Redactieblog

34 reacties

Pensioen stoppers weer geregeld

"Toekomstige stoppers in de melkveehouderij hebben weer geluk", vindt Hanna."Met het afschaffen van de melkquotering verviel de waarde. Voor velen hun pensioen. Maar zie, de fosfaatrechten komen."

Ze heeft verdorie nog gelijk ook. Het melkquotum bezorgde vele stoppende boeren een zorgeloze oude dag. Niet voor niets werden nieuwe woningen bij de dorpen vaak 'quotumbungalows' genoemd. Boeren konden eensklaps door de verkoop van hun quotum echt rentenieren.

"Dat gaat nu gebeuren met de fosfaatrechten", sipt Hanna. "Even afwachten wat de prijs wordt en dan toeslaan. Zo scharrelen ze mooi door hun bestaan. Nooit de neiging gehad met de tijd van schaalvergroting mee te gaan. Klein gebleven, zodat eventuele opvolgers niet lang hoefden na te denken. Vader had geen levensvatbaar bedrijf en dus moesten ze wel een andere keuze maken. Prettig ook voor pa. Die heeft niet te maken met een opvolger, die gefinancierd moet worden. Alles kan voor het eigen pensioen worden gebruikt."

In feite een merkwaardige ontwikkeling. In elke branche is het pensioen voor de werknemers op het ogenblik een groot probleem. Bij de melkveehouders niet. Daar betalen de boeren van de toekomst, het pensioen van de boeren van het verleden, de stoppers. Het verhoogt de kostprijs van melk. Verder is er niks mis mee.

Alleen moet de melkprijs dan wel hoog genoeg zijn om die extra kosten te betalen. Daar zit het echte probleem. Want het lijkt er nog niet echt op dat die gaat stijgen.

Probleem is ook dat geld uit de veehouderijsector blijft vloeien. Dat is niet goed. Er is juist meer geld nodig, bijvoorbeeld om fosfaatrechten te kopen. De banken zijn niet scheutig, vooral omdat ze hiermee geen rekening hebben gehouden.

De toekomstige stoppers, de bedrijven die nu klagen dat ze te weinig fosfaatrechten krijgen, moeten echter tevreden zijn. Zonder dat ze er iets voor hebben gedaan zijn hun pensioenen voor de komende jaren weer veilig gesteld door staatssecretaris Dijksma. Dat kan niet anders dan een meevaller worden genoemd.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Wat een flauwekul artikel. Iedere melkveehouder die op dit moment (nog) niet beschikt over voldoende fosfaat word onder 1 groep geplaatst. Hoe weinig verstand heb je dan als niet eens echt actueel kan schrijven.

 • bb40

  Om nou de boeren die wel kunnen rekenen en de toekomst proberen in te schatten weg te zetten als De profiteurs gaat mij echt veel te ver.
  Ik heb 4 jaar geleden het quotum verkocht en goed betaald gekregen. 
  Ben om het lidmaatschap van fc verleden jaar weer begonnen met melken( en ja heb nu fosfaatrechten) dat heet ONDERNEMEN niet met de meute meelopen zelf nadenken en niet janken als het misgaat en de overheid de schuld geven. 
  Als je een financiering aangaat van 2 €/kg melk zijn de winst en het verlies voor de gene die getekend heeft.
  Thats all in the game, 

 • alco1

  Maar toch druipt er een gedachte door dat er iets totaal mis is in de samenleving.
  De afhaker heeft het beter dan de ondernemers die de nek uitsteken om hun inkomen, maar ook voor bv Nederland te verdienen.

 • farmerbn

  Tip voor bb40; nu nog een stuk landbouwgrond kopen die even later nodig is voor woningbouw en de kinderen en kleinkinderen hoeven ook niet meer te werken.

  Vergaderboer; volgens mij wisten de banken wel degelijk dat er fosfaatrechten kwamen. Het is gunstig voor hen omdat melkveebedrijven die omvallen, die rechten kunnen verkopen waardoor de banken hun broek niet zo groot scheuren. Daarnaast hebben melkveehouders nu weer een pensioensregeling. Stoppers door verkoop van die fosfaatrechten en blijvers door hun opvolgers.

 • KGB

  bb40 mag zich ondernemer met visie noemen....slim gedaan! groet van een varkenshouder

 • ohzo


  Banken vinden dit prachtig.. Opnieuw een stukje onderpand in de schoot geworpen gekregen waarop geleend kan worden. Hoe krijg ik zoveel mogelijk geld van JOU in MIJN zak, wordt al decennia's lang geprobeerd.

