RundveeOpinie

Bij graan mag meer dan bij vlees

Van alles is aan de hand met graan- en veevoersector, maar NVWA toont geen haast en echte openheid blijft uit. Hoe anders is dat bij de vleessector.

Tegenover de veevoersector treedt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) misschien even streng op als tegen de vleessector, maar de buitenwereld kan daar weinig van merken. Worden bij slachterijen tekortkomingen of zelfs ernstige, structurele gebreken geconstateerd, dan zijn de inspectieresultaten keurig te lezen op de site van de NVWA. Niet direct in het zicht, maar ze zijn voor iedereen in te zien. Hoe anders gaat het met de graan- en veevoersector, waar de laatste jaren toch ook best wel wat aan de hand is geweest: aflatoxine in mais, furazolidon in soja, insecticiden en fungiciden in zonnebloemkoeken. En in deze sector zit je qua mogelijke vervuilingen bijna nog dichter bij de bron.

Het maakt nieuwsgierig. Zou er bij de graanhandel en de verwerkers in de Nederlandse havens misschien iets tekortschieten? Bijvoorbeeld bij de controle, of de wijze van ontvangst en verwerking van grondstoffen voor voedselindustrie en de veevoerbedrijven?

NVWA-site helpt niet, dan maar een WOB-verzoek

Een speurtocht op de site van de NVWA maakt de geïnteresseerde niet wijzer. Dan een WOB-verzoek. Kan de NVWA misschien na een gerichte vraag om openbaarmaking aangeven hoe het zit met de inspectiegegevens, bij voorbeeld van Cargill? Na heel veel tijd komt eindelijk antwoord, want Cargill moet het eerst ook nog goedvinden (dit in verband met een onderlinge afspraak tussen de NVWA en de graanreus). De gepubliceerde inspectieresultaten maken echter weinig duidelijk, behalve dat de NVWA een aantal keren op bezoek is geweest en kennelijk ook herinspecties nodig vond. Dat duidt erop dat toch tekortkomingen zijn gevonden. Zwarte strepen in de rapporten duiden daar ook op. Waar alles goed was, staat zoiets niet.

NVWA-rapporten over slachterij Van Hattem waren heel wat specifieker

Het leest heel anders dan een inspectierapport over de twee jaar geleden failliet gemaakte slachterij Van Hattem in Dodewaard. Hier werd na het zoekraken van van Shetlandpony’s in de administratie een enorme hoeveelheid vlees teruggeroepen. In de rapporten over het bedrijf is te lezen dat het op een aantal punten niet voldoet aan de gestelde eisen, of dat er verbeterpunten zijn. Niet van dit alles bij de graanverwerkers

NVWA: openbaarmaking bij Cargill gaat geleidelijk

Volgens een woordvoerder van de NVWA is dat omdat de openbaarmaking van inspectiegegevens gefaseerd verloopt. Bovendien moet het bedrijfsleven de tijd hebben om eerst nog een eigen visie op de openbaarmaking te geven. Van ongelijke behandeling is volgens hem geen sprake.

NVWA toont geen haast met openheid rond voerbedrijven

De slachterijgegevens zijn al jaren openbaar. Volgen de gegevens over de voerbedrijven dus snel? De woordvoerder kan het niet zeggen. Is er al een tijdspad voor openbaarmaking dan? Nee. Een planning of ambitie misschien? Ook niet.

Wel heeft de NVWA afgelopen zomer, samen met de inspectiedienst van het OM, een indrukwekkende inval gedaan bij ’s lands grootste graanverwerker, om te kijken of er – ruim een jaar na het begin van het schandaal daarover -, misschien nog sporen van furazolidon te vinden waren. Het schijnt dat niets is gevonden. Maar ook hierover laat de NVWA niets los.

Geen extra controle op GMP+, eigenlijk best gek

De voedselinspectie wordt bij haar controle op granen, oliezaden en voer gelukkig bijgestaan door private controleurs en borgingsinstellingen, zoals GMP+. De laatste heeft na de ophef van vorig jaar de administratieve touwtjes weer verder aangetrokken, maar doet gek genoeg niet aan extra fysieke controle. Ook een beloofde evaluatie van de problemen blijft uit. Oké, als het toezicht dan maar op orde is. Helaas, afgelopen voorjaar kwamen in ieder geval nog wel zes ladingen niet GMP-waardige  Braziliaanse mais buiten de controles om het land in, weten diverse bronnen. Bij graan kan dus meer dan bij vlees.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin