Redactieblog

3647 x bekeken 13 reactieslaatste update:1 sep 2015

Niet met de Franse slag

Je kunt er als vakantieganger in ieder geval niet omheen. Wanneer je naar het zuiden rijdt, kom je ze overal tegen. Dat zorgt ervoor dat er veel publiciteit omheen is. En dat is precies wat de Franse boeren willen. Aandacht. Voor de slechte prijzen die zij al jaren krijgen voor hun geproduceerde voedsel.

Wij Hollandse boeren hebben er niet zoveel last van. De meesten van ons hebben geen tijd om zo ver te reizen. Het moment dat de Franse boeren hebben uitgekozen sluit naadloos aan bij de commotie over fosfaatrechten in Nederland. Ook hier gaan geluiden op om actie te gaan voeren. Ik lees zelfs berichten over mest op de snelwegen.

Fosfaatrechten leiden tot problemen

Nu geloof ik nooit dat dat gaat gebeuren. In mijn beleving leiden de Franse acties vooral tot veel irritatie en niet zozeer tot sympathie. Wij zullen in eerste instantie aan de politiek en niet aan de consument duidelijk moeten maken dat de fosfaatrechten voor veel boeren tot grote problemen leiden. In maart nog heeft mevrouw Dijksma een brief naar de Tweede kamer gestuurd dat grondgebondenheid van melkveebedrijven steviger verankerd moet worden. Die brief kan echt niet zomaar overboord gegooid worden. De grondgebondenheid heeft een groot draagvlak in Den Haag en bij de consument. In de gesprekken over de fosfaatrechten zijn de belangen van boeren met weinig grond duidelijk beter onder de aandacht gebracht dan die van boeren met veel grond.

We moeten met zijn allen door een deur

Daar kan je heel veel van vinden, maar feit is dat we uiteindelijk met zijn allen door één deur moeten. De fosfaatplafonddeur. Dat de belangen van de verschillende types melkveehouders hier tegenstrijdig zijn, maakt het een mooie uitdaging om tot een eerlijk compromis te komen. Ik zie de discussie met grote belangstelling en vertrouwen tegemoet. En als ik iets mag wensen: laten we ophouden elkaar de schuld te geven van de fosfaatrechten. Van verdeeldheid is nog nooit een sector sterker geworden. Boeren met veel grond hebben sterke argumenten, zij moeten er gewoon voor zorgen dat hun argumenten zwaar meewegen. En dat de uitkomst een compromis zal zijn waarbij iedereen wat water bij de wijn moet doen, is waarschijnlijk. En of dat dan Franse wijn wordt, mag je wél zelf kiezen.

Laatste reacties

 • Mozes

  Een compromis kan zijn dat fosfaatrechten alleen gekocht mogen worden wanneer er voldoende ruimte is op de grond. 

  Een melkveehouderij zonder enige beperking is internationaal onhaalbaar. Mocht het wél haalbaar zijn zal het leiden tot vernietiging van het imago en verlies van de relatief goede melkprijs in Nederland. Ook zal het leiden tot een veel hogere kostprijs dan in de ons omringende landen. 

  Boeren moeten zich meer richten op rendementsdenken en niet op volumedenken. 

 • tinus888

  je kan zo bij de lto ,net zo lang lullen tot je lul er slap van wordt

 • Fermer

  @Mozes, werd de boeren niet een gouden toekomst voorspeld door hun eigen FC, die met hun duurbetaalde markt-analisten de Chinese luchtbel eigenhandig vol opgeblazen hebben?
  Vwb de fosfaatrechten, de banken weten dat dit quotum vrij verhandelbaar de enige weg zal zijn om hun duur gefinancieerde melk-industrialisatie, grondloos, nog enigermate van onderpand te voorzien en bij foutieve afloop er als bank zelf toch nog zonder kleerscheuren uit te springen.

 • Burnetti

  '...Ook hier gaan geluiden op om actie te gaan voeren. Ik lees zelfs berichten over mest op de snelwegen...'

  Heb zelf het dreigement van een veehouder aan het adres van een invloedrijk persoon meegemaakt. Hij zou wel even een gierwagen in zijn kantoor leegstorten.

 • Mozes

  @emmerei, ik wordt zo langzamerhand moe van jou eindeloze slachtofferverhaal. Jij lijkt wel een Marokkaan die ook altijd slachtoffer is. 

 • Fermer

  @Mozes, moeilijk hè, op feiten reageren die je niet aanstaan. Zoals al vaker hier gezegd, reageer normaal en ga niet op de man spelen.

 • Mozes

  @emmerei, wat jij 'feiten' noemt zijn helemaal geen feiten maar ongefundeerde beschuldigingen, verdachtmakingen en complottheorieën. Uit ervaring weet ik dat het zinloos is daar op in te gaan. 

 • Ferm

  @Mozes, dit feit dan?http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2014/8/Bjna-alle-babymelkpoeder-naar-Azie-1582286W/    ;
  Het heeft menigeen verbaast dat de afzet van baymelkpoeder naar China in deze orde van grote ligt, zelfs jou.

 • Peltjes

  Emmerei: Volgens mij heeft fc geen gouden toekomst belooft. Ze hebben wel gezegd dat de vraag in de toekomst toe zal nemen. En dat de vraag van China afneemt komt door de inzakkende economie.
  Je denkt toch niet dat fc de macht heeft om de economie in China op te blazen? 

 • alco1

  Mozes. Om even terug te komen op wat je zegt in #1
  Indirect zeg je daarmee dat het hele fosfaat recht er wel tussenuit kan.
  Alleen uitbreiding als er plaatsing is.

 • farmer4life1

  Uiteindelijk kan de instorting van de Chinese economie positief uitpakken. In China zelf kwam ook een melkhype opgang. Nu gooien de kleine Chinese boeren het zelf weg. De grotere (20% van de melkplas) zijn minder geïnteresseerd. 100.000 koeien zul je misschien wat minder gaan horen. 

  Laten we het eerst zelf als sector maar  eens overleven. De melkprijs wordt mogelijk nog wel slechter dan 2009

 • Mozes

  @alco #10, daar heb je in feite gelijk in. 

 • Koen Franken

  Campina heeft een geweldige naam , de retail kan gewoonweg NIET zonder deze naam , maak daar gebruik van , sluit de toegangswegen af zodat er geen melkproducten meer uitgeleverd kunnen worden . Kijk maar eens hoe Peijnenburg dat enkele jaren geleden deed toen men ging stunten met hun peperkoek , ze stopten met leveren , en de retail ging door de bocht .

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.