Boerenblog

27 reacties

We moeten niet te magere koeien fokken

Tv-programma Zembla toonde de feiten: onze koeien zijn te mager en bevattelijker voor ziekten. Inderdaad, magere koeien die veel melk willen geven, zijn eerder ziek, geven meer werk en verbruiken meer antibiotica.

Het zijn enerverende tijden in de melkveehouderij. We mochten 93 dagen net zoveel koeien houden als vergunning en portemonnee toelieten. We produceren nu voor de wereldmarkt en zijn alweer begrensd. Dat zal in de toekomst rust geven op de mest- en ruwvoermarkt. Dat zal samen toch een cent per kilo melk voordeel brengen.

Milieuclubs hebben maar één doel: de hele veehouderij het land uit

Extensieve boeren richten hun hoop op Natuur & Milieu en de SP om te pleiten dat zij nog mogen uitbreiden. Daar zou ik mijn hoop niet op vestigen. Dit soort clubs hebben één doel: de hele veehouderij het land uit. Het zou goed zijn dat ze deze dagen eens een werkbezoek zouden brengen aan Griekenland. Dan kunnen ze zien hoe het is om te leven in een land waar de economie ten gronde is gericht.

Magere koeien zijn net als topsporters bevattelijker voor ziektes

Ook op fokkerijgebied is er het nodige te doen. Zo zagen we in de tv-uitzending van Zembla dat veel koeien kreupel zijn. Gelukkig maar dat we een aantal jaren geleden begonnen zijn met klauwgezondheidsfokkerij. Ook werden veel koeien te mager bevonden. Een wetenschapper oordeelde dat zulke magere koeien, net als topsporters, veel bevattelijker zijn voor ziektes. Het is belangrijk ons te realiseren dat wat wij met 18.000 melkveehouders, sommige met meer dan veertig jaar ervaring, daarvan denken minder relevant is dan wat één wetenschapper ervan zegt op televisie. En hij heeft ook gelijk. Magere koeien die veel melk willen geven, zijn eerder ziek en geven meer werk, meer kosten en een hoger antibioticagebruik.
We willen naar minder jongvee. Nu hebben we daar nog veel van, maar dat willen we straks voor een deel omruilen naar melkkoeien. Vandaar dat ik het liefst stieren uitzoek die tussen +650 tot +1.200 kilo melk vererven. Uiteraard dan wel met dikke plussen voor gehaltes. Veel hoger ga ik liever niet omdat ik dan veel meer kans loop op melkziekte, kalfziekte en maagdraaiingen, met daaruit voortkomend klauwproblemen en vruchtbaarheidsklachten.

Kippen en varkens zijn weinig ziek; bij koeien ligt dat anders

Op dit moment hoor je vaak zeggen dat de melkveehouderij de intensieve veehouderij achternagaat. Op fokkerijgebied zou dat helemaal niet zo slecht zijn. Immers: varkens- en pluimveebedrijven zijn onder meer zo groot omdat ze veel minder gezondheidsproblemen hebben. Als die varkens opgelapt zouden moeten worden of infusen moesten krijgen of geopereerd moesten worden, dan waren die bedrijven niet zo groot.

Kippen en varkens zijn of gezond of dood. Ziek zijn ze maar weinig. Bij de melkveehouderij is dat toch anders. We zullen natuurlijk moeten blijven opletten dat we zelf niet te smalle, magere dieren fokken.

Extreem fokkende stieren als G-Force moeten we gebruiken op bredere dieren

Bent u ook zo geschrokken van de foto’s van de G-Force-dochtergroep? Aan de cijfers konden we al zien dat ze erg groot en extreem smal in de voorhand zijn. Dit soort extreem fokkende stieren moeten met zorg gebruikt worden op bredere dieren. Maar het ziet er naar uit dat we voorlopig vooral met Belgisch Blauw moeten gaan insemineren. Als de pinken en vaarzen bevrucht worden met Holstein-sperma, zullen bijna alle oudere koeien onder de Belg moeten.

Laatste reacties

 • jinkehes

  Niet alleen Zembla toonde (een deel van) de werkelijkheid. Schokkende beelden gisteren bij de ARD. <>
  Op welke wijsheid is insemineren met Belgisch Blauw gebaseerd?

 • veldzicht

  Bij extreem hoge melkproductie koeien horen extreem goede boeren  en
  daar mankeert het nog wel eens aan,op de topbedrijven met zeer hoge producties zien de dieren er wel gezond en vitaal uit met betrekkelijk weinig problemen
   die hebben het in de vingers om die dieren te geven wat ze nodig hebben.
  op de lagere productie bedrijven zijn er juist meer problemen door verkeerde zuinigheid of onkunde.net als die tour de France wielrenners die 200 km door de bergen fietsen redden het ook niet op een paar boterhammetjes met hagelslag
  en zo is het met topsporters onder de melkkoeien ook.

