Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

FrieslandCampina kan boer medeondernemer maken

Al heeft iedereen in zijn mening over FrieslandCampina wel iets gelijk, het is een voortreffelijke maatregel om de melkproductie te drukken.

Het meeste is wel gezegd over FrieslandCampina, de onderneming die bijna wanhopig probeert minder melk te ontvangen. Ook iedereen heeft in zijn mening wel enigszins gelijk.

Zoals op bij het verwijt van mismanagement. Het getuigt natuurlijk niet van een goede planning om bij een verwachte stijging van de melkaanvoer achter te lopen met de uitbreiding van fabrieken te Borculo en Leeuwarden. Ook Harm Wiegersma van NMV heeft gelijk. Als hun plannen voor quotering door waren gegaan, was er nooit een overproductie gekomen. Maar ja, áls … Dat zijn de goedkoopste opmerkingen. Een nostalgisch geluid uit het verleden.

Liever melkproductie indammen dan dumpen als spotmelk

Dan voel ik meer voor de reactie dat ze beter de melkproductie kunnen indammen dan het overschot voor lage prijzen op de spotmelkmarkt te dumpen. Je krijgt twee keer last: eerst het verlies op melk die je van je leden inkoopt en daarnaast nog een producent, die goedkope melk koopt. Die maakt daar zuivel van en smijt dat voor dumpprijzen op de markt.

Voortreffelijke maatregel van FrieslandCampina …

Toch even mijn mening. Ik vind het een voortreffelijke maatregel van FrieslandCampina, waarvan elke boer van kan profiteren. Degene die niet meer melkt, krijgt toch de toeslag van 2 cent. De boer die extra koeien melkt vanwege de fosfaattoestanden, kan best wat minder voeren of koeien eerder droogzetten. De productie op hetzelfde peil houden is voor elke boer te doen en vaak ook nog wel voordelig.

… want die stuurt de melkproductie

Het belangrijkst vind ik dat FrieslandCampina een maatregel heeft genomen om de melkproductie te sturen. Daar voel ik al jaren voor. Ik heb A- en B-quota genoemd, maar misschien moet je het sturingselement ook wel vaker en anders gebruiken. Bijvoorbeeld als plotseling een sterke vraag ontstaat, kunnen de boeren, die daar vlug op kunnen inspelen, ook een toeslag op de melk beuren. Kortom, per zuivelonderneming de aanvoer van melk sturen. Dat lijkt me een verfrissende gedachte.

… en boeren worden het samen toch niet eens

Samen als boeren worden we het toch niet eens. Dat weten we. We weten ook dat de boer het best via zijn beurs gestuurd kan worden. Welnu, daar heeft FrieslandCampina nu alle kansen voor. De deur voor een vernieuwde aanpak van de melkproductie hebben ze opengezet. Je kunt denken aan een inschrijving op bepaalde orders, termijncontracten of een loket voor spotmelk. Kortom, de melkveehouder weer medeondernemer maken voor zijn melk. We moeten wat Amerikaanser gaan denken en koeien durven te kopen of verkopen.

Een mooie opdracht voor 2016.

Beheer
WP Admin