RundveeOpinie

Kritiek

De melkfabrieken hebben weer een nieuw lijstje om op hun prikbord te kunnen hangen.

Nieuwe kengetallen over kritieke melkprijzen voor de korte en lange termijn. Want die cijfers staan breed uitgemeten in alle agrarische vakbladen. Daar heb ik nooit iets van begrepen. In de eerste plaats zijn de verschillen tussen bedrijven zo groot, dat je aan een gemiddelde prijs niets kunt ophangen. Zelfs binnen de groepen ‘groot melkbedrijf’ en ‘klein melkveebedrijf’ zijn de verschillen enorm. Bovendien rekenen niet alle accountants op dezelfde manier. Dat geeft een scheef beeld. Maar wat me veel meer dwarszit; wie wordt hier beter van? Niet die gemiddelde boer in ieder geval.

Dat we veel van elkaar kunnen leren is ons niet onbekend. In studiegroepen wordt vaak zeer grondig op de cijfers ingegaan. Dat levert verrassende inzichten waar je wat aan hebt en lieden die er niets mee te maken hebben, maak je ook niet wijzer. Maar blijkbaar vinden accountantskantoren en onderzoeksinstituten het ieder jaar weer nodig alles openbaar te maken. Daar heb ik nooit toestemming voor gegeven aan onze boekhouder en dat zou niemand moeten doen.

In de nieuwe werkelijkheid van het quotumloze tijdperk, zullen de melkprijzen volatieler zijn en zul je als ondernemer je liquiditeit strakker moeten bewaken. Bufferen als het kan, volhouden in slechte tijden. Als het goed is, zit die kritieke melkprijs voor jouw bedrijf aardig in je kop en zul je tijdig kunnen anticiperen. Bovendien kun je die kritieke melkprijs ook zelf beïnvloeden door fiscale planning. De kritieke melkprijs voor de rest van Nederland doet er dan niet veel toe. Niet voor jou maar al helemaal niet voor de melkfabriek. Het is voor hen alleen maar heel gemakkelijk rekenen. Niet dat ik hen ervan beschuldig er misbruik van te maken, maar ons helpen doet het in ieder geval niet.

Laten we dus vooral de cijfers voor onszelf houden en betere ondernemers worden door te leren van collega’s van wie je weet hoe het bedrijf in elkaar steekt. Dan vergelijk je geen appels met peren en heb je er veel meer aan.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin