Boerenblog

9 reacties

Oekraïne: veel goed land voor weinig geld

In Oekraïne fluiten heus niet overal kogels om je oren. Het is er best goed boeren, blijkt bij een studiereis. De Oekraïense overheid dringt wél de regeldruk terug en bestrijdt corruptie.

Afgelopen zomer zijn we met een groep Nederlandse ondernemers op studiereis geweest in Oekraïne. Het was een kort maar vol programma, waarbij we veel gereden hebben en veel gezien hebben. Wat vooral opviel bij de deelnemers, zijn de grote mogelijkheden, veel en goed land voor heel weinig.

Nu bevindt het land zich in een dal en liggen de mogelijkheden er om te investeren en straks, als het beter gaat, om te oogsten. De deelnemers waren overtuigd van de mogelijkheden, maar zeker ook realistisch over de uitdagingen.

Het is absoluut veilig in Oekraïne

Ook viel het op dat het absoluut veilig is. Voor mij is dat geen verrassing, maar voor de deelnemers was het wel opmerkelijk. Niemand had verwacht dat de kogels om je oren vliegen, maar toch was het wel erg rustig en gemoedelijk. Een van de deelnemers reageerde als volgt. "Alles goed geregeld, leerzaam en gewoon veilig: niks aan de hand."

Bezoek aan Oekraïense ministerie van landbouw

We hebben naast meerdere akkerbouw- en melkveebedrijven ook het ministerie van landbouw bezocht in Kiev. Mr. Rutyska, de staatssecretaris van landbouw, heeft ons verteld dat de overheid hard werkt aan het verbeteren van het ondernemersklimaat. Ja, denkt u, en ik met u, dat is mooi, maar dat horen we in Nederland ook: minder regels en meer ruimte voor ondernemers. Maar de praktijk met PAS, fosfaatrechten, et cetera, is toch heel anders.

Oekraïne dringt écht onnodige regels terug

Nu moet ik zeggen: in Oekraïne gaat het echt de goede kant op. Er worden echt dingen verbeterd en we zien in de praktijk dat het eenvoudiger word om zaken te doen. Nog wel zie je zo nu en dan dat dit neerkomt op drie stappen vooruit en dan één achteruit, maar toch: de rode draad is het verminderen van onnodige regels en daarbij een harde aanpak van corruptie én van bureaucratie.

Veel hulp van Nederlandse ambassade in Kiev

Ook hebben we veel support gehad van de Nederlandse ambassade in Kiev. Landbouwraad Evert Jan Kraaijenbrink en zijn team hebben ons ontvangen en een introductie gegeven en op de afsluitende avond was Kraaijenbrink ook aanwezig, zodat de deelnemers met hem en andere Nederlanders die al jaren actief zijn in Oekraïne, van gedachten konden wisselen.

Eind september weer een studiereis naar Oekraïne

Gezien de positieve reacties van de deelnemers en de interesse die wij toch merken in Nederland voor alternatieven voor kopen van onder meer grond en fosfaatrechten voor veel geld, hebben we besloten om eind september weer een studiereis te organiseren. Dus wie met eigen ogen wil zien wat de mogelijkheden in Oekraïne zijn voor met name akkerbouw en melkveehouderij, is welkom. De reis is aangemeld op de site Internationaal Ondernemen en dat betekent dat u alleen maar reis- en verblijfskosten betaalt en dat de rest betaald wordt door de Nederlandse overheid.

Foto

 • Oekraïne: veel goed land voor weinig geld
 • Oekraïne: veel goed land voor weinig geld

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het ziet er zo op het oog goed uit, maaaaar hoe zit het met de corruptie,misdaadcijfers,diefstal en gunnen ze het die Nederlanders wel als ze daar met een grote zak geld de mooiste landbouwgronden opkopen.

 • agratax2

  @Veldzicht. Grond opkopen is vermoedelijk niet het ergste. Onze houding is soms voor buitenlanders veel erger. Wij Nederlanders zijn misschien wel goede boeren, maar we moeten echt de omstandigheden in een ander land leren kennen en daarom zou ik eerder adviseren om een samenwerking te beginnen met een betrouwbare partner, bv. een groot landbouwbedrijf dat geld en kennis mist. Zij kennen de omstandigheden en de mentaliteit en daarmee kun je jezelf veel aanloop kosten en ergernissen besparen.  

 • flyinghollander

  Agratax daar moet je ook weer betrouwbare partner vinden.
  Mriya holding is ook al op de fles en er zijn meer die wel een kapitaal injectie gunnen gebruiken.
  Grond is niet te koop alleen pacht maar die kan je afsluiten voor lange periode.
  Melkprijs is nog steeds erg beroerd omgerekend, maar ja als je dit dal overleeft heb je straks ook goeie tijden.


 • agratax2

  @flyinghollander. Je hebt volkomen gelijk. Ik weet dat er brouwgerst wordt geteelt voor lokale verwerking via de franse partner van Interbev. De boeren die ik ken in dit project waren bij de start in 2001-2003 voor 100 % betrouwbaar en dat zal niet zijn gewijzigd. De meeste van deze project partners waren Boer en Directeur op hun bedrijven van 10 duizenden hektares. Met boer bedoel ik met de klompen in de klei en met de handen in de stront en zeker geen Driedelige pakken directeuren.

 • ed12345


  Agratax en Flyinghollander ,jullie hebben beiden een behoorlijk grote oekraiene ervaring  Graag van jullie wat meet uitleg en of commentaar

 • farmerbn

  Ik zou bang zijn voor de mafia, afpersing en beschermgeld. Daarnaast alleen een boerderij nemen dichtbij een zeehaven ivm afzet.

 • ed12345


  Farmerbn ik denk dat de eerste keus, is goede grond en zoals boven en ook door Fyinghollander en Agratax is gezegd een lokale partner dan denk ik dat je al veel hindernissen omzeild

   

  Aan Rene Kremers zou ik willen vragende volgende keer zo'n digitale camera mee te nemen daar kunnen meer dan duizend fotos op

  bij u was duidelijk het filmrolletje vol

 • Foxxy

  Interressant artikel, maar lees nergens iets van grondprijzen !

 • flyinghollander

  Foxy als je commentaar had gelezen had je een antwoord.
  Grond is alleen te pachten, elke eigenaar bezit een hoekje van 0.5 hectare tot 9 hectare bv (familie bij elkaar) met al deze mensen moet je een pachtovereenkomst afsluiten.
  Als het tegenzit kan je in een blok van 200 hectare hebben waar dus stukjes land niet van jou zijn en moet je dus toegang geven.
  Dit kost je wat werk.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.