RundveeOpinie

Fosfaat en de slappe houding van Dijksma

De houding van Dijksma rond de fosfaatrechten is slap. Ze beloofde steeds dat voorsorteerders niet werden beloond. Nou, wél dus. Wie vooruitkeek, wordt beloond met meer fosfaatrechten. De rest wordt geduwd richting snijmais en soja voeren. Dit schrijft columnist Cor Hoogeveen.

Door de afschaffing van het melkquotum reikten de ambities van de melkveehouders tot grote hoogten. Groeien en koeien melken of je leven ervan afhangt, al moet je 120 uur per week werken. Gevolg is dat er te veel koeien rondlopen en staatssecretaris Dijksma heeft altijd gezegd dat ze dan zal ingrijpen.

Fosfaatrechten en geen dierrechten, dat is winst

Op 2 juli kwam eindelijk haar langverwachte brief over het fosfaatplafond. Na overleg met de sector heeft ze gekozen voor fosfaatrechten en niet voor dierrechten, dat is winst. Eenieder krijgt rechten op basis van zijn veestapel in 2014, rekening houdende met de melkproductie (lees: fosfaatproductie) per koe. De boeren die alvast varkensrechten meenden te moeten kopen hadden beter in het casino kunnen gokken.

Staatssecretaris Dijksma zei nog: voorsorteerders worden niet beloond

Echter: de dieren op 2 juli 2015 kunnen worden meegenomen, terwijl Dijksma vele malen heeft herhaald dat voorsorteerders niet worden beloond. Vervolgens gaat ze het aantal rechten afromen, zodat we als sector weer onder ons plafond komen. Bij dit afromen kan ze rekening houden met de veroorzakers van het teveel aan fosfaatproductie. Plat gezegd: de snelle groeiers meer laten inleveren. Het zou dus zomaar kunnen dat alle melkveehouders met een fosfaatreferentie van 0 of kleiner, dit is 40 procent van het totaal, ook moeten inleveren. En dat voor een linkse minister die grondgebondenheid en weidegang hoog op de agenda heeft staan.

Komt Dijksma’s slappe houding misschien door druk van Rabobank?

Ik ben zeer benieuwd wie er dieren moet inleveren straks. Tot op dit moment is de houding van Dijksma zeer slap. Niet belonen is niet belonen. Of heeft ze onder druk van Rabobank gekozen voor deze datum? Immers: collega’s die hard groeien, zouden zomaar eens een hogere hypotheek kunnen hebben bij de bank. Die maakt niet voor niets reclame met de slogan ‘Een aandeel in elkaar’.

Vooral kansen voor intensieve bedrijven

Ook wordt de Kringloopwijzer verplicht voor alle bedrijven. Ga je efficiënt met je grond en voer om, dan mag je meer dieren houden. Bedrijven die veel voer aankopen, of weinig grond hebben zo je wilt, kunnen gericht voer aankopen en makkelijker scoren op efficiëntie, want je koopt precies wat past. En in de BEX, onderdeel van de Kringloopwijzer, is veel snijmais voeren altijd gunstig qua efficiëntie. Dus ook hier extra kansen voor intensieve bedrijven. Uit deze hoek is ook geen kritiek of commentaar te horen.

Nieuwe wet schenkt vast meer aandacht aan wensen publiek

Het is nu aan de politiek om een en ander in een wet te gieten. De VVD, door haar getalm bij de melkveewet een grote veroorzaker van de zeer trage besluitvorming, schreeuwt alweer moord en brand: ‘Dit is waanzin!’ De andere partijen zijn rustiger en het zou me dan ook zeer verbazen als met name het stuk van maatschappelijke wenselijkheid niet veel meer aandacht gaat krijgen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat anticipeerders vol worden beloond en de rest richting snijmais en soja voeren wordt geduwd.

Beheer
WP Admin