Redactieblog

34 reacties

FrieslandCampina kan boer medeondernemer maken

Al heeft iedereen in zijn mening over FrieslandCampina wel iets gelijk, het is een voortreffelijke maatregel om de melkproductie te drukken.

Het meeste is wel gezegd over FrieslandCampina, de onderneming die bijna wanhopig probeert minder melk te ontvangen. Ook iedereen heeft in zijn mening wel enigszins gelijk.

Zoals op bij het verwijt van mismanagement. Het getuigt natuurlijk niet van een goede planning om bij een verwachte stijging van de melkaanvoer achter te lopen met de uitbreiding van fabrieken te Borculo en Leeuwarden. Ook Harm Wiegersma van NMV heeft gelijk. Als hun plannen voor quotering door waren gegaan, was er nooit een overproductie gekomen. Maar ja, áls ... Dat zijn de goedkoopste opmerkingen. Een nostalgisch geluid uit het verleden.

Liever melkproductie indammen dan dumpen als spotmelk

Dan voel ik meer voor de reactie dat ze beter de melkproductie kunnen indammen dan het overschot voor lage prijzen op de spotmelkmarkt te dumpen. Je krijgt twee keer last: eerst het verlies op melk die je van je leden inkoopt en daarnaast nog een producent, die goedkope melk koopt. Die maakt daar zuivel van en smijt dat voor dumpprijzen op de markt.

Voortreffelijke maatregel van FrieslandCampina ...

Toch even mijn mening. Ik vind het een voortreffelijke maatregel van FrieslandCampina, waarvan elke boer van kan profiteren. Degene die niet meer melkt, krijgt toch de toeslag van 2 cent. De boer die extra koeien melkt vanwege de fosfaattoestanden, kan best wat minder voeren of koeien eerder droogzetten. De productie op hetzelfde peil houden is voor elke boer te doen en vaak ook nog wel voordelig.

... want die stuurt de melkproductie

Het belangrijkst vind ik dat FrieslandCampina een maatregel heeft genomen om de melkproductie te sturen. Daar voel ik al jaren voor. Ik heb A- en B-quota genoemd, maar misschien moet je het sturingselement ook wel vaker en anders gebruiken. Bijvoorbeeld als plotseling een sterke vraag ontstaat, kunnen de boeren, die daar vlug op kunnen inspelen, ook een toeslag op de melk beuren. Kortom, per zuivelonderneming de aanvoer van melk sturen. Dat lijkt me een verfrissende gedachte.

... en boeren worden het samen toch niet eens

Samen als boeren worden we het toch niet eens. Dat weten we. We weten ook dat de boer het best via zijn beurs gestuurd kan worden. Welnu, daar heeft FrieslandCampina nu alle kansen voor. De deur voor een vernieuwde aanpak van de melkproductie hebben ze opengezet. Je kunt denken aan een inschrijving op bepaalde orders, termijncontracten of een loket voor spotmelk. Kortom, de melkveehouder weer medeondernemer maken voor zijn melk. We moeten wat Amerikaanser gaan denken en koeien durven te kopen of verkopen.

Een mooie opdracht voor 2016.

Laatste reacties

 • farmer135

  Minder melk bereik je ook door de kwantumtoeslag af te schaffen, nu krijg je een bonus om minder te melken, en een om meer te melken.

 • tinus888

  de premie verhogen van 2 naar 5 cent en de melk kopen op de spotmarkt ipv ophalen bij leden

 • abtje

  De klap bij Campina komt uit een andere hoek. De Chinezen zijn nu nog gebonden aan Fc. Nu allerlei andere melkverwerkers daar bezig zijn komt het moment dat Fc door de Chinezen teruggepakt wordt. Die onthouden echt wel dat ze nu woekerprijzen moeten betalen voor babypoeder. En als de Chinezen toeslaan zijn de goede melkprijzen hier bij Fc ook over. Leuk he al die bergen managers...

