Redactieblog

8 reacties

Beeldvervorming

Heel soms heb ik er geen zin meer in om alles uit te leggen wat we doen. Dan ontmoet je weer een ongenuanceerde allesweter die vooral heel veel verstand heeft van de veehouderij in Nederland. Wat wil je ook, met zoveel 'onderzoeksjournalistieke' televisieprogramma's die graag hun pijlen op ons richten.

Dieren doen het altijd goed op beeld en blijkbaar geven wij de programmamakers wat ze willen. En je kunt het de kijker niet kwalijk nemen. Wanneer je nog nooit een koe recht in haar prachtige ogen hebt gekeken, maar je ziet wel onprettige beelden over de dierhouderij op de buis, denk je dat het zo overal en altijd gaat in Nederland.

Verkeerd beeld voor de kijker

Het is een kwalijke zaak wanneer je je bedrijf een heel aantal dagen openstelt voor een cameraploeg, zij precies de beelden en teksten eruit weten te knippen die de kijker een verkeerd beeld geven. En juist omdat de gemiddelde kijker die beelden niet op de juiste waarde weet te schatten door gebrek aan kennis, kunnen zaken heel onplezierig overkomen. Dat brengt de sector veel schade toe, terwijl de eerlijke boer alleen maar met hart en ziel zijn levenswerk doet. Kenners prikken direct door zulke beelden heen, maar voor de rest van Nederland mist die boer liefde voor zijn dieren en de emotie die hem tot een mens van vlees en bloed maakt. En dat maakt het zo verraderlijk.

Beeldvorming is cruciaal

Ieder woord moet zorgvuldig gekozen worden, ieder liefkozend klapje op de koeienbil verzacht tot een aai. Want je weet dat ze je met genoegen levend villen. Wij boeren krijgen geen mediatraining. Daar hebben we ook geen tijd voor. We zijn te druk met het liefdevol verzorgen van onze dieren. Toch hebben we ermee te maken. En die beeldvorming, die is cruciaal. Niet alleen voor onze medelanders, maar vooral ook voor het buitenland. Met onze exportpositie kunnen we het ons niet permitteren een minder positief imago te ontwikkelen. Daarom vertellen we onze verhalen toch nog een keer. Nuanceren en uitleggen, herhalen op herhalen. Maar ook daadwerkelijk zo handelen dat je werkwijze bijdraagt aan een eerlijke en betere beeldvorming. En wanneer je met je liefde voor de dieren begint, kom je een heel eind.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zo lang mensen een week rouwen en een grafje aanleggen om hun gestorven hondje zal er wel niet veel veranderen
  wat voor t.v. beelden je ook uitzendt,daar zullen boeren toch mee moeten en leren omgaan.

 • Bert Roeleveld

  Mediatraining zou eigenlijk realiteit moeten worden bij onze sector , vooral als ze met en camera komen moet je eigenlijk eisen dat je de beelden die uitgezonden worden van te voren mag zien.
  Ik ben ooit eens geintervieuwd en de journalist heeft de tekst voor publiecatie aan mij gemaild om nog eventueel te corriceren zo hoort het.

 • piethermus1

  Beeldvorming is alles. Dat wist Goebbels al.

 • veldzicht

  Hum,een wat vreemde vergelijking,wat bedoel je er eigenlijk mee ?

 • piethermus1

  Ik weet dat beeldvorming alles is en gemanipuleerde beelden voor bepaalde propaganda de zaak kunnen scheeftrekken met alle kwalijke gevolgen van dien. Reichtsministser van Propaganda Joseph Goebbels ten tijde van nazi-Duitsland wist dat heel goed. In communistisch Rusland gebruikte men dezelfde methoden. En onze eigen bepaalde media weten het ook. Ze hebben de kunst goed afgekeken. Dat is wat ik bedoel.
  @koeboertje En je moet inderdaad altijd vragen bij een interview of je het eerst mag inzien. Anders gaat men met je aan de haal.

 • alco1

  Heb je gisteren de Rusland correspondent ook gehoord in "De Wereld draait door" Een groot voorbeeld van "Beeld vorming".

 • eg wel

  Als je vooraf de tekst wilt inzien, zul je dat vast moeten leggen voor je aan het interview begint. Eenmaal opgenomen valt het onder persvrijheid en kunnen ze uitzenden/publiceren wat ze willen.

 • koster

  een goede journalist zal je altijd de tekst laten lezen, maar dan wel on de feitelijke onjuistheden eruit te halen en niet om het verhaal te corrigeren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.