Redactieblog

4 reactieslaatste update:22 jul 2015

Kritiek

De melkfabrieken hebben weer een nieuw lijstje om op hun prikbord te kunnen hangen.

Nieuwe kengetallen over kritieke melkprijzen voor de korte en lange termijn. Want die cijfers staan breed uitgemeten in alle agrarische vakbladen. Daar heb ik nooit iets van begrepen. In de eerste plaats zijn de verschillen tussen bedrijven zo groot, dat je aan een gemiddelde prijs niets kunt ophangen. Zelfs binnen de groepen 'groot melkbedrijf' en 'klein melkveebedrijf' zijn de verschillen enorm. Bovendien rekenen niet alle accountants op dezelfde manier. Dat geeft een scheef beeld. Maar wat me veel meer dwarszit; wie wordt hier beter van? Niet die gemiddelde boer in ieder geval.

Dat we veel van elkaar kunnen leren is ons niet onbekend. In studiegroepen wordt vaak zeer grondig op de cijfers ingegaan. Dat levert verrassende inzichten waar je wat aan hebt en lieden die er niets mee te maken hebben, maak je ook niet wijzer. Maar blijkbaar vinden accountantskantoren en onderzoeksinstituten het ieder jaar weer nodig alles openbaar te maken. Daar heb ik nooit toestemming voor gegeven aan onze boekhouder en dat zou niemand moeten doen.

In de nieuwe werkelijkheid van het quotumloze tijdperk, zullen de melkprijzen volatieler zijn en zul je als ondernemer je liquiditeit strakker moeten bewaken. Bufferen als het kan, volhouden in slechte tijden. Als het goed is, zit die kritieke melkprijs voor jouw bedrijf aardig in je kop en zul je tijdig kunnen anticiperen. Bovendien kun je die kritieke melkprijs ook zelf beïnvloeden door fiscale planning. De kritieke melkprijs voor de rest van Nederland doet er dan niet veel toe. Niet voor jou maar al helemaal niet voor de melkfabriek. Het is voor hen alleen maar heel gemakkelijk rekenen. Niet dat ik hen ervan beschuldig er misbruik van te maken, maar ons helpen doet het in ieder geval niet.

Laten we dus vooral de cijfers voor onszelf houden en betere ondernemers worden door te leren van collega's van wie je weet hoe het bedrijf in elkaar steekt. Dan vergelijk je geen appels met peren en heb je er veel meer aan.

Laatste reacties

 • Mozes

  De melkprijs wordt bepaalt door het prijsniveau van zuivelproducten. Of de melkfabriek kennis heeft van de kritieke melkprijs van veehouders verandert daar niets aan. 

  Mijn broer is directeur-verkoop bij een bedrijf die brandstofsystemen en remsystemen voor vrachtwagens maakt. Hij was eens in onderhandeling met het inkoopteam van een vrachtwagenfabrikant in Duitsland. Dat inkoopteam kon hem op de cent nauwkeurig voorrekenen wat de kostprijs was van de systemen die hij wilde leveren. 
  Grote bedrijven zijn zo professioneel en goed geïnformeerd dat zij exact de kostprijs van hun leveranciers kennen zonder dat zij dat in de krant hoeven te lezen. 

 • veldzicht

  De kostprijs van een liter melk is voor je zelf interressant  voor supers  maakt
  het geen bal uit en proberen het voor zo weinig mogelijk te krijgen, kan het voor 24 cent geven ze echt geen 25 cent. dat zag je een paar jaar geleden met die ehec crisis bij de tomaten en paprica,s op een gegeven moment was de prijs 'gestegen ' dat ze konden kiezen naar de stort met die handel of toch maar sorteren en verpakken.

 • hornblower

  Als men een  'goede' melkprijs beurt , wat soms het geval is , moeten boeren zelf in de media en ook de LTO  NMV  , niet over liggen opscheppen. MAAR ook niet klagen als het minder gaat. Over het eerste  erger ik me vaak het meeste. Voorbeeld van boeren onder mekaar: Als de nuka's  10 euro zakken  , zijn de kaveren goedkoop, maar als ze weer 5 euro meer gaan kosten zeggen boeren en ook handelaren , wat zijn de nuka's weer duur he??. boerenbedrog dus.  ff voor alle duidelijkheid, de melkprijs is van hetzelfde nivo als toen mn grootvader de bussen bij de weg zette.

 • joohoo

  Ik heb mijn jaar rapport naar een concurerend kantoor gestuurd en hen 500 euro geboden als ze verbeter punten konden vinden.
  Na 2 dagen kreeg ik een mail ,ze hadden al zo veel gevonden dat ik 8400 euro minder belasting kon af dragen. Ik heb mijn eigen acountant hiermee geconfronteerd en die was er niet blij mee- van geschonden vertrouwen tot geheimhouding . Ze hebben hun werk niet goed gedaan -einde discussie!!!.

Of registreer je om te kunnen reageren.