Commentaar

10 reacties

FrieslandCampina zakt onder 30 cent

FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs over augustus naar € 28,50 per 100 kilo melk. ’s Lands grootste coöperatie moet uiteindelijk toch toegeven aan de markt: een te groot aanbod voor een dalende markt.

Lange tijd wilde FrieslandCampina niet zakken onder de magische grens van 30 cent per kilo. Nu deze onhoudbaar is gebleken, lijkt de weg vrij voor verdere prijsdalingen. De bodem is nog niet bereikt.

Volgens becijferingen is voor twee derde van de melkveehouders een melkprijs van 30 cent toereikend. Met de €28,50 per 100 kilo zakt FrieslandCampina daaronder. Feit is dat leden nog kunnen rekenen op een nabetaling, minimaal toch 1 cent per kilo. Ook komt in december de bedrijfstoeslag van 2,5 cent. Al met al komt dit op 32 cent per kilo.

Het is daarmee geen vetpot, maar nog zeker geen reden tot paniek. In vergelijking tot collega’s bij andere fabrieken is de positie nog redelijk comfortabel.

Wat meer pijn doet is onzekerheid. Onzekerheid over fosfaatrechten, over groeimogelijkheden en over de markt. Marktanalisten en banken voorspellen weliswaar een prijsstijging op termijn, maar het moment van herstel wordt steeds verder vooruitgeschoven. En hoever zakt de prijs? Waar ligt de bodem? Zaken waar de individuele veehouder niet zoveel aan kan doen. Hij heeft wel grip op de kostprijs. Een pas op plaats met (luxe) investeringen is op zijn plaats.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Nu komt het aloude 'grip op je kostprijs verhaal' weer tersprake? Het in de vraag of daar nog veel grip op zit. 

 • dayo

  geen geld over de balk smijten als de melk €0,45 cent op brengt, dan heb je wat over voor mindere tijden zoals nu

 • niet

  zo is het dayo gemiddeld zit het nog heel goed!!

 • B den Besten

  Alle andere takken in de agrarische sector weten allang hoe het is om een moeilijke tijd te overleven, nu leren de melkveehouders het ook eens een keer.

 • eg wel

  Valt nog mee, zolang het niet onder de 25 komt, en het niet te lang duurt.

 • hornblower

  geldbufferen/ grip op kostprijs, vooral te behalen op mechanisatie nivo, en stallen.

  voorwat betreft de marktan(aa)listen , ik vind en vond dat ze  van zich laten horen om ook es weer in het nieuws te komen, anders loopt hun baantje ten einde. en banken? gebruik deze instituten met je boeren verstand.

 • pinkeltje


  Goh, dus afschaffing van het quotum en nieuwe stallen bouwen om 'er klaar voor te zijn voor wanneer het quotum er af is' blijkt dus geen gegarandeerde winstformule? Hoe is het toch mogelijk. Moeten ze maar de straat op net als de Franse collega's om te protesteren tegen de oneerlijke concurrentie van het buitenland. Hoorde er gisteren op het nieuws nog een pleiten voor gelijke lonen in heel Europa. Kun je beter pleiten voor gelijke grondprijzen, dieselprijzen, belastingen en overheidssteun en aanverwante privileges in heel Europa. En dan er achteraan toeteren dat Brussel zich nergens mee moet bemoeien.

 • hornblower

  Nederlandse boeren prijzen zich zelf uit de ( wereld) markt. Met als vaandeldrager LTO . Slogan van LTO: 'klaar voor de toekomst ' Ik vind dat je nooit klaar bent voor de toekomst, je weet immers niet wat de toekomst brengt. En prijs de dag nooit eerder.......... . Juist! Analisten en wetenschappers, het zijn brood etende ...... Juist !.

 • pinkeltje


  Hoezo prijst Nederland zich uit de markt? Er zijn nog steeds heel wat landen die de Nederlandse producten graag kopen. Uiteindelijk vult Nederland alleen de gaten en de niches her en der. En die blijven nog heel lang bestaan.

 • Piet, Midden-Europa


  Ja, ''Hij heeft wel grip op de Kostprijs''.

  Dat is de ''Waarheid'', ... de rest moeten wij aan de Markt (Vraag en Aanbod) overlaten.

  Deze bittere Pil moeten zelfs de Franse Boeren slikken!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.