 • alco1

  BB 40. Ook ik heb een meerwaarde onder mijn bedrijf gekregen door de fosfaatrechten, maar ik noem het zeer zeker geen ondernemen.
  Ik zal je een verhaal vertellen:
  In het vroege voorjaar waren we met honderden boeren tezamen bij een boer die een stal ging bouwen. De vergunningen hadden jaren ellende gekost, maar ondertussen had hij zijn land ariaal plus langdurige pacht opgeschaald tot 75 ha.
  De melkveewet was er net door en iedereen, ook LTO leiders waren er van overtuigd dat hij het zeer goed gedaan had en klaar was voor de toekomst.
  Toen kwam het fosfaatplafond en iedereen wist wat er ging gebeuren.
  Voor mij nog steeds onbegrijpelijk dat o.a. Het LTO hier zo gemakkelijk in mee ging. Naar de burger toe was er immers een prima podium om de sector mee te verantwoorden.
  Echter was een tweespalk geschapen.
  De betreffende boer is van een goed ondernemer verworden tot een knelgeval.
  Ook onbegrijpelijk voor mij is dat mensen als @Mozes, die ik diep respecteer vanwege zijn zeer brede kennis, zo gemakkelijk hierin meegaan.
  Moet wel iets te maken hebben met eigen belang.

 • LUCTOR

  We zijn toch allemaal vrij om te stoppen zo ook deze vergarder boer die de blog zo schrijft dat hij een van de pensioen voorzieners is. Zou dan toch ook mooi stoppen, en nog meer vergaderingen gaan bij wonen. Onder het mom van we zijn sociaal en we doen het voor de samenleving allemaal lul koek als de onkosten regelingen die deze zgn sociale vergaderaars ontvangen er niet zouden zijn waren de vergader zaaltjes leeg.

 • dayo

  @bb40, goed ondernemers schap! maar je wist 4 weken geleden ook niet dat je nu fosfaatrechten zou hebben, soms heb je ook geluk hoe dingen lopen dat was ook met quotum, gun het je van harte , succes!

 • Foxxy

  @ bb40 , Jij hebt ondernomen,  en waarschijnlijk geluk gehad!  Mooi man! 

  Betreur alleen net als Alco aangeeft,  dat er ook ondernemers zijn, die anders ge-investeerd hebben (ook ondernomen)  en door nieuwe regelgeving nu zwaar gedupeerd zijn!  

  Ik gun het jou van harte,  en ik gun de gedupeerden wat beters! 

 • Pieter5775

  Het is allemaal nog steeds geen wet.....rechten inleveren en verdelen onder de blijvers zou veel betere optie zijn

 • alco1

  Ik denk met je mee Pieter. Niet verhandelbaar bedoel je toch! Al leidt dat ook tot stilstand, wat ook niet te verteren is.
  Het beste zou zijn het hele fosfaatrecht verhaal naar de prullemand te verbannen.

 • wenjroubos


  @ alco

  niet verhandelbaar betekent niet dat er stilstand is

  elk jaar stopt tussen 3 en 5 % van de veehouders in een jaar als deze met een melkprijs onder 30 misschien nog wel meer

  stel er zijn 10 % zware knelgevallen dan kun je die zonder handel in twee jaar helpen door alle stoppers te verdelen onder de knelgevallen

  daarna stoppers gebruiken voor afroming als dat nodig is. Denk trouwens van niet want er komt nog wat fosfaatwinst uit het voerspoor en de productie uit ruwvoer zal minder zijn als in 2014.

  en als dijksma nu eens naar bleker kijkt, die accepteerde ook een overschijding van het plafond (tijdelijk) en wachtte geduldig af of er een tweede brief uit brussel kwam nadat hij de eerste onderop de stapel hed gelegd!

 • wenjroubos


  verhandelbaar is stoppers en makelaars spekken

  we kunnen beter knelgevallen helpen (ps op 2 juni had ik genoeg, andere knelgevallen eerst)

 • Bert Roeleveld

  Als je bedrijf door een van je kinderen in goede harmonie met de familie wordt voortgezet , en je kunt hier nog jaren in goede gezondheid van meegenieten ben je toch veel rijker, 

 • Tearpoal

  Vergaderboer vind het verkeerd dat met de fosfaatrechten weer geld uit de sector stroomt. Maar zou hij het ook verkeerd vinden als melkveehouders elk jaar het handje ophouden voor het belalastinggeld uit Brussel? Weer een zielige vetoning vergaderboer.....

