Boerenblog

38 reactieslaatste update:1 sep 2015

Crisis? Ga elders zeuren

Boerenprotesten alom vanwege een vermeende crisis. Kom kom mensen, waar hebben we het eigenlijk over? Ga elders zeuren!

Ik zag afgelopen week de boerenprotesten in Ghilangien (B.) bij het distributiecentra van Colruyt, en vrijdag 31 juli zag ik ze ook op een afrit van de A5 nabij Chateauvillain (Fr.). Ik zag enkel zwakke,  teneergeslagen boeren. Maar als ik door België rijd, dan valt het mij op dat de tarwe wordt geoogst met materiaal dat men zelfs nog niet heeft in Oost-Europa of Amerika op bedrijven met een honderd- tot duizendvoudig areaal. Crisis noemt men dat?

Al tien jaar crisis in de varkenssector

Ik schreef het al in mijn blogs in de jaren 2008-2011 en hups vandaag lijkt de crisis plots nieuw. Dat is vreemd, want de crisis is in de varkenssector al bijna 10 jaar gaande. Velen begrepen het niet en bleven maar investeren en nu plots, hocus pocus er zou een crisis zijn. Het is er een die ze al haast 10 jaar niet willen zien.

Als ik die vele nieuwe varkensstallen zie in onder andere het Belgische heuvelland alsook de nieuwe draaimelkstallen aldaar - op wat ik zie als het erf van een keuterkoeienboer - dan begrijp ik echt de Belgische boeren niet meer. Zijn de overblijvers zo naïef geworden en krijgen we die nu plots op straat te zien?

Franse boeren meer gelaten

In Frankrijk zou ik het soort boeren dat ik deze morgen zag anders omschrijven: meer gelaten. Maar als ik zie hoe men met vlijt in de regio Reims-Troyes bezig is op de graanvelden en de machines zie, dan zie ik optimisme. Waarom dan actie?

Ik was deze morgen op de velden van Horsch' akkerbouwbedrijf nabij Chateauvillain en daar was het wel rustig, net als in de machinehandel op de beurs van Libramont.

Vergeten na te denken over de toekomst maar wel stallen bouwen

Ik denk dat we inderdaad Frankrijk, België en Nederland niet op één hoop moeten gooien, maar allee zeg: de crisis is al 10 jaar aan de gang. Zoals Willy Naessens in België bleef bouwen bij Colruyt en Delhaize, bleef hij ook stallen bouwen op de boerenhoven midden in een crisis. Toen vergat men na te denken over toekomstige afzetkansen en prijsniveaus. Ik vind het naïef om daar nu pas mee te beginnen. Zo naïef zelfs dat ik me niet druk maak om de ernst van het melkveehoudersprobleem in België. Kortweg omdat men het zelf gezocht heeft.

Nagelnieuw machinepark

Een grotere crisis verwacht ik in de Belgische akkerbouw. Ik zag vandaag in de buurt van Philippeville een New Holland-combine tarwe oogsten en er stonden 3 gloednieuwe drieassers met nagelnieuwe trekkers op dit veld. Er was meer vervoercapaciteit aanwezig dan dit veld ooit aan kilo's tarwe kan opbrengen. Op een ander veld nabij Namen zag ik een nagelnieuwe Hawe overlaadwagen voor slechts een oude Claas op een veld van nog geen 6 ha groot. De kar had meer waarde dan de dorser. Waar zijn we mee bezig mensen? Hou toch op met zeuren. Ga zeuren bij de lekker goedkope Leuvense Stoof (plattebuiskachel, red.) en geniet liever zolang dit nog kan met een bak koffie. Maak een praatje met de bank hoe je de aflossingen gaat oplossen en wees er vooral heel blij om dat het Engelse Tesco niet wakker ligt van België want dan wordt het pas echt een ellende voor boeren en supers.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Heel goed om een reëel geluid uit de sector zelf te horen. Compliment voor je oprechtheid, moed en nuchterheid. Maak je borst maar nat voor de kritiek. Succes met je bedrijf.

 • vanhoutte

  er zit veel waarheid in uw verhaal. Aan één perceel tarwe kun je nu ook niet weten hoe groot iemands bedrijf is.  Waarom zit je met je bedrijf in hongarije? toch ook niet om te verkleinen denk ik.
  succes in het mooie Hongarije

 • farmer135

  Zelfs als je geen gekke dingen doet, en een sober machinepark is de melkprijs
  toch wel erg laag, en je vergeet dat in Nederland de regeldruk wel erg
  hoog is , en dat loopt ook behoorlijk in de papieren.

