Redactieblog

2 reactieslaatste update:28 jan 2016

Boer zijn (5): Kiezen voor biologisch

Dat er boeren zijn die kiezen voor biologisch kan ik mij prima voorstellen. Vooral nu de grote groeiers, die bijna allemaal de koeien op stal laten staan, nog groter worden.

Voor een boer met oog voor de details van de natuur moeten al die vlakke eentonige weides een gruwel zijn. In zijn eigen weiland treft hij de biodiversiteit van de plantengroei aan. Daar weiden de koeien. Op zijn land broeden vogels nog wel en vliegen de kuikens uit, tenminste als er geen vossen in de buurt zijn, die het werk van de natuurboer vernietigen. 
Dat is wat Marianne Thieme wil met haar Partij voor de Dieren. Ze beschermt de sterkste, de vos, en denkt niet aan de vogels die hij uitroeit.

Vraag naar biologisch melk is groter dan het aanbod

De biologische boer haalt de laatste jaren ook goede resultaten. De melkprijs blijft op peil, is zelfs uitstekend. Dit in tegenstelling tot de reguliere prijs. Die daalde tot een onwerkbaar niveau. Dat heeft te maken met het aanbod. De vraag naar biologisch is groter dan het aanbod. Dus blijft de prijs hoog. Omdat de markt klein van omvang is, werkt dat direct. Bovendien is er niet de dreiging van de internationale markten. De hoeveelheden zijn te gering om over grote afstanden te vervoeren.

Kosten op bedrijf laag houden

Kan de biologische boer dan maar mooi voortgaan zoals hij jaren deed? Nee, zeker niet. Ook hier zal de schaalvergroting doorzetten. De prijzen blijven niet altijd hoog. Ook de kosten op het biologische bedrijf moeten zo laag mogelijk zijn. Daaraan zal de boer moeten blijven werken. Vooral in deze tijd, nu het op zijn bedrijf beter gaat.

Niet streven naar biologische groei, behoud de nichemarkt

Verder is het zaak dat de sector zelf zorgt dat niet te veel boeren omschakelen naar biologisch. Maak de eisen zo streng mogelijk, zodat toetreden moeilijk is én blijft. Streef zo weinig mogelijk naar groei van de sector. Behoud de nichemarkt, daar valt nog wat te verdienen. Verzwaar desnoods de regels voor biologisch, want gangbaar nadert via duurzaam. Voor een goed resultaat op biologische bedrijven moet die afstand zo groot mogelijk blijven. Biologisch heeft de wind mee. De sector kan er zelf voor zorgen dat dit een poos zo blijft.

 

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het is altijd zo geweest; Als je goedkoper kunt produceren als een ander moet je je mond houden. Als je je product duurder kunt verkopen ook. Jammer dat boekhouders teveel prijsgeven. Moest verboden worden.

  • veldzicht

    Toch begrijp ik het niet, op alle pakken melk van F.C. staat natuurlijk en biologisch en kosten €1,12 wat nauwelijks duurder is dan "normale melk" en toch krijgen die boeren 20 cent meer plus dat het apart moet worden opgehaald en verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.