 • Mozes

  @alco #7, in een andere discussie, ook naar aanleiding van een column van Vergaderboer, heb ik uitgelegd waarom ik voor grondgebondenheid was: de kapitaalsintensiteit in de melkveehouderij zo laag mogelijk houden. Precies dat wat Vergaderboer in deze column beschrijft was voor mij de reden om voor grondgebondenheid te zijn. De grondgebondenheid is echter tegengehouden door ZLTO en binnen het kabinet door Helma Lodders van de VVD.  De NMV hield zich ondertussen met niet terzake doende onderwerpen bezig. We wisten allemaal dat de melkveehouderij in korte tijd de grens zou passeren waarbij dierrechten ingesteld zouden worden. Het enigste alternatief was fosfaatrechten.  Om het kwaad van hoge kapitaalsintensiteit te beperken moeten de regels omtrent de fosfaatrechten zodanig zijn dat ze zo weinig mogelijk handelswaarde hebben. 

 • Foxxy

  @ Mozes 

  Nmv accepteert geen fosfaat-plafond! 

  Dat terzijde,  grondgebonden dierrechten lijken mij ook veel meer voor de hand liggend! 

  Laat die grondprijzen maar op niveau, of stijgen!  Duidelijk onderpand voor banken!  

  Uiteindelijk is er geen fosfaat overschot,  maar mest overschot! 

  Met grond uitbreiden = optie,  zonder grond met dichte veebezetting, op slot! 

  Veel logischer!  Waar is Lto? 

 • alco1

  Echter vindt je ook niet dat we er gewoon ingeluist zijn. Gewoon koehandel. Als je daar geen ja op zegt dan...... Ik heb totaal geen strijd van het LTO kunnen waarnemen, daarom denk ik steeds meer dat het LTO de belangenbehartiger is van de overheid ipv. de boeren.
  Men heeft totaal niet overdacht wat de consequenties de fosfaatrechten met zich mee zullen brengen. Het is zelfs totaal overbodig ze te hebben nu er een melkveewet is.
  En wat ik al eerder zei: Een zeer goed podium om de samenleving te laten zien hoe verantwoordt we bezig zijn.

 • Foxxy

  Tuurlijk worden we er ingeluisd ! 
  NNaar alle waarschijnlijkheid produceren 17 miljoen inwoners 50% van de fosfaat hoeveelheid t.o.v. 1,7 miljoen koeien! 

  Laat ze allemaal meebetalen! 

 • Foxxy

  Feitelijk willen ze de groei in melkvee aan banden leggen!  Snappen we allemaal! 

  MMaar zeg dan gewoon,  maximaal 2 miljoen koeien ofzo! 

  Fosfaat plafond is gebakken lucht zolang ze niet ALLE Fosfaat uitstoot meenemen !

  Feitelijk zelfs discriminatie ! 

 • remi123

  Laten de stoppers maar eerder stoppen. Graag! Komt er ruimte op de markt. En of ze dan een pot geld meekrijgen, prima, dat is de markt. Laat de stoppers maar een mooi erf aanleggen en de grond in de verhuur gooien.

  Je kan ook zo doorgaan maar dan zijn de stoppers genoodzaakt de tent te sluiten en vertrekken. En wie krijg je er dan voor terug? Juist stadsen.

 • remi123

  Oh ja, en tegen iedereen die denkt: wat een plukkers die stoppers.
  1. Ze kunnen dan geen vee meer houden
  2. Dan stop jij toch ook?

 • Foxxy

  Als fosfaten zo relevant zijn , haal ze dan eerst eens uit vaatwas tabletten! 

  MMaar ja, krijgt Dijksma de vaat zeker niet goed meer schoon ! Dat willen we dus niet !

  Wel veel simpeler !

 • agratax2

  De stopper die volgens Hanna zijn kapitaal alleen gebruikt voor een luxe leven als pensionado, geeft de gedachte van Hanna weer, hoe zij zou handelen. Wat te denken van dat geld deels gebruiken voor een goede toekomst buiten de landbouw voor je kinderen? Laat ze een goede opleiding volgen en geef ze eventueel startkapitaal mee om hun toekomst veilig te stellen middels een praktijk of bedrijfsfinanciering. Nee Hanna vindt, dat je alleen je opvolgers mag / moet helpen en andere kinderen maar voor zichzelf laten zorgen.  Terug naar de fosfaatrechten van onze staatssecretaris. Hebben de boeren zoals Hanna de groeiers hier niet zelf aan mee gewerkt? Zij wisten 2014 reeds dat er een stop zou komen op de fosfaat / mest productie en dan toch als gekken uitbreiden onder het mom 'We moeten zegt onze Amerika ganger, die terug is gekomen. Waarom? Het was toch zo goed aan gene zijde!!!. Hadden de boeren zich ingehouden hadden ze nu geen fosfaat rechten o.i.d. maar eenvoudig een veestapel afgestemd op hectares en geen extra kosten in lucht, veroorzaakt door hun eigen luchtkasteel.

