RundveeOpinie

Beeldvervorming

Heel soms heb ik er geen zin meer in om alles uit te leggen wat we doen. Dan ontmoet je weer een ongenuanceerde allesweter die vooral heel veel verstand heeft van de veehouderij in Nederland. Wat wil je ook, met zoveel ‘onderzoeksjournalistieke’ televisieprogramma’s die graag hun pijlen op ons richten.

Dieren doen het altijd goed op beeld en blijkbaar geven wij de programmamakers wat ze willen. En je kunt het de kijker niet kwalijk nemen. Wanneer je nog nooit een koe recht in haar prachtige ogen hebt gekeken, maar je ziet wel onprettige beelden over de dierhouderij op de buis, denk je dat het zo overal en altijd gaat in Nederland.

Verkeerd beeld voor de kijker

Het is een kwalijke zaak wanneer je je bedrijf een heel aantal dagen openstelt voor een cameraploeg, zij precies de beelden en teksten eruit weten te knippen die de kijker een verkeerd beeld geven. En juist omdat de gemiddelde kijker die beelden niet op de juiste waarde weet te schatten door gebrek aan kennis, kunnen zaken heel onplezierig overkomen. Dat brengt de sector veel schade toe, terwijl de eerlijke boer alleen maar met hart en ziel zijn levenswerk doet. Kenners prikken direct door zulke beelden heen, maar voor de rest van Nederland mist die boer liefde voor zijn dieren en de emotie die hem tot een mens van vlees en bloed maakt. En dat maakt het zo verraderlijk.

Beeldvorming is cruciaal

Ieder woord moet zorgvuldig gekozen worden, ieder liefkozend klapje op de koeienbil verzacht tot een aai. Want je weet dat ze je met genoegen levend villen. Wij boeren krijgen geen mediatraining. Daar hebben we ook geen tijd voor. We zijn te druk met het liefdevol verzorgen van onze dieren. Toch hebben we ermee te maken. En die beeldvorming, die is cruciaal. Niet alleen voor onze medelanders, maar vooral ook voor het buitenland. Met onze exportpositie kunnen we het ons niet permitteren een minder positief imago te ontwikkelen. Daarom vertellen we onze verhalen toch nog een keer. Nuanceren en uitleggen, herhalen op herhalen. Maar ook daadwerkelijk zo handelen dat je werkwijze bijdraagt aan een eerlijke en betere beeldvorming. En wanneer je met je liefde voor de dieren begint, kom je een heel eind.

Beheer
WP Admin