goed naar een vrijloopstal: Weinig ijzer (nadeel voor handel)
  Perfect voor koe (voordeel voor boer)
  Perfect voor klauwgezondheid (nadeel voor handel)

  We gaan steeds meer in detail kijken zoals naar de draaier in de koe, watermatrassen enz. De grote lijnen zitten fout in de huidige ligboxenstallen. Op detail zijn ze perfect...(voor de boer)

  Een vrijloopstal vraagt andere (meer) capaciteiten van de veehouder en minder van de koe..

 • hansvanbergen

  In een vrijloopstal kun je onhandig een koe separereren. In een vrijloopstal liggen koeien altijd in de stront. Is slecht voor uiergezondheid. Kost veel meer strooisel en daar is geen budget voor. Er is geen/veel te weinig drijfmest om de weilanden te bemesten. Mocht je moeten stoppen met je bedrijf is je stal niets waard want niemand wil zon stal. Maw op het moment dat je een handtekening zet onder de aankoop van een vrijloopstal ben je technisch failliet. Ligboxenstal is al 50 jaar een succes.

 • arjangeenen

  Inderdaad. Groot succes... De gemiddelde leeftijd is dan 5,5 jaar. Mijn vervangsingspercentage was vorig jaar 13 procent. nu 9800 kg vanuit 8700 kg oude stal. Celgetal nu 130 met weinig tot geen nieuwe gevallen. Drijfmest geeft mijn stal 50 procent. Stoppen wil ik voorlopig niet. Koeien separereren doet mijn robot. Graag reactie hansvanbergen. Ik spreek dus uit eigen ervaring. Jij hebt dus ook ervaring met deze stal of alleen van horen zeggen?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.