RundveeOpinie

FrieslandCampina zakt onder 30 cent

FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs over augustus naar €?28,50 per 100 kilo melk. ’s Lands grootste coöperatie moet uiteindelijk toch toegeven aan de markt: een te groot aanbod voor een dalende markt.

Lange tijd wilde FrieslandCampina niet zakken onder de magische grens van 30 cent per kilo. Nu deze onhoudbaar is gebleken, lijkt de weg vrij voor verdere prijsdalingen. De bodem is nog niet bereikt.

Volgens becijferingen is voor twee derde van de melkveehouders een melkprijs van 30 cent toereikend. Met de €28,50 per 100 kilo zakt FrieslandCampina daaronder. Feit is dat leden nog kunnen rekenen op een nabetaling, minimaal toch 1 cent per kilo. Ook komt in december de bedrijfstoeslag van 2,5 cent. Al met al komt dit op 32 cent per kilo.

Het is daarmee geen vetpot, maar nog zeker geen reden tot paniek. In vergelijking tot collega’s bij andere fabrieken is de positie nog redelijk comfortabel.

Wat meer pijn doet is onzekerheid. Onzekerheid over fosfaatrechten, over groeimogelijkheden en over de markt. Marktanalisten en banken voorspellen weliswaar een prijsstijging op termijn, maar het moment van herstel wordt steeds verder vooruitgeschoven. En hoever zakt de prijs? Waar ligt de bodem? Zaken waar de individuele veehouder niet zoveel aan kan doen. Hij heeft wel grip op de kostprijs. Een pas op plaats met (luxe) investeringen is op zijn plaats.

Beheer
WP Admin