Redactieblog

24 reacties

Politici manipuleren boeren

"Handige tante, staatssecretaris Dijksma", knikt Hanna bewonderend. "Ze heeft voor haar fosfaatrechten de hele sector deelgenoot gemaakt. LTO, NMV, NAJK en NZO zaten, net als de Stichting Natuur en Milieu, allemaal aan tafel."

Daar maakt ze goede sier mee. Ze constateert dat de melkveehouderij 'door haar eigen fosfaatplafond' is geknald. Met genoemde organisaties gaat ze de komende maanden bezig met de uitwerking.

"Daarmee maakt ze de hele sector verder monddood", vult Hanna aan. "We kunnen als individuele boeren straks nog zoveel problemen hebben, Dijksma zit er niet mee. Ze heeft het met de vergaderboeren van de sector afgesproken. Morren helpt straks niet meer."

We kunnen er wat van leren. Dijksma hoeft niets te verdedigen. Cees Romijn van de LTO doet dat wel. Hij zegt dat de voorkeuren van LTO zijn gerealiseerd. Dirk Jan Schoonhoven, NMV, vindt dat goed vakmanschap van boeren nu wordt beloond. Hij is 'tevreden en blij '. Dat zijn ook NZO en NAJK. Over de verhoging van de kostprijs wordt weinig gezegd. Dat er slachtoffers komen, die moeten stoppen, hoor je bijna niet. Romijn noemt dit zelfs een warme sanering. Anders gezegd, de ene boer betaalt het pensioen van de ander.

Hoe anders gaat het met de discussie over de zuivelprijzen. Het Europese Parlement wil een aanpak van de zuivelcrisis. Maar dan komt het. Nederland heeft twee vertegenwoordigers in de Landbouwcommissie. Annie Schreijer-Pierik van het CDA stemde voor een voorstel om de interventieprijzen te verhogen. Jan Huitema, VVD, niet. Hij was het eens met eurocommissaris Phil Hogan, die de Europese prijzen wil laten aansluiten bij de wereldmarkt.

Zo kwamen er twee geluiden uit Nederland, die onze positie verzwakt. Het geeft de eurocommissaris de ruimte om niets aan de prijzen te doen. Zo profiteert de ene politicus, Hogan, van de verdeeldheid, terwijl Dijksma in eigen land de fosfaatrechten moeiteloos kan doordrukken door de – tijdelijke - eensgezindheid onder de boeren.

Sieta van Keimpema kan hier met haar actie voor hogere zuivelprijzen van leren.

Laatste reacties

 • hm

  het wordt tijd dat dat dikke varkentje eens opstapt

 • Zandboertje

  het wordt tijd dat de fosfaatvoerinporterende verbruikers eens hetzelfde gaan voelen/meemaken als de andere sectoren die al jaren hiermee worstelen.
  dit is tenminste een ingreep, zachte heelmeesters maken stinkende wonden, deze gelukkig niet

 • alco1

  En zo mogen onze belangenbehartigers ook weer aanschuiven bij de volgende vergadering. Als je maar een 'ja' knikker bent kun je ver komen.

 • agratax2

  @hm. Wat  jij een dik varkentje noemt, is niets anders dan een eerste klas Bestuurder. Zij doet aan Verdeel en Heers beleid, dit doet iedere bestuurder tweespalt zaaien en je tegenspeler mede verantwoordelijk maken voor je besluiten. Boeren willen niet gelijk denken en willen niet samen de kar trekken, zij denken allemaal dat zij het beter weten en dat hun buurman zo snel mogelijk moet verdwijnen om hun uitbreidingsdrang te bevredigen. De gevolgen zijn duidelijk een verdeelde landbouw en steeds grotere bedrijven, die steeds afhankelijker worden van Banken en Handel en de burgers steeds meer tegen zich in het harnas jagen. 

 • alco1

  Zo is er dus ook een tweespalk gecreêerd tussen de boeren.
  Ëën groep wordt blij gemaakt met de waarde van de fosfaatrechten en de andere groep valt tussen wal en schip.
  Ëën groep legt zich neer bij het fosfaat besluit en gaat op zoek naar invulling (De LTO ers )
  en de andere groep wil nog zoveel mogelijk de Tweede Kamer informeren hoe slecht dit is voor de totale boerenstand.

