Commentaar

17 reactieslaatste update:10 jul 2015

Cowboys toch beloond

De staatssecretaris heeft gesproken: er komen fosfaatrechten. Daar is iets voor te zeggen.

Sectororganisaties willen het en de beide alternatieve manieren om de melkveehouderij te reguleren (melkrechten en koerechten) hebben zo hun nadelen.

Is het plan van Dijksma daarmee goed? Voor extensieve veehouders in ieder geval niet. Wie niét meegedaan heeft aan de groeispurt van de afgelopen anderhalf jaar, staat op achterstand. 'Cowboys hebben het gewonnen', 'De jackpot komt bij de boeren die hebben gegokt op groei', roepen zij. En terecht.

Iedereen weet al tijden dat er 'iets' stond te gebeuren; een beteugeling van de groei. Maar op welke manier? En vooral: volgens welk referentiejaar? Daarover is nu klarigheid, zij het met veel slagen om de arm. De uitkomst is: wie tot 2 juli extra vee heeft aangehouden of bijgekocht, wordt beloond. Wie nu nog wil groeien, moet fosfaatrechten kopen.

Een bonus dus voor boeren die gegokt hebben op groei. De ironie wil dat de groeispurt zelf juist de oorzaak is van het probleem.

Mogelijk gaat het nog verder: er hangt een afroming (korting) in de lucht - er worden vrijwel zeker meteen al meer rechten uitgegeven dan er fosfaatproductieruimte is. In het slechtste geval worden de niet-groeiers dan ook nog eens gekort op hun rechten.

Extensieve boeren, of beter: veehouders die niet hebben gekozen voor extra groei op het laatste moment, hebben gelijk als zij zich benadeeld voelen.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Dus als je 30 jaar lang regelmatig melkquotum hebt aangekocht, en dan ineens
  kun je groeien zonder quotum aan te kopen dan wordt je betiteld als een cowboy.

 • Tonnis

  Cowboy: een persoon die vee hoed in de extensieve veeteelt in Amerika

 • agratax2

  De boer die zich bekommert om milieu en de gevoelens van de burger betrekt bij zijn besluitvorming, wordt door de overheid weer eens gestraft. De boer die tegen alle milieu en sociale regels als een olifant door de porseleinkast rost, wordt door de overheid beloond voor dit aso gedrag. Onze overheid voelt altijd mee met degene benadeelt zou kunnen worden, als de regelgeving hem dwingt de stap terug te doen, die hij bewust heeft genomen ondanks dat hij wist hiermee grenzen te overschreiden. Gelukkig doet Den Haag dit toleren niet allen bij Drugs gebruik maar ook bij Boeren die willens en wetens voor de muziek uit willen lopen maar daar niet de consequenties van willen dragen.  
  Hoe lang zal de Gedoog-kruik nog te water gaan, voor hij barst?? 

 • alco1

  We hebben het ook al uiteen gezet bij een ander item:
  Op een wegtraject van max. 80 km wordt veelvuldig te hard gereden.
  Als de buurt er niets tegen doet dreigt de politie met maatregelen.
  Er kan niets tegen gedaan worden en de politie stelt nu dat degene dit op 2 Juli te hard reden dit mogen blijven doen en ter compensatie mogen de fatsoenlijken maar 70 meer rijden.

 • simpel boerke

  De politiek moet er z'n licht nog over laten schijnen, m.a.w. het kan alle kanten nog op gaan. Maar als het zover moet komen dat de niet groeiers in moeten leveren om de grote groeiers aan extra fosfaatrechten te helpen zou dieptriest zijn. Mijn gevoel zegt dat hier geen politieke meerderheid voor te vinden is, maar we wachten het af.

 • fietser

  Net als de pluimveehouderij met de POR regeling. Zitten te veel cowboys in de besturen.  Welke m.i. sturen op besluiten ten voordele 

 • farmer4life1

  Opzich hebben de extensieve boeren/niet groeiers gelijk... echter ben ik wel van mening, dat de extensieve boer/niet groeiers 2013 en 2014 als gouden jaren hadden waarbij ze veel geld hebben verdiend, die ze niet echt strikt noodzakelijk hebben uitgegeven. 

