Boerenblog

3647 x bekeken 6 reacties

Verrassend bloed van KI Samen

KI Samen weet regelmatig het nieuws te halen. Soms met gekrakeel, en vaak ook met goede dingen. Het is een bedrijf om in de gaten te houden.

Iets om al naar uit te kijken zijn de open dagen van KI Samen op 24 en 25 juni 2016. Het showen van stieren, stiermoeders en dochters is spectaculair, maar kent veterinaire risico’s. De meeste melkveehouders zullen echter liever naar Grashoek komen dan naar een NRM, want dit is een show gecombineerd met bezoek aan een melkveebedrijf.

KI Samen haalt het nieuws

Samen weet hiermee het nieuws te halen, iets waar het altijd handig in is. Meestal betreft het gekrakeel over de indexen. Het is wel een bedrijf om in de gaten te houden. Het biedt immers gratis stikstof en hanteert lage prijzen voor rietjes die ook nog eens gevuld zijn met 20 miljoen zaadcellen. Daarmee worden betere bevruchtingsresultaten gehaald.

Aandacht voor hoge aanhoudingspercentages

De dochters van Samen-stieren hebben hoge aanhoudingspercentages; ze blijven langer op het bedrijf. Een grondige blik op deze percentages, die ook KI Kampen graag presenteert, laat echter zien dat niet alle stieren in het rijtje staan. Alleen goed scorende stieren staan op de lijst. Of de gemiddelde Samen- of Kampen-koe ook maar een minuut langer leeft dan andere koeien weten we dus niet.

Fokken op benen en klauwen, eiwit, melk en uiers

Een ander punt waarom Samen nog geen 100 procent marktaandeel heeft, is de stierenkaart. De Nederlandse veehouder fokt op benen en klauwen, eiwit, melk en uiers. Op de Samen-kaart staan achttien stieren die voor benen onder de 100 zitten. Norwin RF noteert zelfs 93. Ook melk is er niet altijd in de indexen, kijk maar naar Navigator Rf die -1.000 doet. Daar is de meerderheid van de melkveehouders niet naar op zoek.

Barendonk Dynamic (Direct×Destry) is een van de toekomststieren van KI Samen. Foto: Alger Meekma

Tripel A-code

Vaak hebben dit soort stieren een bijzondere tripel A-code. Samen is een enthousiast promotor van dit paringssysteem uit de tijd dat er nog geen indexen waren. Bijna alle boeren fokken echter wel met indexen. Zij zoeken stieren vanaf +600 melk, met plussen voor gehaltes, vanaf 103 uier en 105 benen en hoge levensduur en gezondheidscijfers.

Ander bloed inzetten

Het is een missie van Samen om ander bloed in te zetten. Dit is zeer te prijzen. De vaste Samen-klant komt nogal eens wat verrassend bloed tegen. De grootste verkoopsuccessen heeft Samen waarschijnlijk behaald met zonen van bekende fokstieren als Rembrandt, Ronald, Lightning, Labelle, Ponsstar Shogun, O Man, Jorryn en Jesther. Die traditie zou ik voortzetten als ik het fokkerijbeleid bij Samen zou voeren. Ik had wat zonen ingezet van Atlantic en bijvoorbeeld een G-Force uit een Maik. Of Titanium. Dat zijn bekende stieren die zeker wat te bieden hebben en vooral aansluiten bij de belevingswereld van de klant. Dergelijke stieren zouden een goedkoper en beter bevruchtend alternatief bieden voor hun vaders en zo makkelijk te verkopen zijn.

Samen wil meediscussiëren

Bij roodbont is minder duidelijk wat momenteel goede stiervaders zijn. Daar zie je dat alle ki’s zoekende zijn. Samen zet inmiddels ook genomics-zonen in. Noodgedwongen, omdat bijna geen stiermoeders meer met fokstieren geïnsemineerd worden. De nieuwe Delta Norbert zou een mooie stiervader kunnen zijn. Maar goed, Samen wil behalve genetica leveren ook nadrukkelijk aanwezig zijn in de fokkerijdiscussie.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  stieren als Rembrandt, een Ronald zoon, Lightning, een labelle, Ponsstar Shogun, een O man, Jorryn een Jestherzoon.

 • schepens

  Wij zijn tot nu toe zeer blij dat we ki samen stieren zijn gaan gebruiken, ze zitten beter in elkaar en een spiertje meer!! En die productie aanleg kwa min voor melk dat valt niet op vaarzen van sunflower ps met 9000 a 10000 liter melk terwijl sunflower zelf - 530 kg melk vererft! RaRa hoe kan dat? Worden de fakwaardes gemanipuleerd?

 • hansvanbergen

  Dat zou natuurlijk kunnen. Echter NL stieren krijgen ook in het buitenland fokwaardes Mark en er zit voldoende samenhang tussen die en de NL fokwaardes. Opvallend ook dat je CRV wantrouwt enerzijds maar wel vertrouwen hebt in ponsstar. De koeien met de hoogste melkproduktie ter wereld brengen sunflower met -530 kg melk. Daarnaast 88 beenwerk en 89 mortelarro resistentie en - 49 levensduur. Dit alles bij een hoge betrouwbaarheid.

 • schepens

  Ik vertrouw ponsstar niet! Maar vertrouw ook de cijfer van zo'n Stier niet!!! Het beenwerk is perfect weinig op aan te merken en de levensduur sluit niet aan bij de werkelijke aanhoudingscijfer! Waarom laat crv deze niet zien? Omdat atlantic dan helemaal door de mand valt misschien? Om een Stier te pakken! Wij zijn ervan overtuigd de praktijk bewijst t.

 • hansvanbergen

  88 punten beenwerk dat betekend dat de ponsstar sunflower dochters gemiddeld 78.5 beenwerk scoren. Alleen een getraind persoon kan het verschil zien tussen het gemiddelde en 78.5. Het is echter fors teruguitfokken. Die 89 mortelarro is bij 108 waarnemingendie ga je zeker merken. Is van geen vreemde want Lightning scoort, bij 743 waarnememingen, 91. Jammer dat de praktijk dat nooit gezien heeft. Ik heb nooit niks gezien in die sunflower. Tot nu toe heb ik daar volledig gelijk in gekregen maar misschien lopen ze inderdaad wel met slechte poten en klauwen toch de 100.000 kg vol.

 • hansvanbergen

  Overigens is door het inkorten van het artikel wegevallen de opmerking andere KI's proefstieren op hun stierenkaart zetten en zo voorkomen dat er negatieve vererverers op staan en dat Samen kiest voor alleen stieren met een hoge betrouwbaarheid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.