 • Noordam2

  hm, ik vind het een bijzonder ongepaste uitspraak die je doet over Sharon.
  je kan veel over en van haar zeggen maar ze heeft een enorme dossier kennis, zeker voor iemand die totaal niets met de sector had, ze draait niet en is duidelijk.
  kortom een gedegen politica. We hebben het wel anders gehad.
  overigens heeft de sector mogelijkheden zat gehad om zelf de regie te nemen maar als je zo verdeeld, egoistich en eigengereid bent moet iemand wel ingrijpen

 • A.J. Breukink

  ze heeft onverantwoorde expansie door een aantal ondernemers  een halt toe geroepen vraag is hoe ze het probleem nu oplost komt er een korting voor alle bedrijven dat is nog lang niet zeker voor het zelfde geld vervallen op bedrijfsnivo fosfaat overschotten die niet geplaatst kunnen worden  het laatste kan ze makkelijk verdedigen
  grond gebonden melkveehouderij heet dat
   

 • LUCTOR

  Er wordt nu al gesproken over minimaal 5000euro per koe plaats maar kan gemakkelijk oplopen tot 10 hiervan gaat 52% in de staats kas. En zo snijd dit mes aan 4kanten.

 • Rip

  De eerste reactie, van HM, is beneden de maat. Schelden doen alleen verliezers en mensen zonder fatsoen. Verder denk ik dat Dijksma geen blaam treft, maar onze vertegenwoordigend van de Landbouw. Die zijn er met open ogen ingetuind. Onze verdeeldheid wordt duur betaald.

 • Foxxy

  Dijksma is absoluut een bekwaam politicus! 
  Divide and conquer !

  Haar beslissingen zijn kwalitatief gezien absoluut onjuist  ,dus qua vak-kennis schiet ze tekort !

  Ook haar nationalisme schiet ernstig tekort 

  Als zij haar besluiten kan doorvoeren,  is Nederland b.v. De grote verliezer 


 • Foxxy

  Politici moeten het beste landsbelang dienen ! Al deze wetten die op dit moment agrarisch milieu dienen, verzwakken onze concurrentie positie enorm,  slechts als basis om in Brussel derogatie te mogen behouden, terwijl ook die wet al voorbij gegroeid is! 

  Minas was zeker een beter middel, en inmiddels ook beter controleerbaar dan deze wetgeving 

 • Foxxy

  Het wordt tijd dat Lto de stoute schoenen aantrekt, en als eerste gezichtsverlies lijdt, : Dit hadden we nooit zo moeten vastleggen, Daarna wordt het tijd dat Dijksma de stoute schoenen aantrekt richting Brussel met dezelfde boodschap,  en met Brussel pleit voor betere oplossingen! 

  Is een beetje meer werk , en vereist veel meer moed en brede schouders  !

  Wie durft het gezichtsverlies te incasseren?  Hierop voortborduren wordt niks! 

 • DJ-D

  Helemaal mee eens foxxy en vergaderboer. Zelfs stichting natuur en milieu vond dit goed. Die moet je dus ook echt niet serieus nemen. Tis gewoon matchfixing.

 • tikka


  Luctor, er vloeit waarschijnlijk weinig in de staatskas, wat voor de een inkomsten is, is voor de ander uitgaven/onkosten. per saldo dus 0.

 • koestal

  Cees Romijn heeft er te gemakkelijk over gedacht om dit te kunnen uitleggen

 • melkveehouder .

  Ik ben het met Noordham2 en Rip helemaal eens. Kritiek hebben op iemands functioneren, en je eigen opvatting hierover hebben, mag. Al dan niet terecht. Maar op de man spelen en onder de gordel stoten is ongepast, en zegt meer over de reactant dan over Sharon. Ook ik vind dat Sharon als leek in de sector de zaakjes goed op het netvlies heeft. We hebben in het verleden landbouwministers gehad die ik niet graag met Sharon zou willen ruilen. Sharon is in ieder geval niet arrogant en laatdunkend naar onze sector, integendeel. 