  De groeiers hebben stallen gebouwd, meer voer gekocht, mest afgezet etc etc etc... de prive inkomens zullen daar waarschijnlijk lager zijn geweest.

  Extensieve/niet groeiers hebben nu een grote bankrekening om fosfaatrechten te kopen. Zitten we met z'n allen weer in het zelfde schuitje. Wel hard werken en niets verdienen. 

 • hornblower

  GROEISPURT 2 JULI. HET FOSFAAT WAT NIET GEPLAATST KAN WORDEN OP GRASLAND / MAISLAND WAT OP 15 MEI BIJ HET DESBETREFFENDE BEDRIJF IN GEBRUIK IS VOLGENS MEI TELLING, ZOU MOETEN WORDEN AFGEROOMD TOT PLAATSINGSRUIMTE OP EIGEN BEDRIJF VOL IS. DAN ALLEEN KAN MEN NOG SPREKEN VAN VERANTWOORDE GROEI. EN KAN MEN VOLGENS MIJ DE EXTENSIVE BEDRIJVEN BUITEN SCHOT HOUDEN. LATEN ONZE REKEN MEESTERS DAAR ES OVER GAAN DUBBEN???????

 • scholman


  Het fosfaatplafond is in 2014 bereikt. Alles wat er meer is in 2015 is boven het plafond.

  Hoe gaat men dan om met koeien die in 2015 verplaatst zijn van boer a naar boer b?  Boer A heeft fosfaat rechten van die koeien en boer B ook dan voor dezelfde koeien in 2015?

  Gewoon gemiddelde van 2014 als fosfaat rechten en wat over is voor de bedrijven die kunnen groeien binnen hun eigen plaatsingsruimte.

   

   

 • veldzicht

  Farmer4life #7 die dikke bankrekening zal wel loslopen als de fiscus er 
  goed in heeft zitten graaien als je wat verdient. 

 • farmer4life1

  Klopt maar is dat niet altijd al de kunst geweest van boer zijn.... Zo weinig mogelijk belasting betalen? 

  @9 Er wordt toch altijd gemiddelde gerekend? Als boer a 100 koeien heeft op 1 juli 2014 (helft van het jaar) en ze dan verkoopt. Dan heeft hij op het einde van het jaar 50 koeien gehad gemiddeld... 

 • gvandenbelt1


  ik heb meer ruimte voor mest dan koeien mag ik dan wel mest aanvoeren maar niet een paar koeien meer melken bij mij komt er dan van de grote groeiers geen mest meer op het land

 • scholman


  @farmers4life1 maar als die boer in januari of april 2015 zijn koeien verkoopt dan heeft hij volledige fosfaat referentie en de nieuwe eigenaar op 1 juli ook voor dezelfde koeien.

   

 • joannes

  Je kan alleen met snoeien in een model groeien. Zonder groei lukt het nooit in een model/maat te groeien. Bomenkwekers weten dat al jaren! 

 • Foxxy

  Het overschreden fosfaat plafond 2014 was te wijten aan het extreem groeizame jaar (aldus het CBS) 

  Feitelijk zijn dus degenen met het meest grasland er mede-schuldig aan? 

  Verder in het hele plan gedoemd om te falen .

  Bouwvergunning    (check)
  Milieu vergunning  (check)
  Natuurbeschermingswetvergunning (check)
  Forfaitaire mestafzet/verwerking (check)
  Financiering volle nieuwe stal (check)
  Stal inmiddels halfvol door autonome groei ?? 

  Fosfaatrechten voor de helft van de koeien die nodig zijn voor financiering!  (check)

  En zo krijgen we vanzelf de problemen !

  Voor degenen die niets hebben gedaan wordt een nieuwe stal een utopie ,immers de bouwkosten uitsmeren over een fors aantal liters meer melk in voor weinigen weggelegd ivm aankoop fosfaat ,

  En slechts 1 spantvak bij de stal aan levert netto niets op

  Goede wet! Bedankt !

 • Marcel v

  Het is wel triest om te constatereren dat de Nederlandse boeren het verlies elkaar nog niet eens gunnen ! Wat een zure reacties naar elkaar zeg .

 • boerontour

  Ik zie een steeds grotere kloof tussen boeren en ondernemers.....

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.