Redactieblog

6269 x bekeken 14 reacties

Privé-uitgaven: een mysterie

Veel mensen weten totaal niet waar ze hun geld aan uitgeven. Privé-uitgaven zijn vaak twee keer zo hoog als gedacht. Hoe kan dat?

Globaal weten acht van de tien mensen totaal niet waar hun geld blijft. Toen twee jaar terug mijn privésituatie veranderde, was ik de draad ook even kwijt. Een half jaar lang heb ik alle uitgaven in Excel gezet en gerubriceerd. Hoeveel ben ik kwijt aan boodschappen, hypotheek, kleren (een nieuw pak tikt toch wel aan...), ga maar door. Daarna had ik weer een beeld van mijn privé-uitgaven.

Waarschuwing

Menig ondernemer schat de privé-uitgaven lager dan de helft van wat de afgelopen jaren is uitgegeven. Is de afgelopen jaren dan zo ruim geleefd? Of is te optimistisch begroot? Dat is in de basis ieders eigen keuze. Als de privé-uitgaven echter hoger zijn dan wat er verdiend wordt in het bedrijf, dan gaat dit op termijn gevolgen hebben voor het bedrijf. Daar moet tijdig voor gewaarschuwd worden.

Geen overzicht

Hoe kan het dat veel ondernemers geen zicht hebben op de privé-uitgaven? Een deel ervan heeft geen aparte privébankrekening. Daarmee vallen de privé-uitgaven weg tussen alle bedrijfsuitgaven en is er geen overzicht. Gelukkig gebeurt dit steeds minder.
Daarnaast zijn er uitgaven die via het bedrijf lopen, maar fiscaal weer deels naar privé toegerekend moeten worden. Denk daarbij aan het woonhuis, de auto, verzekeringen, gas, water en elektra. Vraag uw accountant eens hoeveel privécorrecties er voor u geboekt worden.

 

Inkomstenbelasting

Nog een grote post is de aanslag inkomstenbelasting. Bij menig bedrijf zijn dit grote privé-uitgaven. Vanmorgen heb ik nog twee jaarrapporten ondertekend waar de belastingen 50 procent van de privé-uitgaven zijn! Dan kan een adviseur of de bank wel een opmerking maken over uw privé-uitgaven, maar daar valt onderhand niet veel meer aan te sturen.

Belastingaanslagen

Het kalenderjaar 2014 was een goed jaar, dus de belastingaanslag die in 2015 betaald moet worden, is ook weer stevig. En voor de bedrijven met een gebroken boekjaar is 2014/2015 ook nog een redelijk jaar met een gemiddelde melkprijs van 38 à 39 cent. Deze bedrijven hebben voor de belastingaangifte 2015 dus ook nog redelijk goede cijfers. Uw privébegroting is niet compleet als de belastingaanslag hier niet in is meegenomen.

Modaal inkomen

En dan de reguliere privé-uitgaven. Wat is reëel en wat is hoog? Een modaal inkomen in Nederland is bruto € 35.000 per jaar in 2014. Netto blijft daar zo’n € 25.000 van over. Hiervan moet de hypotheek betaald worden, de ziektekostenverzekering en er moet gespaard worden voor een nieuwe auto. Dan blijft er al snel minder dan € 1.000 per maand over voor de overige uitgaven.
Voor een ondernemer is het natuurlijk de vraag of vergelijking met Jan Modaal reëel is. Voor een jaar met een zeer krappe liquiditeit kan dit echter wel aanzetten tot nadenken en bewuste keuzes.

Blijf kritisch

Samenvattend: zorg voor een aparte privébankrekening, ken uw toegerekende privé-uitgaven, houd rekening met de belastingaanslag en kijk kritisch naar uw privé-uitgaven. Hiermee kunt u uw eigen mysterie oplossen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ok, de vergelijking met Jan Modaal gaan we maken. Hoeveel uur per jaar werkt J.M.. Ter vergelijk hier: Zaterdag/zondag 7 uur en ma t/m vrij 10 uur effectief zonder schaft- en rusttijd dus, dat doen we tussendoor en wel in eigen tijd. 2 Weken per jaar vakantie. (Ik hoef onze accountant de hele maand augustus niet te mailen, krijg je een automatisch antwoordbericht.........). Ik zag al wel enige aarzeling in het schrijven van je Rick, maar dit is denk ik een meer dan voldoende antwoord hierop.