 • info104


  Noordam slaat de spijker precies op zijn kop , als je als sector niet het vermogen hebt om zelf je zaken te regelen ben je een slechte ondernemer, het kan wel kijk naar de witvleeskalverhouderij die levert zijn vlees al jaren voor een goede prijs aan haar consumenten om de eigen kalverhouders een fatsoenlijke boterham te bezorgen . Hieruit blijkt maar weer eens dat we niet zonder sturing van de overheid onze drang naar meer kunnen bedwingen, en dan nu de regelmakers de schuld geven dat de stal niet vol mag en dat als dat niet mag we failiet gaan, we zijn net kinderen die janken om een ijsje.

 • Can

  Mest verantwoordt afzetten ,export, waarom niet .
  grote delen van de wereld hebben mest tekort .
  als een bedrijf meer kosten dan baten heeft ,houdt het van zelf op.
  Het doel was toch vrije handel en wereld wijdt .
  Ik woon al 20 jaar in het buitenland.
  Vol on begrip kijk ik naar Nederland ,boer en politiek eigenlijk naar alles .
  Kapitaals vernietiging is het , is er nog een rendement of is er alleen risico ?
  In geen enkele ander bedrijfs is dit mogelijk !
  Maar een Nederlander weet het altijd beter.
  Een nederlander hout stug vol .
  Het is een taai volkje ,dat overal op de wereld zit te wroeten .


 • Can

  Met een klijn deel van het familie kapitaal kan de opvolger een betere toekomst vinden .
  advies is om niet bij Nederlandse boeren te gaan zitten ,dit geeft in de toekomst dezelfde problemen als in Nl nu
  dure grondprijzen etc .
  zoek de ruimte ,dan is er een toekomst.
  Vol nieuwsgierigheid en vol verwachting vraag ik mij af hoe dit af loopt.
  Een beetje als Griekenland ,dit land mag of wil of kan ook niet failliet .
  bedrijfs matig (rendement ,winst t.o.vgeinvesteerd kapitaal of totale waarde) is in mijn ogen boeren in Nl al lang failliet 

 • Can

  We zijn agrariër ,en daarnaast hebben we een aantal andere bedrijven ,opgebouwd en overgenomen ,niet in de landbouw .
  En zijn begonnen met weinig financieele middelen.

  Het familie bedrijf en kapitaal ging naar een ander kind ,en daar (naar 30jaar)is nu niet veel meer van over!
  er is veel mogelijk met weinig geld.
  er is ook weinig mogelijk met veel geld of (vermogen)

  advies aan ouders , geef alle kinderen een kans(geld)
  Als ex Nederlander ,schaam ik me soms ,dat het familie bedrijf belangrijker is dan de familie zelf .
  En dat het normaal is dat dit offers vraagt van de familie zelf .
 • kiepel

  Eerlijk en duidelijk, Can.
  Triest genoeg heb je behoorlijk gelijk.

 • Can

  Als boer produceer je een product ,dit wordt verkocht ,voor wat de koper wil betalen .
  Elke volgende stap verdient geld ,% of uurloon .
  het grote risico ligt bij de primaire sector , de boer.
  Dit zou gewoon zijn beloop moeten hebben,op termijn komt er een evenwicht in vraag en aanbod  
  Ik  snap de 'paniek' niet bij boer en politiek
  dit was toch aan te zien komen ,tenminste wel van hier .

 • joohoo

  Het verdien model is heilig, als dit mensenlevens kost hoeft dat geen probleem  te zijn, Dat hebben we nu wel vaker gezien.  Met deze keus heeft Dijksma te veel hooi op haar vork, ook al omdat LTO er niet in slaagd dit bij haar achterban uit te leggen. Nu is er tweespalt ontstaan binnen een organisatie die dit nu niet kan gebruiken en ze zal alles uit de kast moeten halen of het einde van de lto is in zicht.
  Kamerleden hebben de afgelopen tijd ook laten zien dat ze uit geilheid naar het pluche in staat zijn informatie zodanig te manipuleren of de vragen zo te stellen dat colega's hier niet beschadigd door geraken.
  De komend weken of langer gezien het zomerreses zal duidelijk worden of en in hoeverre de verschillende partijen hun informatie richting de veehouders naar waarheid kunnen uitleggen zonder te vervallen in het vals beschuldigen van de landbouw omzelf buiten de onderhandelingen om van alles te gaan ritselen!!!.

 • varitron270

  ze kan niet opstappen slachtgewicht te hoog
  dat is slecht voor de prijs

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.