Redactieblog

11 reacties

Waar ligt kritische grens van de melkprijs?

Een goede kennis van ons levert aan DOC. Hij was in het verre verleden ontevreden over Coberco en koos voor de toen beter uitbetalende coöperatie in Hoogeveen.

Hij is een uitstekende boer. Zakelijk. Heeft geen vaste veevoerleverancier en probeert altijd de laagste prijs te betalen. De loonwerkers kiest hij uit op prijs. Hij heeft zelf weinig machines, dus er is veel werk te doen voor de loonwerker. Die wil dan wel zakken met de prijs.

Langdurige relaties doet hij niet aan. Alleen met zijn vrouw is hij al jaren getrouwd en dat gaat prima. Zij werkt buitenhuis en zorgt dat ze met eigen geld kan kopen wat ze wil. En dat is meer dan hij zou bedenken, maar hij maakt er geen woord aan vuil.

Dodelijk melkprijs DOC

Net zoals hij geen woord vuil maakt over zijn keus de melk aan DOC te leveren. Dat was de eerste jaren prima en daarna goed. Dat het nu al een aantal jaren slecht gaat, vindt hij een onderdeel van het ondernemerschap. Nu de prijs onder de 25 is gedoken wil hij wel kwijt dat ook hij dit een dodelijke melkprijs vindt.

Niet meer boeren failliet bij DOC

Als ik hem vraag of hij door kan gaan met zijn bedrijf nu hij al jaren centen per kilo minder beurt dan bij FrieslandCampina heeft hij een opmerkelijk antwoord. "Je moet rekenen dat de grotere en betere boeren in het verleden zijn overgestapt naar DOC. Ze zijn zakelijk op hun bedrijf en hebben een lagere kostprijs dan gemiddeld. Als er dan een paar jaar wat minder binnenkomt, is dat jammer, maar geen echt probleem. Heb jij wel eens gehoord dat bij DOC meer boeren failliet gaan dan elders? Ik niet", zo stelt hij.

Goed op kostprijs letten

Ik ook niet. Maar het zet me wel tot nadenken. Zou het inderdaad zo zijn dat echt zakelijk georiënteerde boeren een betere kostprijs hebben en het langer kunnen uitzingen dan de gemiddelde boer? Een merkwaardige gedachte, maar die kan natuurlijk wel waar zijn.

In ieder geval voor ons een aansporing om nog eens goed op de kostprijs van onze melk te letten. Wij kunnen van 25 cent niet rondkomen.

Laatste reacties

 • alco1

  Daar zit wel een kern van waarheid in!

 • brutus71

  De zakelijke en berekende boer kijkt naar de verre toekomst en ik denk dat die juist toen heeft gekozen voor Coberco en niet voor de korte termijn met een puike prijs voor DOC.
  Ik ben het dus erg oneens met de Vergaderboer.

 • Mozes

  Ik ken ook verschillende boeren in mijn omgeving die in het verleden zijn overgestapt van Coberco naar DOC. En inderdaad zijn velen van hun uitstekende boeren met de beste producties van de koeien. 

  Al vaker heb ik erop gewezen dat voor melk vermarkting een totaal andere kennis nodig is dan voor melkproductie. Het is mij vaak opgevallen dat boeren die zeer deskundig zijn in melkproductie zo ongeveer achtelijk zijn in melkvermarkting.  Zo deskundig en succesvol dat ze zijn in melkproductie, in melkvermarkting blijken ze de meest eenvoudige kennis niet te hebben. Ze kijken niet verder dan de melkprijs van dit moment en zijn niet in staat zich enige voorstelling te maken van de zuivelmarkt op langere termijn. 

  Dat velen van hun goede boeren zijn is enerzijds hun kracht maar anderzijds hun zwakheid omdat ze juist door hun gerichtheid op de eigen boerderij hun blikveld niet verder gaat dan hun erf groot is. 

 • farmer4life1

  Ondernemerschap zit in meerdere facetten. Je kunt ook melk leveren aan de spotmarkt. Dat zijn misschien nog meer ondernemers? Nee, je kijkt naar hoeveel risico je wilt nemen op bepaalde facetten en hoe je dat als bedrijf opvangt. Ik wil het liefst altijd bij de hoogste uitbetaler zitten van het 5 jaar gemiddelde. FC heeft een breder assortiment zuivel. 

  Als de kaas duur is doet Doc het echt niet slecht. Maar aware, FC en cono ook niet. 

  A lowcost bedrijfsvoering zul je altijd moeten aanhouden. Maar je weet niet hoe het verleden is geweest qua overname of tegenvallers. De bouw van een koeien tuin (innoverend) viel 3 ton tegen. 9000 euro per koeplaats. 

 • landboer


  Dan passen die boeren goed bij hun cooperatie! Lage kostprijs ,bulkproductie, veel omzet ( in kilo's) dat is toch DOC ? Maar dat past totaal niet bij mij!

 • veldzicht

  Of je er nu wel zo veel beter van wordt om van de een naar de ander te vliegen is voor mij ,n grote vraag,die grote boeren kunnen wel denken ik ben groot dan zal ik die lonwerker of wat dan ook wel even onder druk zetten om flink wat van de prijs te doen,
  maar als het slecht weer word zegt hij ook m,,n trouwe klanten hebben een streepje voor,en bovendien als je ziet wat die loonwerkers nodig hebben voor die paar maanden grasoogst ,opraapwagens,hakselaar, grote en kleine balenpersen enz. dan zeg ik gun die mensen ook wat om een paar stuivers te verdienen.
  in vergelijking dat je b.v. een loodgieter  laat komen zijn ze toch al spot goedkoop.en zo is het vaak op vele terreinen wat eerst een voordeel lijkt kost je acheraf alleen maar geld.in ieder geval wordt je er echt niet rijk van is mijn ervaring en gun ik een ander ook (weleens) wat.


 • alco1

  Iedereen doet net alsof de melkprijs bij de FC altijd hoger zal blijven dan gemiddeld.
  Wie en wat geeft mij daarvoor de garantie.

 • ae-ea

  Ik snap het niet, deze boer doet er alles aan om alles en iedereen uit te knijpen, maar hij laat zich doodleuk de DOC uitknijpen. Ben je dan een onderenemer? Nee. Geef mij maar vaste kontacten, dan loop je de minste 'ziektes'op.

 • agratax2

  @ea-ea. Een ondernemer die al zijn leveranciers probeert uit te knijpen, zal op termijn op d ekoffie komen. Een uitgeknepen loonwerker is niet in staat om technisch tot de moderne top te horen. Dus komt vroeg of laat deze achterstand bij de boer terecht,. De goede loonwerker die zijn bedrijf niet door prijsgevecht neer weer halen, zal geen enkele behoefte aan zo'n uitknijp boer hebben. Voor voer, chemie middelen zal behoefte hebben om top kwaliteit te leveren tegen bodem prijzen en dus vroeg of laat komt deze boemerang terug. Als een ondernemer zijn collega's niets gunt, dan zal hij vroeg of laat geen leverancier of afnemer overhouden, zij laten zich niet blijvend uitknijpen. Blijven ze leveren voor bodemprijzen, dan leveren ze bodem kwaliteit. 

 • veldzicht

  En zo is het.

 • ae-ea

  #9 Dus toch wel : )

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.