 • agratax2

  Beste Patrick, Is er op dit blog al niet vaker over de varkens geschreven en gewaaschuwd voor de -na quotum- periode. Dat er nu een Rusland boycot overheenkomt, is heel sneu. Ik ben er vrij zeker van dat ook zonder deze boycot de zuivelmarkt het moeilijk had gekregen en de varkens cyclus niet uit het dal was gekomen binnen enkele jaren. even terug naar je mooie machines, Deze zijn mede oorzaak van de finaciele problemen, maar worden mede ingegeven door ons belastingstelsel. Als je niet investeert, betaal je je scheel aan inkomstenbelasting. Dus vervroegd investeren in een goed jaar en daarna op de blaren zitten als de prijs even tegen zit.  

 • eelke4808

  twee topjaren gehad  met de melkprijs en na half jaar met lagere prijzen al gaan zeuren 

 • kivietje

  een goeie analyse! de oorzaken? vele boeren denken dat hun voerboer, (coöperatieve)afnemer of bank een voorlichter is maar in feite is het een oplichter die denkt aan zijn eigen handel. De belangen van toeleveraars en afnemers aan de ene kant en boeren aan de andere kant zijn nu eenmaal tegenstrijdig aan elkaar! Velen zien dat niet en lopen met hun ogen dicht tegen de muur.

 • hornblower

  voorwat nederlandse maatstaven betreft en onze kwaliteits producten , die gerelateerd zijn aan milieu , dierenwelzijn , en levenstandaart burgers waar inlandse boeren zich mee moeten kunnen vergelijken , is deze melkprijs absoluut te laag volgens mij. om deze bovengenoemde items te compenseren zou naar mijn mening boerderijmelk op niet beneden de 50 cent moeten zijn. en voorwat betreft volume en afzetmarkten, das mede een taak van de overheid. voedsel de eerste levensbehoefte van mens en dier, daar kan beslist niet mee worden gestund. daar moet gewoon een kostend dekkende prijs voor betaald worden. genoemd zoals bv  hierboven  genoemd .

 • remi123

  Het verhaal klopt deels, echter worden de uurtje factuurtje cultuur vergeten en de dure levensonderhoud in de westerse landen. Als dat ook naar rato naar beneden gaat, dan heb je gelijk.

 • joannes

  De kern van het verhaal, niet zeuren wanneer je met zoveel overcapaciteit je land opgaat! Ik denk dat het iets gecompliceerder ligt. Ten eerste, grote machines zijn couranter dan kleine. Die kleine veldjes vind je alleen nog in NL en BE. Daarbij zijn de rentekosten laag en velen werken met loonwerkers. Het is niet altijd wat het lijkt en zeker niet als je al jaren in die Oost EU termen denkt. 

 • DJ-D

  Tegenwoordig is het zo in alle sectoren ook de bouw. Alles is lease. Als iemand een goede 2de handsmachine koopt heeft ie vaak meer te besteden dan een nieuwe want die wordt geleased. 

 • veldzicht

  hornblower#7,je kan het allemaal wel mooi vertellen maar als jij je (te )dure
  kwaliteitsproducten niet  kwijt kan houdt het toch echt op en zal je in prijs moeten zakken,je gelooft toch niet dat ze in het buitenland alleen maar rommel maken?

 • pinkeltje


  Die discussie over te grote en te dure machines die kennen we al wat langer. Maar dat is een beetje gevaarlijk oordelen vanachter het glas van de airconditioned en met weet ik wat allemaal uitgeruste automobiel. Je kunt er ook tegenover stellen dat er ook nog heel wat graan wordt geoogst met machines die ouder zijn dan 30 jaar. De M 103'tjes zijn bijna uitgestorven maar ook daarvan doen er nog enkelen dienst. En je zou nog raar staan te kijken hoeveel 70 maar ook 80-plussers er nog op de combine zitten. Dat boeren gemiddeld genomen niet sterven van de armoede dat lijkt me duidelijk maar het is de vraag of je pas aan de bel moet trekken wanneer het zover gekomen is dat de muizen dood voor de kast liggen.

 • tikka


  Velen hebben o.a. dankzij de lage rente teveel geinvesteerd in groei waarbij de kostprijs tot boven een reeel prijsniveau is gestegen, vroeg of laat krijgt men dan de afrekening. Het probleem is hoe nu verder, het is immers maar de vraag of bijv. de melkprijs spoedig en structureel boven de 30 eurocent komt en blijft?  Of er met geklaag en gezeur iets bereikt gaat worden, ik vraag het mij af.

