Commentaar

2773 x bekeken 3 reacties

Meer tijd, minder uitval

Protocolair werken in de kalveropfok drukt de sterfte. Daar moet je wel tijd voor vrijmaken.

Jongveeopfok is de achilleshiel van de melkveehouderij. 14 procent uitval tussen ­geboorte en spenen is heel gewoon, ondanks de aandacht die het meer en meer krijgt. Denk aan de jongveecoaches die recent gestart zijn en het opstarten van een bewustwordingsprogramma door farmaceut MSD (voorheen Intervet). Denk ook aan nieuwe ontwikkelingen als meten van biest.

Uitval veel lager in de VS

Op grote bedrijven in de VS is de uitval van ­geboorte tot afleveren onder 4 procent. Ze werken daar met strikte protocollen rond afkalven en in de opfok. Ja, met goedkope Mexicanen, is de eerste tegenwerping die volgt als je dat goede resultaat noemt. Nou, zo goedkoop zijn die Mexicanen niet. Ze kosten 12 tot 14 dollar per uur, anderhalf keer het minimumloon.

Arbeidsdruk hoog

De tegenwerping maakt wel duidelijk waar het knelpunt zit: arbeidsdruk. Inderdaad, 80 uur werken per week is niet normaal. En dan ook bij nacht en ontij uit bed om een kalf te vangen, petje af.

Foto: Bert Jansen

Amerikanen winnen met strikte protocollen

Protocollen, dat zijn eerder de geheime wapens van de Amerikanen dan van die ‘goedkope’ Mexicanen. Protocollen in de afkalf- en opfokstallen. Opvang in demonteerbare eenlingboxen, vers stro, lamp erboven, strak voerschema voor melk en ruwvoer, na verplaatsen van de dieren reiniging en ontsmetting plus een week leegstand. Dat aangevuld met tussentijds wegen van de kalveren om daarop eventueel bij te sturen met de voergift. Al die zaken zijn in Nederland net zo uitvoerbaar als in de VS. Onmogelijk wegens tijdgebrek?

Maak tijd vrij

Plan dan de grote zaken zoals verplaatsen van dieren en schoonspuiten van de eenlingboxen op ­zaterdag en regel die dag structureel hulp. Voor € 50 wil menig scholier wel aan de slag, zoveel verdienen ze echt niet als vakkenvuller in de supermarkt. Is er dan nog tijdgebrek? Plaats een bordje ‘vertegenwoordigers alleen op ­afspraak’, en handel daarnaar. Plan voor deze gesprekken een vaste tijd in. Maar ja, boeren is een eenzaam beroep. Zo’n maatregel maakt het nog stiller.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  @robert daar zit dus wel voordeel van grotere bedrijven dat je dus medewerkers daar voor kan hebben.
  Maar je hebt gelijk die 80 uur in NL kan ook wel minder als men een schema aanhoud.

 • veldzicht

  Vaak gaat de kalver opfok ook beter als een (je) vrouw de kalveren verzorgt,vrouwen zijn meestal secuurder en nemen er meer de tijd voor als dat de boer het zelf maar even vlug vlug er tussen door moet doen.

 • dayo

  vetegenwoordigers komen bij mij niet zo maar langs bel ze wel als ik ze nodig heb , en dat is bar weinig

Of registreer je om te kunnen reageren.