 • flyinghollander

  Veldzicht denk dat je het daar goed verklaard

 • alco1

  Ik kan ook wel een slecht filmpje maken van één zeer slechte onderwijzer.
  WAT IS HET ONDERWIJS SLECHT!!!!!!!
  Ik kan ook wel een slecht filmpje maken over één slechte zieken verzorgster.
  WAT IS DE GEZONHEIDSZORG SLECHT!!!!!

 • bva

  De spijker op zen kop veldzicht

 • tikka


  Veldzicht, je zegt eigenlijk dat de boer niet over voldoende kwaliteiten beschikt. laat het de Partij van de Dieren en Wakker Dier maar niet horen.

 • j.verstraten1

  het omgekeerde is vaker waar. koeien op bedrijven met een hoge melkproductie zijn ronder en gezonder. En hebben puikeverzorging.

 • flyinghollander

  Tikka nee lezen is moeilijk he?
  Hoge producties koeien hebben een ander soort veehouder nodig dan lagere productie.
  Alles moet meer rijmen bij hogere productie en trek je dat niet komen de problemen.

 • geen boer

  pressiegroepen als Wakker Dier en de Dierenpartij halen hun inkomen uit reactionaire 'politiek' bedrijven danwel actievoeren. Zij zullen nooit hiermee ophouden, het betreft immers hun boterham, en hun hypotheek moet ook afbetaald worden.
  Gelukkig weet de meerderheid van de NL bevolking dit ook wel. Helaas zwijgen ze meest.

 • hansvanbergen

  Ik denk de koe op de foto geen G Force dochter is.

 • flyinghollander

  @hans over de klauwen. Zit nu tijdelijk in China,op  dit project is de  huisvesting van de koeien een vrijloopstal, wat mij opvalt is: geen klauw problemen en zeer schone koeien. (We praten over groot bedrijf)

 • hansvanbergen

  Ja dat is mooi Fly. Maar dat soort stallen zijn in Nedeland in onbetaalbaar. Daarbij kost een chinese arbeider $3,-- per uur.  Dat is welliswaar meer dan een NL boer maar personeel is toch duurder.  Mijn ervaring is dat klauwproblemen overal voor komen waar klauwen zijn.  In Madison in de keurings ring. In de Alpenweide, in Ierland bij jaarrond weiden. Overal.  Maar jij staat als mega manager wellicht iets verder van de dieren af.

 • flyinghollander

  Laatste zin is gewoon flauw van je, zie het nut daar niet van in, meer dan dat het kleuter gedrag is.

  Zeg gewoon wat mijn observatie hier is, heb nog geen kreupele koe gehad, DD nog niet mee gemaakt, kan je met carousel simpel controleren en anders kom je langs om te kijken?

  Kosten verschil kan je wel op vrijloopstal.nl lezen. En met nieuwe wetgeving deze mest interessant voor export of akkerbouw. 
  Weet alleen niet hoe nu de reactie van melkfabriek is op deze melk ophef is wat verdwenen.
  Zeg ook niet dat hier geen nadelen zijn, maar wat zou de burger kiezen als ze ligboxstal ziet of een vrijloopstal?  


 • Foxxy

  Nuanceer het verschil tussen ligboxen stal en vrijloop stal? 

  (voor de leken zoals ik :-p) 

 • flyinghollander

  Ligboxstal  <>
  Vrijloopstal  <a href='<>'><>;


  Beiden hebben voor en tegens.

 • Mozes

  @flyinghollander, hoeveel of hoeweinig geven die koeien in China?
  Bij lagere productie hebben de koeien dikkere mest en zijn dan ook schoon. Ze hebben geen (subklinische) pensverzuring waardoor geen klauwbevangenheid en ondermijning van weerstand. Het ureumgehalte in de melk zal laag zijn. De mest bevat dus veel minder ammoniak waardoor ziekte van Mortellaro en stinkpoot weinig voorkomt. Dit verschil zien wij ook al tussen boeren die alleen gras voeren zoals in Friesland en boeren die een behoorlijk aandeel mais voeren zoals in Twente en Zuid Nederland. In Friesland komt Mortellaro en stinkpoot vele keren meer voor dan in Twente of Zuid Nederland. 
  Verder zullen de koeien in een vrijloopstal minder mechanische belasting van de klauwen hebben waardoor er minder wittelijndeffecten zullen zijn. 