 • xw

  Van de hoogte van de kwantumtoeslag kan ik zeggen, dat het mooi meegenomen is, meer niet. Het is verre van een motivatie om meer te gaan melken. Wat vergaderboer hier schrijft is inhoudelijk prima. Het kan niet anders, dan dat het voor ons allen zeer herkenbaar is

 • alco1

  2 Cent voor de premie op de helft van de aanvoer op jaarbasis betekend. 5 miljard liter x 2 cent = 100 miljoen.
  DOC wil wel melk innemen voor 20 cent.
  Uitgaande van 30 cent voor de liter laat dus de FC voor melk naar de DOC 10 cent liggen.
  Dan kan er dus al 1 miljard liter net zo goed naar de DOC.

 • alco1

  A en B quota voor fabrieken kan niet.
  Dit kan alleen als een eindproduct afgeschermd kan worden.
  De prijs van de FC heeft echter concurentie op de wereldmarkt.
  Is deze 30 cent dan kan de FC gewoonweg geen 34 cent maken.
  Wel op korte termijn om de B melk hiervoor te laten inleveren, maar als dan het beoogde n.l. minder melkaanvoer , zal de FC erachter komen dat ze zich in eigen vingers gesneden hebben

 • Bennie Stevelink

  @alco, er kan momenteel niet meer melk naar DOC omdat die ook al vol zit. Het kan gewoon nergens meer heen. Als de productie de komende zes weken niet geremd wordt moet men melk in het riool laten lopen.

 • alco1

  Als er spotprijs is, dan is ook er afname.

 • Bennie Stevelink

  Wie A zegt moet ook B zeggen denkt Vergaderboer. Maar zo simpel gaat een A en B quotum niet. Ten eerste krijgen wij fosfaatrechten waardoor de melkproductie net zo voorspelbaar wordt als met het melkquotum.

  Als zuivelproducten minder opbrengen zullen niet alleen de producten die van B melk gemaakt worden minder opbrengen maar ook de producten die van A melk gemaakt worden. Hoe kun je dan een hogere prijs voor A melk blijven uitbetalen? Dat kan alleen als je B melk veel lager gaat uitbetalen dan de producten opbrengen en met dat geld de A melk hoger gaat uit betalen dan de producten opbrengen.

  Je krijgt ook weer productierechten voor A melk die geld waard zijn, net als eerder het melkquotum. Dit verhoogt de kapitaalsintensiteit.

  Variabele melkproductie lijkt ook mooier dan het is. Valt de markt tegen en men wil minder aanvoer komen fabrieken leeg te staan wat veel geld kost. Trekt de markt aan dan heb je te weinig productiecapaciteit en kun je niet meer melk aan.

 • alco1

  Trouwens. Wie is er content met deze nieuwe opzet van de site.
  Eerst naar rundvee----time line----- updates en dan de laatste reacties.
  Het was toch veel gemakkelijker zoals het was onder HOME de laatste reacties!

 • kleine boer

  Alco mee eens oude was veel makkelijker

 • Noordam2

  De FC had al veel eerder de regie moeten nemen, ze hebben zitten slapen incl de ledenraad. Voor de afschaffing van het quotum hadden ze moeten bepalen dat iedereen een door hun bepaald % meer mag leveren. iedereen die meer levert krijgt daarvoor de spotmarkt prijs, nu 15 cent?
  nu worden de grootste stijgers beloond met een premie. volstrekt belachelijk want het kwaad is al geschiet en de matige groeier de dupe. schandalig zeker voor een coop. bang voor weglopers hoef je niet te zijn als FC, ze zouden wel gek zijn.
  gebrek aan regie kost de sector heel veel geld en een bedrijf als FC kan die rol opeisen. Doe dat ook!!!!!!!!!!!!!!!

 • farmerbn

  Noordam2; wat je voorstelt is het nieuwe franse systeem. Het werd hier weg gelachen een jaar geleden maar het werkt wel (ook in nl). Nu is het te laat.