 • ...............

  Als een accountant gaat boeren is het in het laatst der dagen

 • kleine boer

  Ben benieuwd wat hans v bergen hier over gaat zeggen....

 • Mozes

  Een goed middel om overzicht te houden op prive uitgaven is inderdaad een aparte bankrekening voor prive uitgaven. Daarnaast heb ik een ouderwets kasboekje van Flynth waar ik alle kasuitgaven in noteer.
  Ik heb zelf niet zoveel vrouwen in huis, maar iemand met veel vrouwen in huis (echtgenote en opgroeiende dochters) doet er goed aan de privé-uitgaven strak in de pen te hebben. 

 • vandenbrandcv1

  Als je vorige advies opvolgt lopen de prive uitgaven snel op:

  'Vraag uw accountant eens hoeveel privécorrecties er voor u geboekt worden''

  Als het goed is moet je dat ook uit de jaarstukken en de aangifte op kunnen maken. 

 • hansvanbergen

  OK Mozes je grijpt praktisch iedere mogelijkheid aan om uit te leggen hoe goed je het financieel hebt. Eventuele superheffing zou je liefst een paar jaar vooruit al betalen maar je eigen familie kniep je uit.  Moet je vrouw dat kasboek ook meenemen naar de Action?

 • agro1

  je boekhouding gecodeerd aanleveren en je weet wat je doet. je wordt gedwongen om de dagdagelijkse gang van zaken bij te houden. als je alles pas een jaar later = te laat ziet, ben je dan wel bij je onderneming?? ja, de hardste werkers wonen in de kleinste huizen. boeren is een administratieve baan. als je al je tijd en aandacht nodig hebt, om de operationele kant van de zaak te behappen, kun je de takomst gerust somber inzien. weten, wat er zakelijk speelt!!! gewoon je werk doen, dat beest vreet zelf en gewassen groeien ook zonder handmatige hulp. voed de wereld en verhonger.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, een slimme meid is op haar toekomst voorbereidt! Je moet gewoon zorgen dat jou vrouw een baan buitenhuis heeft waardoor ze zelf voor haar inkomen kan zorgen. Dan heb jij de handen vrij om superheffing te betalen. En mocht het ooit tot een scheiding komen hoef je ook geen alimentatie te betalen omdat ze immers zelf voor haar inkomen kan zorgen. 

 • flyinghollander

  Zubehör,  overdrijven is ook een vak, ja je bent de hele dag aanwezig, halen we de koffie momenten, rust, bezoek en alles eraf heb je misschien 30% op jaar basis meer gewerkt.
  En ja een account rekent wel zijn uren in harde euro ' s.

  Denk dat dit probleem bij veel mensen is dat veel via pin etc gaat, dan raak je onbewust toch het overzicht kwijt.
  En als je registreert krijg je idee.

  Wat is er mis met action? 

 • Zuperboer

  #flyinghollander; waar baseer je dit op? Ik baseer me op de feiten, nl. melken van 180 melkkoeien in een 2x6 en voeren. Dit kost dagelijks 2x4 + 2 = 10 uur. Dan moeten daarnaast de nuka's nog verzorgd worden. Niet heel Nederland melkt 100 dieren met een 2x18. Die verhalen zullen je in het buitenland wel bereiken maar er wordt nog gerekend ook in de lage landen.

 • veldzicht

  Zuperboer,tijd vor een nieuwe melkstal?

 • kleine boer

  Of fosfaat verkopen overtijdje en doorgaan met 80....

 • flyinghollander

  Kom op zuperboer  al die reportage zie ik allemaal nieuwe 2 x 6 melk stallen.  Zelfs waar ik vandaan kom zijn de meeste groter dan dat.
  En opmerking over buitenland hier rekenen we meestal de max die melk put kan hebben en melken ze 24/7 omdat efficiënt is. Ga eens buiten jou provincie 

 • simpel boerke

  Nou zuperboer, als je zo boert zullen je privé uitgaven ook wel laag zijn. Je moet wel tijd over houden om nog iets uit te geven.  Vergeet niet, je leeft maar 1 keer.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.