 • Wim Toornstra


  Ik hoor allen maar gezeur over die melkprijzen die net een paar maanden onder de kostprijs is geschoten. De echte pijn zit bij de akkerbouw,pluimveehouders en varkenshouders. Daar is structureel weinig in te verdienen. Wel alle regelgeving op gebied van millieu,voedselveiligheid en dierenwelzijn. Maar geen opbrengsten.

   

   

 • Mozes

  In het Westen zijn veel grote machines eigendom van loonwerkers. Die maken een kostenberekening en komen tot de ontdekking dat grote machines per ha goedkoper zijn dan kleinere of oudere. De oorzaak ligt bij de hoge lonen. 

  Een melkstal is goedkoper dan een melkrobot. Maar als je slechts de helft van de keren een melker inhuurt blijkt een robot goedkoper dan een melkmachine. 

  In Hongarije zullen dit soort zaken anders liggen. Door lagere lonen kan het voordeliger zijn om met kleine verouderde machines te behelpen. 

 • wmeulemanjr1

  Allemaal weer  met een bijna verrot kippertje het graan van het land wegrijden. Dan mag je zeker wel zeuren?

 • gjcamps

  Ja Wim #14, melkveehouders zijn de zeurpieten, zullen ook eens een tijdje moeten werken en geld toeleggen op hun producten. Wat betreft Patricks opmerking over trekker,kieper en combine grootte is dit nou een typisch voorbeeld van afgunst en vanuit de buitenkant beoordelen of iets rendabel is. In NL en B ben je als ondernemer vanwege fiscale regelgeving bijna verplicht te investeren omdat anders het kapitaal uit je bedrijf vloeit. In oost Europa daarentegen krijgt men vaak de helft vanuit de EU als subsidie. Grootte machines zijn ook in NL nodig, onze uur lonen en hectare opbrengsten zijn namelijk veel hoger.

 • gjcamps

  Mozes was me net voor....

 • Almagro

  Wanneer de kostprijs van Nederlandse melk 34 cent is, dan zitten we nu een paar maanden 10-15 % onder de kostprijs. Dit heet een prijsdip maar zeker geen crisis.
  Wanneer de opbrengstprijs een paar jaar min of meer onder de kostprijs ligt is sprake van een echte crisis. Als er nu wederom met steun of interventie wordt ingegrepen zal dit slechts resulteren in later marktherstel. Bedrijven die het nu al niet redden vallen hoe dan ook toch af. Over een paar jaar melkt de helft niet meer. Wij als eierproducenten zitten inmiddels al onder de 1000 primaire bedrijven. Is deze ontwikkeling onwenselijk ? Voor velen wel maar niet te stoppen. In vele bedrijfstakken gaat het zo, en de meeste afvallers zijn veel slechter af dan een stoppende melkveehouder.

 • hornblower

  veltzicht #11  nee in het buitenland maken ze beslist geen rommel, alleen zoals ik het kan gadeslagen , wel met veel minder gezeur. ik vind dat nederland echt een zeurland is geworden . een land wat gebukt gaat onder de certivicaten , en waar fout op fout word gestapeld door overheid en beleidsmakers. en op de  ( boeren ) werkvloer moeten ze er maar aan voldoen. voorbeeld : hoeveel politieke partijen zitten er in de 1e en 2e kamer? ik ben de tel kwijt.

 • farmer4life1

  Een overheid moet ten aller tijden proberen om de kostprijs te drukken. Melkveehouders hebben veel te maken met Brussel, overheid, provincie beleid en semi overheid. 

  De dip komt nog wel harder. De index van Fronterra is nog nooit zo laag geweest. Een Varkenshouder en net als akkerbouwers en pluimveehouders zijn over het algemeen flexibel. In uren en investeringen. Ik zie maar weinig varkenshouders op zondag net zo hard werken als op dinsdag. 

  Punt van discussie blijft. Willen we afhankelijk  worden van voedsel waar het goedkoop geproduceerd kan worden... Of een kostprijs dekkende prijs betalen voor eigen voedsel. 

 • Koen Franken

  Als je een deel van je inkomsten vanuit Brussel ontvangt , is het maar heel normaal dat daar spelregels bij horen . Andere sectoren hebben ook regels vanuit Brussel , zonder daarvoor  de susidie te ontvangen  .

 • poldes


  arie manders,

  leg dit eens uit.

 • remi123

  hoge lonen, CAO, baaldagen, pensioen. De burger heeft het te goed in verhouding tot de boer. Kostprijs van de boer hoger dan in Oost Europa. 