 • hansvanbergen

  Is toch allemaal larie koek. Door de euro crisis wonen we nu, qua valuta eigenlijk in Italie. De laatste maanden is de waarde van de euro flink in elkaar geklapt. Op die manier zijn onze produkten veel goedkoper geworden. Er zijn miljarden mensen op de wereld die onze zuivel graag willen kopen. Er zullen echter wel fabrieken moeten zijn om de melk verwerkt te krijgen. A en b quotum is alleen maar kwats. Daar heeft dan iedereen weer last van en kun je net zo goed de normale prijs handhaven. Er is al een fosfaat quotum. Dan moet je zeker weer eerst p kotom kope dan a kotum of b kotum. waar is dan het einde? Nh3 kotum vvo's. Kwantumtoeslag afschaffen zou een goeie zijn. Of het helpt.

 • hansvanbergen

  Kaasfabriek in Rijkevoort (Milner) draait maar op halve kracht. Hoorde ik.

 • BO(skabout)ER

  minder melk is altijd goed in barre tijden;)

 • Marco22

  Vergaderboer spreekt zichzelf tegen.Nl tegen behoud Quotum van NMV maar iets verder op. Voor Fabrieksquotum A&B???
  Lult al net als de lto. Korte termijnvisie van een lengte gelijk hun ........
  Vraag en aanbod moet in evenwicht zijn dat is helemaal des NMV en DDB. Maar we kennen lto "andermans goede ideen daar zijn we tegen, want die zijn niet van ons"
  Liever zitten lto op schoot van de NZO en ea grootmachten.

 • Rip

  Even terug naar de feiten, Marco. Vergaderboer is onbelangrijk, maar de situatie niet. Quotering is weg, vraaguitval in vele landen vanwege crisis en daardoor veel te veel melk bij een dalende vraag. De zuivelfabriek zou in deze nieuwe situatie deregie kunnen nemen . Niet terugkijken nar het verleden, maar naar de toekomst. Denken in oplossingen en niet in verwijten. Vergaderboer draagt er een paar aan. Die van melk leveren op komtrakt lijkt mij wel wat. Heb ik als boer wat te kiezen binnen mijn coOperatie.

 • zon

  @abtje,
  De chinezen zitten hier in wageningen alle kneepjes van het vak te leren zodat ze ons straks niet meer nodig hebben.

 • WGeverink

  Niet alleen leren de Chinezen de kneepjes van het vak zon. Ze zijn hard bezig de huidige veestapel productiever te maken en ze zijn druk met nieuwe stallen bouwen.

 • mtseshuis

  Laten we maar hopen dat regionale productie (lees landelijk) ooit eens onderscheidend wordt en geld gaat opbrengen, vroeg of laat vallen de landen die nu dik geld betalen vanzelf af...

 • Rip

  Goedzo, mtseshuis, beter dan de zwartkijkers daarboven. Wat moeten die negatieve, zorgelijke reageerders een moeilijk leven hebben.

 • Foxxy

  Zo'n maatregel aankondigen per direct lijkt mij machteloosheid!

  Net afgelopen 14 dagen stuk of 15 koeien gekalfd (piek) koeien maar geen brok geven?

  Valt niet veel te sturen voor mij, is het veel te kort dag voor!

  Op zich prima maatregel, maar niet: vanaf nu tot over 6 weken!

  Doe dan ruim half jaar van tevoren!

 • Noordam2

  Foxxy, lees mijn stukje eerder in dit forum, dat is regiseren waar de meesten mee kunnen leven. kijk maar bij onze bieten. Cosun heeft de regie en iedereen is tevreden. Cosun is wel alleen op de markt maar iemand die bij de FC zit gaat ook niet weg, ook al zou die kunnen

