Redactieblog

9 reactieslaatste update:8 sep 2015

Blijft melkprijs A-ware mager?

A-ware is een speler geworden op de zuivelmarkt waar we als boeren mee hebben te maken. Daarom las ik met aandacht de jaarcijfers over 2014. De omzet steeg, de winst halveerde tot €4 miljoen.

In de jaren daarvoor was de winst ook al sterk gedaald. Van €13,5 miljoen naar €11,5 miljoen en nu dus via ruim €8 miljoen naar €4 miljoen. "Die moet weer stijgen", zeggen ze bij A-ware.

Automatisch kijk je dan even naar de voorschot melkprijsvergelijking over het eerste half jaar van 2015. Winststijging begint bij een scherpe inkoop. Bijvoorbeeld van melk. Ik schrok toen ik de cijfers van de melkprijsvergelijking las. Nieuwkomer A-ware viel me vies tegen.

Die had al aangekondigd dat ze in ieder geval een cent meer zouden betalen dan DOC. Welnu, dat hebben ze ook gedaan. Maar omdat DOC erg achterbleef, bungelt ook A-ware onderaan in het rijtje melkprijzen.

Ik neem FrieslandCampina even als uitgangspunt voor de vergelijking. Wel eerst de opmerking dat die niet de hoogste voorschotmelkprijs uitbetaalde. Dat was Cono, die daar ruim 1 cent boven zat. Ook Hochwald betaalde meer uit, maar die komt niet meer met een nabetaling. FrieslandCampina en Cono wel.

Lager dan FrieslandCampina

Dan A-ware. Precies1 cent boven de melkprijs van DOC. En die was ongeveer 3,5 cent lager dan FrieslandCampina. De boeren van A-ware beurden 1 cent meer, maar kregen dus wel 2,5 cent minder dan degene, die aan FC leveren. Daarmee waren A-ware en DOC de enige twee zuivelondernemingen, die dit eerste half jaar onder de 30 cent bleven.

Dat ziet er niet goed uit en is weinig hoopvol voor de leveranciers van A-ware. Die zal zeker zijn winst weer willen opkrikken. De investering in de nieuwe zuivelfabriek van meer dan €100 miljoen drukt zwaar op de resultaten. Evenals een aantal overnames. Dan moet de melk voordelig ingekocht worden.

Meer verwacht van A-ware

Als A-ware zo doorgaat hebben we straks twee laag uitbetalende zuivelbedrijven. Van het nu Duitse DOC kunnen we weinig verwachten. Het prijspeil in Duitsland is bedroevend laag. Maar van A-ware had ik meer verwacht. Ze zouden kunnen beginnen met de loskoppeling van hun melkprijs aan die van DOC, de Duitse dus. En kiezen voor minimaal de prijs van FC.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Koekkoek, en waarom zouden ze? Liever het EV opkrikken.

 • Mozes

  Waarom zou A-ware zijn melkprijs loskoppelen van DOC? Vergaderboer gaat ervan uit dat A-ware de ambitie heeft om een zo goed mogelijke melkprijs te realiseren net als de coöperaties. A-ware heeft de ambitie een zo hoog mogelijke winst te realiseren voor zichzelf. Ze betalen voor de melk precies zoveel als nodig is om de fabriek vol te krijgen en ook geen cent meer.

 • farmer4life1

  Ze voeren een uitrook beleid bij A-ware tov DOC de grotere melkveehouders pikken ze weg door een garandeerdende + van 1 cent.

  Wel kortzichtig allemaal.

 • Jaap39

  Het is voor de aware leveranciers te hopen dat fonterra er financieel bovenop komt.
  Anders kan dat aware ook nog vervelend in de wielen gaan rijden.
  De eiwitten uit de wei moeten natuurlijk wel gewoon betaald worden.

 • dayo

  dus een fusie a-ware- doc had ook weinig voordelen opgeleverd, waar boerderij zo voor was.....

 • daan1908

  Probleem is dat A -Ware de productie van kaas nog niet in de vingers heeft , dit wordt verteld door mensen die in de fabrieken werken .

 • Jaap39

  Daan1908, wat dacht je van de dmf melk welke voor de RFC garantie prijs tot kaas wordt gemaakt?
  Hier zal toch iemand voor bloeden.

 • boerrick

  #daan1908 schijnt DOC ook niet helemaal te hebben, wat dat betreft vult ze elkaar mooi aan

 • daan1908

  Bijna elk weekend heeft DOC problemen , wei loopt over etc , net als bij A - Ware het loopt niet zoals het moet . Het DMF verhaal is natuurlijk nog interessanter , hoge garantieprijs kost A - Ware gewoon veel geld .

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.