Redactieblog

23 reacties

Snel fosfaatrechten kopen

"Herinner je nog van de melkquotering?" vraagt Hanna. "Het werd bijna voor niets verhandeld".

Zo was het. Het was in de tijd van de gulden. Onze buurman kocht vrij vlug melkquotum voor 42 cent. Wij vonden het bespottelijk. Voor iets dat niet bestond zoveel geld betalen. Dom, dom, dom.

Later bleek hoe erg wij er naast zaten. De quotumprijs steeg tot grote hoogten. Degenen die vroeg gekocht hadden, konden uitbreiden en het bedrijf ontwikkelen. Anderen, van het afwachtende soort, bleven stilstaan. Moesten later alsnog quotum aankopen om het bedrijf met de tijd mee te laten groeien.

Wij zaten niet bij de eerste groep, maar ook niet bij de laatste. We groeiden wel, maar met aanzienlijk duurder quotum. Degenen die niets deden, hebben het voor een groot deel niet gered. Het bedrijf werd te klein voor de opvolger. Veel zonen hebben dat hun vader verweten.

Herhaling van melkquotum

"Dat bedoel ik", zegt Hanna. "We krijgen nu het fenomeen fosfaatrechten. Wat ik je zeg, we krijgen een herhaling van het melkquotum. Eerst zijn de rechten goedkoop, maar ze worden langzaam duurder. Vooral omdat we er nooit weer vanaf komen. Het is, anders dan de melkquotering, een milieumaatregel. Die worden alleen maar strenger. Ik voorspel je dat de fosfaatrechten langer blijven dan de melkquotering."

"Je bedoelt dat we snel fosfaatrechten moeten kopen?", vraag ik. Ze knikt: "Als je ze nodig hebt om klaar te zijn voor de toekomst, kopen zodra ze beschikbaar zijn."

Vermogenspositie aangetast

Dat kan best eens zo zijn. We zijn armer geworden omdat de melkquotering werd afgeschaft. We worden weer rijker door het toekennen van fosfaatrechten. Onze vermogenspositie wordt echter weer aangetast omdat we nu rechten moeten kopen. De kostprijs van melk gaat stijgen. Geen prettig vooruitzicht.

"Sneu voor boeren met een extensief bedrijf", vindt Hanna."Ze zijn niet de oorzaak van het bereiken van het fosfaatplafond. Dat deden de uitbreidende bedrijven, zoals wij. We worden daarvoor beloond met meer fosfaatrechten. Het voelt niet rechtvaardig." "Maar wel plezierig", meent Hans te moeten zeggen.

Laatste reacties

 • jfvanbruchem1

  Het zou ook wel eensandersom kunnen gaan

 • alco1

  Dat het melkquotum weg kon waren we met zijn allen wel over eens. 
  Het had door de vrije marktwerking geen enkele invloed meer op de melkprijs.
  Nu een fosfaat quotum wat ook echt niets aan de melkprijs zal veranderen.
  Kostprijs zou zonder quotering alleen bepaald worden door de productiekosten, waarbij de niet 'vervuiler' de ruimte zou krijgen.
  Nu met fosfaatrechten zullen productiekosten wellicht lager zijn, maar door marktwerking het geld weer gaan zitten in fosfaatrechten.
  Wat zijn we er dus mee vooruit gegaan. Niets, slechts achteruit omdat Europa ons uitlacht.
  En het LTO kunnen we nu wel voorgoed bij de vuilnis zetten.
  Stelletje PLUCHE bekleders.

 • iptho1

  Moeten we nu varkensrechten kopen ?
  Deze zijn nu nog niet duur als ze omwissel baar zijn / worden !

 • boerderijidink


  Die fosfaatrechten worden niet duur want met die rechten kun je nog niet uitbreiden dan moet je ook nog grond bij kopen en mestverwerken dus vergaderboer pas maar op wat je ervoor betaald.

 • Vhouder

  fosfaat rechten 10000 per koe minimaal nu mij uitlachen en over een jaar zelf 10000 of meer betalen

 • veldzicht

  Als het waar is dan zullen de grondprijzen zonderfosfaat recht wel gaan dalen,of zie ik dat verkeerd? hebben die boeren die dure grond kochten toch weer verkeerd gegokt.

 • a van Gerwen

  @5 de tijd zal het leren hoe duur ze worden. Maar ik denk zelf dat er nog wel extra voorwaarden gekoppeld worden aan koop en benutting van fosfaatrechten, zoals verplichte weidegang of  100% koppeling aan de grond i.v.m. Mestplaatsing. Voorkomen zal worden dat de intensieve nog intensiever kunnen worden. Dus om de prijs van fosfaatrechten 1 op 1 te gaan vergelijken met de de oude melkquotumprijzen lijkt me wat kort door de bocht geredeneerd.

