Boerenblog

11 reacties

Melkveehouderij, gebruik uw boerenverstand

De melkveehouderij is driftig aan het schaal vergroten geslagen, vaak niet uit economische motieven maar uit angst.

Een paar weken na het inkuilen van de eerste snede is het weer tijd om het jongvee naar buiten te doen. Tijd voor spektakel. De dieren vliegen door alles en over alles heen. In de sloot en tegen het draad, je kent het wel. Zoals het spreekwoord zegt: jong geleerd, oud gedaan. In mijn beleving kun je niet vroeg genoeg beginnen met het laten grazen van jongvee.

Toen ik dat wilde spul bekeek, vond ik het net een stel melkveehouders dat na dertig jaar het quotumloze tijdperk tegemoet rent. Was de schaalvergroting in de melkveehouderij van 1975 tot 1980 groter dan die van 1980 tot 2015, het lijkt wel of dat nu moet worden ingehaald.

Groei sector deze keer niet door innovatie, maar vanuit angst

De opkomst van melkkoeltank en ligboxenstal gaven de sector tussen 1975 en 1980 een forse impuls. Angst voor nieuwe regels lijkt nu de drijfveer. Angst is een slechte raadgever. Door de huidige computers is makkelijk te bepalen op welke dag in het verleden Nederland vol zat met fosfaatproductie-eenheden. Het zou wat zijn als staatssecretaris Dijksma aankondigt dat het aantal dieren dat je op 31 december 2015 hebt, je fosfaatproductiereferentie is. (Deze column werd geschreven net voordat bekend werd dat er fosfaatrechten komen, met 2014 als referentiejaar; red.)

Elders daalt het aantal koeien, in Nederland zijn er steeds meer

Het lijkt me ook sterk dat economische motieven de drijfveer zijn om meer koeien te gaan melken. In de landen om ons heen daalt het aantal koeien, maar hier in Nederland neemt het aantal fors toe. De basiseconomie leert: vraag en aanbod bepalen de prijs. Het aanbod stijgt nog steeds, dus zal de prijs verder dalen. Een hobby mag geld kosten, maar tot hoever ga je uiteindelijk?

Melkveehouderij lijkt primitief te handelen

Als hier op de boerderij iets verkeerd gaat, zeggen we wel eens: typisch een gevalletje van de primaire sector, daar werken immers de primitieve mensen. Als je even had nagedacht, was het natuurlijk niet gebeurd. Gebruik je gezonde boerenverstand.

Nu lijkt het alsof de hele melkveehouderijsector primitief handelt. We weten al vijf jaar dat er op 1 april 2015 nieuwe regels moeten zijn om milieuproblemen door sterke groei te tackelen. Dan is het wel vreemd dat die pas achteraf worden ingevuld. Overheid, standsorganisaties, zuivelindustrie en alle overige betrokkenen zijn in mijn beleving stuurloos.

Mestbeleid wordt vooruitgeschoven

In sommige landen is het zo dat als iemand een manege wil beginnen, hij eerst zoiets als een nertsenbedrijf moet opkopen om mestproductieruimte te krijgen. Het gevoel bekruipt me dat we in Nederland aardig achteropraken. Het mestbeleid is een heikel onderwerp dat steeds wordt vooruitgeschoven. Het wordt hoog tijd het gezonde boerenverstand te gebruiken. Want als de melkveehouderij zo doorgaat, wordt het een zure aangelegenheid. Een aantal melkveehouders zal met de schrik vrijkomen, een aantal krijgt een nat pak. Omgaan met vrijheid moet je leren, anders ben je die zo weer kwijt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Pieter ik denk dat de groeiers net als vroeger de communisten dachten; 'hoe groter de productie hoe goedkoper het product'. Ten tijde van SSSR stonden veel fabriekshallen vol met -goedkope- gebruiksartikelen, die hun weg naar de consument niet konden vinden wegens een tekort aan geld ondanks de goekope productie. Onze boeren en tuinders doen hetzelfde, Groei en nog eens Groei zonder zich af te vragen of de consument hun zo goedmogelijk geproduceerde product wel wil of kan kopen. Nu komt er bij de koeien nog de mest bij, waarvoor de boeren de oplossing in hun dromen hebben omarmt -industrieel verwerken-. De kosten voor deze verwerking heeft de droom niet aangegeven en dus denken de heren 'Zal wel meer opbrengen dan het kost'. Maar vooral morgen werkt de mestverwerking en er is geen burger die bezwaar aantekent tegen deze kringloop industrie. Ik ben het met je eens, dat de boeren weer eens als boeren hebben gedacht en hun boerenverstand buitenspel hebben gezet.

 • farmerbn

  Als je in brabant boert met 25 ha grond en een oude stal uit 1983, is je boerderij niet veel waard en bijna niemand wil hem in zijn geheel kopen. Door uitbreiding in vee en een grote nieuwe stal verandert dit snel. Dit is een teken van goed ondernemersschap.

 • landboer


  Volkomen gelijk!

 • bb40

  De overheid was duidelijk met haar fosfaat plafond alleen de lto moet niet naïef zijn om denken dat boeren iets samen kunnen regelen. 
  Ze kijken alleen wat goed is voor het eigen bedrijf en zelfs dat doen ze ook vaak niet. 
  Dus laat ze met rust' de wal keert het schip'

 • haj146

  Als die waardeloze overheid onze kostprijs niet steeds opjaagt hoeven wij niet te groeien. Niemand heeft belang bij meer werk! Jaarlijks een procent of 5 groei is in mijn ogen normaal. De zuivelreus kon de overproductie toch makkelijk aan? er is veel geinvesteerd op productie die er nu nooit gaat komen.

 • hornblower

  Aalderik146/  helemaal mee eens , alleen lto jaagt de boeren ook steeds op ( ik denk vaak dat de overheid hier wel een vinger mee in de pap heeft ). goedkoop / gevarieerd en ruimvoldoende voedsel aanbod. dat houd de burger rustig en in het gareel.

 • haam

  # 5  gelijk heb je kijk maar naar de varkenshouderij door alle verplichte milieu investeringen  hebben ze bijna geen brood meer om te eten  en bijna  alle nieuwe ligbox stallen die onder mdv vallen wel allemaal veel duurder door alle eisen

 • maiskolf

  #6 dus dit gaan we in melkveeland ook doen? Nog meer melken kan de melkprijs nog meer zakken. Denk na allen. 

 • Demeter Griend

  Ik laat geen koe meer melken door de robots, ben er gewoon te beroerd en te lui voor. Kom er zo ook wel, eet er niks minder om ,drink geen biertje minder en mijn zoon kan me gewoon opvolgen.

 • auto35

  bb40 #4. Op jouw bijdrage wordt niet gereageerd. Dat zal wel betekenen dat je erg dicht bij de waarheid zit.

 • leo,s vriend


  auto35, of niet de moeite om op te reageren.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.