RundveeOpinie

Oekraïne: veel goed land voor weinig geld

In Oekraïne fluiten heus niet overal kogels om je oren. Het is er best goed boeren, blijkt bij een studiereis. De Oekraïense overheid dringt wél de regeldruk terug en bestrijdt corruptie.

Afgelopen zomer zijn we met een groep Nederlandse ondernemers op studiereis geweest in Oekraïne. Het was een kort maar vol programma, waarbij we veel gereden hebben en veel gezien hebben. Wat vooral opviel bij de deelnemers, zijn de grote mogelijkheden, veel en goed land voor heel weinig.

Nu bevindt het land zich in een dal en liggen de mogelijkheden er om te investeren en straks, als het beter gaat, om te oogsten. De deelnemers waren overtuigd van de mogelijkheden, maar zeker ook realistisch over de uitdagingen.

Het is absoluut veilig in Oekraïne

Ook viel het op dat het absoluut veilig is. Voor mij is dat geen verrassing, maar voor de deelnemers was het wel opmerkelijk. Niemand had verwacht dat de kogels om je oren vliegen, maar toch was het wel erg rustig en gemoedelijk. Een van de deelnemers reageerde als volgt. “Alles goed geregeld, leerzaam en gewoon veilig: niks aan de hand.”

Bezoek aan Oekraïense ministerie van landbouw

We hebben naast meerdere akkerbouw- en melkveebedrijven ook het ministerie van landbouw bezocht in Kiev. Mr. Rutyska, de staatssecretaris van landbouw, heeft ons verteld dat de overheid hard werkt aan het verbeteren van het ondernemersklimaat. Ja, denkt u, en ik met u, dat is mooi, maar dat horen we in Nederland ook: minder regels en meer ruimte voor ondernemers. Maar de praktijk met PAS, fosfaatrechten, et cetera, is toch heel anders.

Oekraïne dringt écht onnodige regels terug

Nu moet ik zeggen: in Oekraïne gaat het echt de goede kant op. Er worden echt dingen verbeterd en we zien in de praktijk dat het eenvoudiger word om zaken te doen. Nog wel zie je zo nu en dan dat dit neerkomt op drie stappen vooruit en dan één achteruit, maar toch: de rode draad is het verminderen van onnodige regels en daarbij een harde aanpak van corruptie én van bureaucratie.

Veel hulp van Nederlandse ambassade in Kiev

Ook hebben we veel support gehad van de Nederlandse ambassade in Kiev. Landbouwraad Evert Jan Kraaijenbrink en zijn team hebben ons ontvangen en een introductie gegeven en op de afsluitende avond was Kraaijenbrink ook aanwezig, zodat de deelnemers met hem en andere Nederlanders die al jaren actief zijn in Oekraïne, van gedachten konden wisselen.

Eind september weer een studiereis naar Oekraïne

Gezien de positieve reacties van de deelnemers en de interesse die wij toch merken in Nederland voor alternatieven voor kopen van onder meer grond en fosfaatrechten voor veel geld, hebben we besloten om eind september weer een studiereis te organiseren. Dus wie met eigen ogen wil zien wat de mogelijkheden in Oekraïne zijn voor met name akkerbouw en melkveehouderij, is welkom. De reis is aangemeld op de site Internationaal Ondernemen en dat betekent dat u alleen maar reis- en verblijfskosten betaalt en dat de rest betaald wordt door de Nederlandse overheid.

Beheer
WP Admin