RundveeOpinie

We moeten niet te magere koeien fokken

Tv-programma Zembla toonde de feiten: onze koeien zijn te mager en bevattelijker voor ziekten. Inderdaad, magere koeien die veel melk willen geven, zijn eerder ziek, geven meer werk en verbruiken meer antibiotica.

Het zijn enerverende tijden in de melkveehouderij. We mochten 93 dagen net zoveel koeien houden als vergunning en portemonnee toelieten. We produceren nu voor de wereldmarkt en zijn alweer begrensd. Dat zal in de toekomst rust geven op de mest- en ruwvoermarkt. Dat zal samen toch een cent per kilo melk voordeel brengen.

Milieuclubs hebben maar één doel: de hele veehouderij het land uit

Extensieve boeren richten hun hoop op Natuur & Milieu en de SP om te pleiten dat zij nog mogen uitbreiden. Daar zou ik mijn hoop niet op vestigen. Dit soort clubs hebben één doel: de hele veehouderij het land uit. Het zou goed zijn dat ze deze dagen eens een werkbezoek zouden brengen aan Griekenland. Dan kunnen ze zien hoe het is om te leven in een land waar de economie ten gronde is gericht.

Magere koeien zijn net als topsporters bevattelijker voor ziektes

Ook op fokkerijgebied is er het nodige te doen. Zo zagen we in de tv-uitzending van Zembla dat veel koeien kreupel zijn. Gelukkig maar dat we een aantal jaren geleden begonnen zijn met klauwgezondheidsfokkerij. Ook werden veel koeien te mager bevonden. Een wetenschapper oordeelde dat zulke magere koeien, net als topsporters, veel bevattelijker zijn voor ziektes. Het is belangrijk ons te realiseren dat wat wij met 18.000 melkveehouders, sommige met meer dan veertig jaar ervaring, daarvan denken minder relevant is dan wat één wetenschapper ervan zegt op televisie. En hij heeft ook gelijk. Magere koeien die veel melk willen geven, zijn eerder ziek en geven meer werk, meer kosten en een hoger antibioticagebruik.

We willen naar minder jongvee. Nu hebben we daar nog veel van, maar dat willen we straks voor een deel omruilen naar melkkoeien. Vandaar dat ik het liefst stieren uitzoek die tussen +650 tot +1.200 kilo melk vererven. Uiteraard dan wel met dikke plussen voor gehaltes. Veel hoger ga ik liever niet omdat ik dan veel meer kans loop op melkziekte, kalfziekte en maagdraaiingen, met daaruit voortkomend klauwproblemen en vruchtbaarheidsklachten.

Kippen en varkens zijn weinig ziek; bij koeien ligt dat anders

Op dit moment hoor je vaak zeggen dat de melkveehouderij de intensieve veehouderij achternagaat. Op fokkerijgebied zou dat helemaal niet zo slecht zijn. Immers: varkens- en pluimveebedrijven zijn onder meer zo groot omdat ze veel minder gezondheidsproblemen hebben. Als die varkens opgelapt zouden moeten worden of infusen moesten krijgen of geopereerd moesten worden, dan waren die bedrijven niet zo groot.

Kippen en varkens zijn of gezond of dood. Ziek zijn ze maar weinig. Bij de melkveehouderij is dat toch anders. We zullen natuurlijk moeten blijven opletten dat we zelf niet te smalle, magere dieren fokken.

Extreem fokkende stieren als G-Force moeten we gebruiken op bredere dieren

Bent u ook zo geschrokken van de foto’s van de G-Force-dochtergroep? Aan de cijfers konden we al zien dat ze erg groot en extreem smal in de voorhand zijn. Dit soort extreem fokkende stieren moeten met zorg gebruikt worden op bredere dieren. Maar het ziet er naar uit dat we voorlopig vooral met Belgisch Blauw moeten gaan insemineren. Als de pinken en vaarzen bevrucht worden met Holstein-sperma, zullen bijna alle oudere koeien onder de Belg moeten.

Beheer
WP Admin