 • hornblower

  Alco 1 # 19   dat LTO het doorgeeft luik  van de overheid is , voor mij geen nieuws. dat wist ik al jaren . door LTO te ondersteunen werken boeren mee aan hun eigen ondergang.

 • horstink

  Zonder de LTO en NZO - lobbyïsten had het er vast veel beter uitgezien hornblower....... dan was de aangenomen 2e kamermotie, verplichte weidegang voor alle koeien misschien wel uitgevoerd door Dijksma.

  De ambtenaren op het ministerie missen elk praktisch inzicht en worden wel flink gevoed door de milieulobbyisten. Daar geen sectorgeluid tegenover zetten levert nog veel meer rigide regels op! Maar het zijn LOBBYISTEN, het zijn niet de mensen die uiteindelijk de beslissingen nemen, helaas. Dan zag het er een stukje prettiger uit voor ons agrariërs.

 • Peltjes

  Als alle resultaten die LTO heeft behaald alleen voor LTO leden golden, hoe veel leden zou LTO dan hebben/krijgen?

 • farmer4life1

  Zelf grote winnaar met fosfaat rechten... hebben opgeschaald van 100 naar 250 melkkoeien de schuld per liter is ver onder de 1€ allemaal leuk. Maar...

  Ik ben helemaal niet eens met de fosfaat rechten. Het strookt met alles.
  Wat wil de samenleving en een gezonde bedrijfsvoering?  
  - geen mega stallen (ook goed voor de ondernemer, hoeft hij zich niet dood te werken) 
  - koeien buiten (goedkoop melken mits het land niet te duur is) en SUPER goed voor de NATUUR/weidevogels.
  - zelfvoorzienend in ruwvoer en mest


 • farmer4life1

  Wat wil ik graag, maximale fosfaat per ha. 

  We krijgen fosfaatrechten met kringloopwijzer. 
  Nu moeten we met z'n allen intensief worden. Soja voeren met mais. Wat over het algemeen allemaal aangekocht moet worden ipv max 20% akkerteelt. Dan hoef je namelijk minder fosfaatrechten te kopen omdat je goed uitkomt in de bex/kringloopwijzer. De koeien moeten juist NIET naar buiten omdat dat niet interessant genoeg meer is. 1 cent meer voor de melk... - lagere gehalten in de melk (vooral vet) vaak iets lagere productie in het latere seizoen. Meer veld verliezen etc. 

  De natuur is er niet gebaat bij om alleen maar engels raaigras te hebben (akkerbouw matig telen) en elke 4 weken te maaien. Kan geen Grutto op groeien! Na het maaien gelijk met de grote stronttank erover. 
  Extensief wordt gigantisch benadeeld zonder dat daar iets tenover staat. Gras heeft een hoge fosfor gehalte. irritant gewoon. 

  wordt later vervolgd. 

 • Peerke1

  Fosfaatrechten veel geld waard? Hoezo, ze zijn niet eens eerlijk verdeeld en ook nog niet eens goedgekeurd door de kamer. Hoe kan het nou zijn dat boeren vergunningen krijgen om stallen te bouwen die ze vervolgens niet vol mogen zetten omdat Dijksma Fosfaatrechten invoert??? De Fosfaatrechten worden ook al niet eerlijk verdeeld. De extensieve bedrijven worden dubbel gestraft. Ze hebben eerst grond gekocht en daarna dure vergunningen en stallen neergezet en nu geen koeien erin???? Hier zullen nog jaren lange rechtzaken uit voort vloeien. Gewoon alle vergunde stallen vol laten zetten en of iedere vergunde stal hetzelfde percentage korten. Maar nee degene die door snel uit te breiden voor 1 juli 2015, het Fosfaatprobleem veroorzaakt hebben worden nu ook nog eens beloond met extra Fosfaatrechten. Diep triest en super schandalig. Ik heb er geen woorden voor. Het doet mij denken aan iemand een vergunning geven om een huis te bouwen en na de bouw van het huis de woonvergunning in te trekken. Je mag er niet in wonen , omdat je te laat bent met ............

 • Peltjes

  Juist peerke1. Fosfaatrecht op de grond en niet anders.

 • A.J. Breukink

  mee eens

 • koestal

  makelaars en banken kunnen weer tevreden zijn

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.