RundveeOpinie

Waar ligt kritische grens van de melkprijs?

Een goede kennis van ons levert aan DOC. Hij was in het verre verleden ontevreden over Coberco en koos voor de toen beter uitbetalende coöperatie in Hoogeveen.

Hij is een uitstekende boer. Zakelijk. Heeft geen vaste veevoerleverancier en probeert altijd de laagste prijs te betalen. De loonwerkers kiest hij uit op prijs. Hij heeft zelf weinig machines, dus er is veel werk te doen voor de loonwerker. Die wil dan wel zakken met de prijs.

Langdurige relaties doet hij niet aan. Alleen met zijn vrouw is hij al jaren getrouwd en dat gaat prima. Zij werkt buitenhuis en zorgt dat ze met eigen geld kan kopen wat ze wil. En dat is meer dan hij zou bedenken, maar hij maakt er geen woord aan vuil.

Dodelijk melkprijs DOC

Net zoals hij geen woord vuil maakt over zijn keus de melk aan DOC te leveren. Dat was de eerste jaren prima en daarna goed. Dat het nu al een aantal jaren slecht gaat, vindt hij een onderdeel van het ondernemerschap. Nu de prijs onder de 25 is gedoken wil hij wel kwijt dat ook hij dit een dodelijke melkprijs vindt.

Niet meer boeren failliet bij DOC

Als ik hem vraag of hij door kan gaan met zijn bedrijf nu hij al jaren centen per kilo minder beurt dan bij FrieslandCampina heeft hij een opmerkelijk antwoord. “Je moet rekenen dat de grotere en betere boeren in het verleden zijn overgestapt naar DOC. Ze zijn zakelijk op hun bedrijf en hebben een lagere kostprijs dan gemiddeld. Als er dan een paar jaar wat minder binnenkomt, is dat jammer, maar geen echt probleem. Heb jij wel eens gehoord dat bij DOC meer boeren failliet gaan dan elders? Ik niet”, zo stelt hij.

Goed op kostprijs letten

Ik ook niet. Maar het zet me wel tot nadenken. Zou het inderdaad zo zijn dat echt zakelijk georiënteerde boeren een betere kostprijs hebben en het langer kunnen uitzingen dan de gemiddelde boer? Een merkwaardige gedachte, maar die kan natuurlijk wel waar zijn.

In ieder geval voor ons een aansporing om nog eens goed op de kostprijs van onze melk te letten. Wij kunnen van 25 cent niet rondkomen.

Beheer
WP Admin