 • flyinghollander

  @mozes hier heb je zeker gelijk, maar hans is meteen kwaad van een constateringen en moet dan moeilijk reageren.
  De productie nu ligt rond de 6.000 liter, maar hoe zit het in Israel waar 95% zo word gehouden met rond de 12.000 liter melk.
  Dan zou je dat moeten bekijken, zeg ook niet dat dit systeem heilig is, schrijf alleen op wat ik constateer met eigen ogen.

 • hansvanbergen

  Als ik kwaad wordt ziet dat er heel anders uit Fly. Ik vind het altijd fijn als mensen reageren. En ik vind het leuk om weer iets van jouw te horen. Dat je in China zat had ik nog meegekregen.  Vanuit een carousel lijkt het me heel lastig om te zien hoe een koe loopt. Om te bepalen hoe het gesteld is met de klauwgezondheid kan eigenlijk alleen door de koe te bekappen. Alternatief is door ze over een harde betonnen ondergrond te laten lopen.  In een strooiselomgeving kun je natuurlijk veel verbloemen. Strooiselstallen zijn in Nederland echter volstrekt kansloos. De consument kiest iedere dag dat de winkels open zijn. En zij kiezen.............98% kiest ligboxenstal zoals we die nu hebben en 2% biologisch. Die 2% willen dus best 2 x zoveel betalen en 98% niet.  In de varkens houderij hebben we ok dit soort stallen gezien. het lijkt ideaal maar gezondheidstechnisch gezien werkt het het teveel arbeid de mestafzet werkt ook niet en de ondernemers zijn allemaal out off bussines.  Daarbij in NL staan 18.000ligboxenstallen. Als we die moeten slopen en vervangen kunnen we beter helemaal stoppen met de zuivelsector

 • hansvanbergen

  En nee Fly ik kom niet in China kijken. Ik ben een man met een mening dus ik ga liever niet naar een communistische dictatuur wah.

 • Mozes

  @flyinghollander, in Israël zal door het droge warme klimaat de mest direct opdrogen. In Texas in de VS zien wij dat ook. Bij ons in Nederland met het vochtige zeeklimaat wordt het een smeerbende. 

 • tinus888

  juist mozes

 • flyinghollander

  Toch ben ik benieuwd naar de bedrijven op <> Hoe dat gaat met ze, zeg niet dat dit overal werkt, woorden niet willen verdraaien. 

  Hans terug loop gang volg ik ook,daar nog steeds geen kreupele koeien gezien en DD kan je juist makkelijk op carousel zien, de rest inderdaad harde ondergrond.
  Dictatuur ach wat was er met Nederlands referendum gebeurd, juist niks, kort geleden oxi van Griekenland? 

  <a href='<>'><>;

  Denk aan deze tekst wanneer mensen zeggen dat andere landen slecht zijn.

  Hans ik respecteer jou mening mis hem ook wel wat bij vtf.

 • hansvanbergen

  Net zoals iedere boer hebben we hier ook vrijloopstallen. Bij de kalfjes en de afkalf. Die moet je blijven strooien anders heb je meteen een zooi.  Ook moet je constant voor goed fris voer zorgen anders gaan ze je strooisel opvreten samen met stront bacterieeen etc . Op roosters hebb je dat allemaal niet. Ik heb het op vtf ook al eens uitgelegd. De rooster is 1 van de zoniet de allerbelangrijkste uitvinding die de mensheid OOIT heeft gedaan! Zonder roosters niet de huidige veehouderij, niet het huidige aanbod essentiele proteines en dus hongersnood oorlog en ellende.

 • veldzicht

  Nou Nou Hans ,draaf je niet een beetje door.

 • flyinghollander

  Hans postal of vrijloop is net iets anders.
  Wij rotorkopeggen 2 keer daags, dus helemaal geen kans  op vreten van strooisel,  je haalt het nu door elkaar.
  Volgens mij loopt meer dan grootste gedeelte van de melkkoeien ter wereld niet op rooster, waar op Veel plekken goedkoper te werken is met lagoons of mest silo's Ivm ruimte en groter bouwblok.

 • hansvanbergen

  Ik heb het vaker gezien Jeroen. 25 jaar geleden hadden ze hetzelfde systeem in de varkenshouderij en ging men er ook met een Kubotatje met ee frees oid erdoor en hup nieuwe biggen erin. Maar wat is precies je punt? Jij wilt dat wij onze stallen gaan diepstrooien en stoppen met fokken op gezondheidskenmerken?

 • flyinghollander

  Nee maar kijk naar andere systemen en Brand het niet van te voren af .
  Tuurlijk gezondheidskenmerken (en schreef nergens daarmee te stoppen )is goed maar denk dat je het meeste wint met voeding,dan stal dan management.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.