RundveeOpinie

Oud geluid van nieuwe voorzitter

“De NMV heeft een nieuwe voorzitter, die helemaal bij die club past”, constateert Hanna. “Hij begint met zich af te zetten tegen de LTO. Over het fosfaatplafond voor melkveehouders. Volgens hem door LTO vastgesteld. Daar wil hij niets mee te maken hebben. Zo kennen we ze weer.”

Ik knik, maar vind het jammer. De Vakbond voor de Varkenshouderij heeft met Ingrid Jansen een frisse voorzitter. Die zoekt samenwerking met LTO. Ze voelt aan dat een tweespalt het geluid verzwakt.

Niet echter bij de opvolger van Schoonman, de Friese veehouder Harm Wiegersma. Na lang zoeken gevonden. Deze bijna zestiger zag zelf ook liever een jonge bestuurder op zijn plaats, maar die was niet te vinden.

“Is de NMV dan een vakbond met oudere leden?”, vraagt Hanna zich af. “Hun standpunten zijn oerconservatief. Hij past helemaal bij Sieta van Keimpema, die ook dit geluid  vertolkt. Trouwens, met de bejaarde LTO-voorzitter Maat erbij, staat in de melkveehouderij het verleden aan het roer.”

Harm Wiegersma begint met zich af te zetten tegen de LTO. Die zou het fosfaatplafond hebben vastgesteld. Niet waar, dat kan alleen de overheid. De NMV verzette zich er tegen. Zonder resultaat, zo blijkt. Om nu de schuld op de schouders van de LTO te leggen is goedkoop.

Ook niet zinvol. Alle hens moet aan dek om de fosfaatrechten zo acceptabel mogelijk te krijgen. Ook de NMV, nu Wiegersma dus, zit straks met staatssecretaris Dijksma aan tafel. Als hij dan een ander standpunt verdedigt dan de LTO, geeft hij Dijksma vrij spel. Die kan beslissen wat ze zelf wil. Ze heeft immers overlegd met de sector.

Harm Wiegersma kan dan aan zijn leden vertellen dat hij gepleit heeft voor afschaffing van het fosfaatplafond voor de melkveehouderijsector. En voor het uitwisselen van fosfaatrechten tussen alle sectoren. De LTO was echter tegen en dus is de missie mislukt. De schuld van de LTO.

De leden zullen in zalige eenzaamheid knikken en de voorzitter prijzen om zijn vasthoudendheid. Dat er door hun opstelling geen resultaat kon worden behaald, telt dan niet.

Beheer
WP Admin