 • veldzicht

  Dus je zit al zwaar met je nieuwe stal,dan land kopen €70.000 per ha
  dan fosfaat rechten € 10.000 per koe !!!!????,ik geloof dat ik het nog maar een poosje af kijk dan hang ik toch maar liever aan de laatste boom.

 • Foxxy

  Dan hangen we samen !

  2011 begonnen met nieuwe stal, (proberen autonoom te groeien ) Beetje pech gehad met klebsiella , dus groeit niet zo snel als gepland !

  Tov vorig jaar ruim 30 ha meer in gebruik! (7 gekocht )

  Referentie 2014, stal halfvol!  (110 stuks melkvee )

  NB vergunning voor elkaar ! Ruim 80 ha in gebruik !

  Lekker hoor! 

 • agratax2

  Als ik het goed begrijp is fosfaatrecht gekoppeld aan het houden van dieren en niet aan grond. Dit betekent in mijn optiek dat akkerbouwers nooit kunnen overschakelen op veehouderij ookal hebben ze nu niet en ook in de toekomst niet meer fosfaat dan hun land kan gebruiken. Als dit zo is dan wordt de landbouw bij dezen verdeelt in 2 kampen en wel veehouderij en akkerbouw. Als dit geen inbreuk is op de vrijheid van handelen van ondernemers en de ontwikkeling van de landbouw in zijn algemeen, weet ik het niet meer. Maak de fosfaatproductie afhankelijk van een milieu verantwoorde afzet (op land of verwerking) maar ga niet over tot een verhandelbare quotering zonder bijbehorende afzet, waarbij loskoppelen van grond niet tot de mogelijkheden mag behoren.

 • Koen Franken


  @Vhouder , prijzen liggen echt stukken lager , bedragen tussen de 45 en 50 euro per kg fosfaat , dit is dan 2000 euro per koe , is nog een schijntje wat men voor het melkquta betaalde .

 • cornelis 22

  Vooruit dolgedraaide vergaderboer, jut de boel maar op . Een idee om uzelf eens ergens in een bosrijke omgeving te melden bij een psychiatrische inrichting om eens een tijdje verpleegd te worden?

 • Peltjes

  Probeer al een tijdje er achter te komen hoe het fosfaatplafond is berekend Kom er niet achter, weet wel dat de akkerbouwers maar 32 kuub mest per ha mogen aanvoeren terwijl ze 40 nodig hebben gemiddeld.

 • Mozes

  De prijs van fosfaatrechten zal sterk afhangen van de mate waarin ze grondgebonden worden gemaakt. Door nu al fosfaatrechten te kopen koop je een kat in de zak. 

 • poldes


  er zijn grondgebonden fosfaatrechten en verplaatsbare.

 • koestal

  En driekwart van de melkveehouders krijgen dit jaar betalingsproblemen,zullen wel geen fosfaatrechten kopen.

 • Vhouder

  reactie op 11 frank janssen durf je ze aan te bieden voor 3000 ?

 • veldzicht

  Er is nog niemand die precies weet wat er gaat gebeuren,ik zou  voorlopig
  nog maar geen over haaste dingen doen voor dat je een hoop geld voor niks uit geeft.

 • Jaap39

  #18 de meesten hebben hun krediet plafond al bereikt.

 • Koen Franken

  @Vhouder , informeer maar eens gewoon bij een makelaar ,  zul je horen dat dit al gebeurt . Ind wel onder bepaalde voorwaarden want de eigenlijke handel is gewoonweg nog niet mogenlijk .

 • Gerjo-Kompier1

  Ik verwacht ook dat de prijs van een fosfaatrecht niet hoog zal worden:
  - meeste melkveehouders met groeiplannen zijn op heden uit-ge-investeerd.
  - wanneer groeiende intensieve melkveehouders niet tijdig grond kunnen werven in kader melkveewet en daarnaast hun overschotmest moeilijk kwijt raken, dan kan men veel aanbod van fosfaatrechten uit deze hoek verwachten.
  - mogelijk verhoogd aanbod van stoppers: vaak kleinere melkveehouders, die uit frustratie van alle bureaucratie ellende het bijltje erbij neergooien.

  Wanneer er een evenwicht op de markt is ontstaan, verwacht ik een waarde, die in verhouding niet veel hoger is dan varkensrechten. Melkquotum was Europees met in begin jaren melkprijsbescherming. Fosfaatrechten zijn een Nederlands verzinsel, zonder inkomensbescherming ter compensatie.

  Tenslotte hoop ik nog steeds dat fosfaatrechten voor extensieve veehouders van tafel gaat.

 • eg wel

  Opvallend: vond vergaderboer met zijn Hanna een half jaar terug nog dat stoppers na het afschaffen van quota minstens nog 10 jaar door moesten omdat de waarde verdamd was (leed vermaak), nu weten ze niet hoe snel ze deze boeren moeten sponseren (eigen belang). bah!

 • landboer


  Poldes in#15 verklaar je nader.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.