RundveeOpinie

Privé-uitgaven: een mysterie

Veel mensen weten totaal niet waar ze hun geld aan uitgeven. Privé-uitgaven zijn vaak twee keer zo hoog als gedacht. Hoe kan dat?

Globaal weten acht van de tien mensen totaal niet waar hun geld blijft. Toen twee jaar terug mijn privésituatie veranderde, was ik de draad ook even kwijt. Een half jaar lang heb ik alle uitgaven in Excel gezet en gerubriceerd. Hoeveel ben ik kwijt aan boodschappen, hypotheek, kleren (een nieuw pak tikt toch wel aan…), ga maar door. Daarna had ik weer een beeld van mijn privé-uitgaven.

Waarschuwing

Menig ondernemer schat de privé-uitgaven lager dan de helft van wat de afgelopen jaren is uitgegeven. Is de afgelopen jaren dan zo ruim geleefd? Of is te optimistisch begroot? Dat is in de basis ieders eigen keuze. Als de privé-uitgaven echter hoger zijn dan wat er verdiend wordt in het bedrijf, dan gaat dit op termijn gevolgen hebben voor het bedrijf. Daar moet tijdig voor gewaarschuwd worden.

Geen overzicht

Hoe kan het dat veel ondernemers geen zicht hebben op de privé-uitgaven? Een deel ervan heeft geen aparte privébankrekening. Daarmee vallen de privé-uitgaven weg tussen alle bedrijfsuitgaven en is er geen overzicht. Gelukkig gebeurt dit steeds minder.

Daarnaast zijn er uitgaven die via het bedrijf lopen, maar fiscaal weer deels naar privé toegerekend moeten worden. Denk daarbij aan het woonhuis, de auto, verzekeringen, gas, water en elektra. Vraag uw accountant eens hoeveel privécorrecties er voor u geboekt worden.

[([002_rb-image-2670486.jpeg]:inzetgroot)]

 

Inkomstenbelasting

Nog een grote post is de aanslag inkomstenbelasting. Bij menig bedrijf zijn dit grote privé-uitgaven. Vanmorgen heb ik nog twee jaarrapporten ondertekend waar de belastingen 50 procent van de privé-uitgaven zijn! Dan kan een adviseur of de bank wel een opmerking maken over uw privé-uitgaven, maar daar valt onderhand niet veel meer aan te sturen.

Belastingaanslagen

Het kalenderjaar 2014 was een goed jaar, dus de belastingaanslag die in 2015 betaald moet worden, is ook weer stevig. En voor de bedrijven met een gebroken boekjaar is 2014/2015 ook nog een redelijk jaar met een gemiddelde melkprijs van 38 à 39 cent. Deze bedrijven hebben voor de belastingaangifte 2015 dus ook nog redelijk goede cijfers. Uw privébegroting is niet compleet als de belastingaanslag hier niet in is meegenomen.

Modaal inkomen

En dan de reguliere privé-uitgaven. Wat is reëel en wat is hoog? Een modaal inkomen in Nederland is bruto € 35.000 per jaar in 2014. Netto blijft daar zo’n € 25.000 van over. Hiervan moet de hypotheek betaald worden, de ziektekostenverzekering en er moet gespaard worden voor een nieuwe auto. Dan blijft er al snel minder dan € 1.000 per maand over voor de overige uitgaven.

Voor een ondernemer is het natuurlijk de vraag of vergelijking met Jan Modaal reëel is. Voor een jaar met een zeer krappe liquiditeit kan dit echter wel aanzetten tot nadenken en bewuste keuzes.

Blijf kritisch

Samenvattend: zorg voor een aparte privébankrekening, ken uw toegerekende privé-uitgaven, houd rekening met de belastingaanslag en kijk kritisch naar uw privé-uitgaven. Hiermee kunt u uw eigen mysterie oplossen.

Beheer
WP Admin