 • mtseshuis

  @rip: Ik ben ook niet optimistisch hoor, sorry. Maar ik denk wel dat China ed een tijdelijke goedbetalende afnemer is (alhoewel de werkelijke export uit NL tegenvalt, Duitsland is veeel belangrijker in zuivelexport), maar op den duur niet meer zal zijn dan bijzaak. Ik denk dat we ten onrechte achter al die optimisten aan gelopen zijn wat uitbreiding van zuivelmarkt betreft. Dit is geen tijdelijke dip, kon nog wel eens langer gaan duren dan we allemaal denken. De zuivelmarkt groeit amper en China en India oa groeien net als de EU als kool in zuivelproduktie!
  Vandaar dat we het daar op termijn niet hoeven te zoeken.
  Overigens vind ik de huidige regeling van FC een prima regeling, ook al is het kort dag, maar het probleem speelt nu en niet over een half jaar. Ik vind dit een stuk betere oplossing dan de melk met verlies wegbrengen, alleen van mij hadden ze de toeslag wel naar 5 cent mogen doen en de melkprijs wat harder laten zakken. Er moeten toch koeien uit, Den Haag zal hoe dan ook keihard ingrijpen!!!

 • bramegberts1

  Er gaat in den Haag zeker wat gebeuren. LTO heeft ook nog een convenant over ammoniak liggen met de overheid.
  Daar krijgt ze nog een hele zware dobber aan !!
  De tsunami aan melk bewijst gewoon dat de regie volledig zoek is en of die 2 ct dat sterk gaat beïnvloeden is nog maar de vraag? Oh ja en hoever zijn we het afgelopen jaar door het fosfaatplafond gegaan??
  Maling aan het ammoniakplafond en maling aan het fosfaatplafond het gaat de melkveesector opbreken!!!

 • cor vroege

  hoe je het ook bekijkt het hoge aantal KOEIEN IN NEDERLAND IS GEWOON EEN FEIT EN ALS ZE AFKALVEN HEB JE GEWOON DE MELK DAAR VAN ,VERANDER JE NIETS AAN OF JE MOET VEE OPRUIMEN,EN DIE TOESLAG BETAAL JE TOCH ECHT ZELF ,DEZE MAATREGEL ZAL OP KORTE TERMIJN WEINIG EFFECT HEBBEN.TIP ,VOER HET OUDE FABRIEKS QUOTUM WEER IN MISCHIEN STIJGT DE PRIJS HIER DOOR.

 • Foxxy

  De ijzel helpt ook mee! Verschillende collega's hier in het noorden hebben /moeten tanken leeg laten lopen doordat ze onbereikbaar zijn voor de RMO 's

 • Foxxy

  Hopen op vergoeding denk ik..
  Vervelend in ieder geval!

 • kleine boer

  Zo zie je maar hoe moeilijk het is om de aanvoer te plannen
  ineens valt er bij 450 boeren de levering terug naar 0 het kan soms op korte termijn heel raar lopen. Zijn er hier die kunnen van alles voorspellen maar dit heb ik nergens terug gelezen

 • bluemink

  de hogere melkaanvoer was bekend bij FC vorig jaar moest iedere veehouder doorgeven wat de verwachte leverantie was na het quotumtijdperk .
  veel adviseur vertelde ons dat de markt 20% meer melk aan kon nu bij 10% meer aanvoer zijn er problemen met de afzet ,om ook hun verantwoordelijkheid uit de weg te gaan is er bij de banken etc, veel gewisseld onder de relatiebeheerders

 • Bennie Stevelink

  @bluemink, hebben die adviseurs verteld dat de markt die 20% extra productie binnen een jaar aan kon? Bij FC gingen ze er vanuit dat die 20% extra productie pas na een aantal jaren gehaald zou worden. Dit op grond van informatie die de leden aan FC hebben gegeven.

 • Bennie Stevelink

  Een belangrijke oorzaak van het huidige melkoverschot ligt bij de hoge melkprijs van de afgelopen twee jaar. Door de hoge melkprijs lieten boeren zich niet weerhouden door de superheffing. Men bleef gewoon doormelken en accepteerden de superheffing. Daardoor lag de productie op 1 april, bij het einde van de melkquotering, al 4 á 5% boven het eerdere melkquotum.

 • alco1

  Iedereen kon het aantal stuks jongvee inzien bij het NRS.
  Dus een kind kon de toekomst nog voorspellen.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.