 • Vhouder

  lekker makkelijk lullen vanuit hongarije op elke kilo varkensvlees een cent of 8 subsidie vanuit brussel . de varkensstallen gebouwd met 40 procent subsidie op de bouwkosten die kunstmatig omhoog gologen worden waardoor de stal voor meer als de helft door brussel betaald wordt. en dan een hoop personeel met een salaris dat een vuilnisman in de middeleeuwen al betaald kreeg. ja lekker makkelijk lullen.

 • Koen Franken

  Alleen de melkveehouderij heeft DIRECTE inkomstesteun ontvangen vanuit Brussel ( melkpremie ) , noemt u maar een andere sector uit de intensieve veehouderij ( varkens , kippen ) welke DIRECTE inkomstensteun hebben ontvangen .

 • A1967

  Arie manders, oa iedereen die in het verleden mais geteeld heeft?

 • info36

  Ik weet nog wel dat met de akkerbouwacties in Nederland in 1990 ook dezelfde geluiden te horen waren als van deze Hongaars/Belgische man. Ze reden allemaal met dure nieuwe trekkers en blokkeerden daarmee de snelwegen. Niemand snapte waarom die klagende boeren demonstreerden want die kapitale machines spraken boekdelen. Toch waren er van deze bedrijven er 15 jaar later nog maar de helft over. Dat zegt genoeg volgens mij!

 • masmas

  de akkerbouwers moeten in mijn streek niet zeuren. De waarde van hun grond is in 2 jaar tijd verdubbeld van 50000 tot 100000 per ha. Geen enkele sector haalt zo een meerwaarde. Bovendien vragen ze 100 euro per ha om mest op te kunnen brengen, plus de europese premie , plus de oogst. Reken je maar riijk

 • joohoo

  Het heet crisis omdat de melkveehouderij nu aan de beurt is.
  Crisis is pijn lijden zonder verdoving!!!!!!. Maar de jeuk nadien zal langer heugen.

 • info36

  Masmas spoor jij niet of zo.

 • farmer4life1

  De varkenshouderij en pluimveehouders doen niets anders dan voer kopen mest afzetten en uiteindelijk een zo hoog mogelijke groei curve erin krijgen. Klaar.... Hangen af van de complete markt. 

  Gemiddeld zijn melkveehouders 90% zelfvoorzienend in ruwvoer waar circa 6000 liter melk per koe per jaar uit kan rollen. Het land is sterk in waarde gestegen, hier door is de rentabiliteit bij 0,40 cent nog steeds ondermaats. Gelukkig is de rente laag. Bij 10% kon niemand meer land kopen (te weinig saldo per koe) 

  Het is vrij logisch dat wij melkveehouders protesteren. Alleen een multinational kan een monopolie creëren en daardoor gemiddeld een betere prijs krijgen. Wij moeten melk leveren naar vraag. 

 • ed12345


  Mas mas gepraat in de ruimte die gestegen grondprijs is in je directe voordeel als je verkoopt maar dan ben je boer af .zeker je kan er tegen lenen maar ook daar als je het overdoet is het te zwaar

 • ed12345


  Patrick nieuw materiaal leasen is per difinitie nit duurder dan oud materiaal zelf hebben ik heb altijd zelf gerepareerd daar gaat tijd in zitten en natuurijk kosten bij inruilen is de waarde meestal laag

  ik heb buren daar gaat alles weg tussen 3 en 4 jaar alles is geleasd ze hebben nog nooit een vesleten band gezien grote reparaties of kleine is garantie ze staan altijd met modern materieel klaar

  dus wie is nu de sufferd

 • farmer4life1

  Het zijn allemaal afwegingen. Waarom wel/niet voor nieuw te kiezen. 

 • poldes


  niet zeuren.  demonstreren voor de gein?  om je nieuw geleasde tractor te laten zien?  alleen de boeren zijn zeurders omdat deze gaan protesteren omdat het zo niet meer kan? of gewoon omdat deze geen verstand hebben en dom zijn?

  er wordt hier en daar wat afgereageerd op de onderbetaalde primaire sectoren.er zijn de afgelopen decenia veel meer bedrijven gestopt als opnieuw opgestart.dit komt natuurlijk doordat het zo verschrikkelijk goed ging bij de primaire producenten. maar dat ik bij ons in de verre omgeving geen nieuwe vestigingen heb gezien zegt toch wel iets;misschien wel meer dan een nieuwe tractor ergens in het veld.

 • joannes

  Het probleem is dat geen boer zijn werk kan laten vallen zoals bv de Politie nu dreigt te doen. En dat terwijl ze gewoon elke maand hun salaris overgemaakt krijgen nb van de grootste werkgever in het Land met de garantie van al die belasting betalers. 

 • 1510


  fierens,

  blijkbaar veel onderweg.... moet er nie gewerkt worden?

  En toch e grote mond....

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.