Redactieblog

15 reacties

Op knieën met zak geld naar de zuivelfabriek

"Melk had een tiental jaren geleden nog macht", zegt Hanna. "Fabrieken vochten om nieuwe leveranciers te krijgen. Je kon alle kanten op met je melk. Nu is melk een last als je geen vaste afnemer hebt. Je moet er op knieën met een zak geld in je handen aankloppen."

Tja, de positie van melk en daarmee van de boer is veranderd. De bestbetalende fabrieken hebben een ledenstop of stellen hoge eisen aan nieuwe leveranciers. Zoals FrieslandCampina. Die neemt geen nieuwe leden aan. Alleen wanneer ze op een bedrijf komen van een voormalig lid, hebben ze een kans.

Maar dat gaat niet zomaar. Ze moeten zich inkopen. Dat was eerst €4 per 100 kilo melk, later €10 en vorige week besloot de Ledenraad dat de nieuwe boer €15 moet meebrengen. Zoveel eigen vermogen zit er in FrieslandCampina en daar moet de nieuwkomer zich inkopen.

"Een fiks bedrag", vindt Hanna. "Een gemiddelde boer moet al vlug meer dan €100.000 neertellen om te mogen leveren. Dat is voor iemand, die pas een bedrijf start of overneemt, een fors bedrag."

"Wel redelijk", vind ik. "Ze profiteren ook van het eigen vermogen van de andere leden. Logisch dat men daar ook aan moet bijdragen. Ook is het goed dat het nieuwe lid zich verplicht tot weidegang. Het gaat die kant toch uit en dan is er verder geen discussie meer mogelijk."

"FrieslandCampina is niet uniek met de strenge toetredingsregels", vult Hanna aan. "Ook Bel Leerdammer, die ook bij de top van uitbetalers hoort, is streng wat betreft nieuwe leveranciers. Sinds 2008 komen er geen nieuwe bij. Die er zijn, moeten aan strenge eisen van duurzaamheid voldoen. Daartoe behoort ook weidegang. Bel-boeren zijn laatste jaren getraind op bewustwording van duurzaamheid op het boerenbedrijf."

Voeg daarbij nog CONO en Rouveen en je hebt het rijtje van hoge melkprijzen gehad. En overal kom je met je melk niet meer zomaar binnen. Als je niet onder dak bent bij een goede uitbetaler, is dat een probleem. Maar wie weet, kan de bulkkaasfabriek A-ware voor een verrassing zorgen.

Laatste reacties

 • diny


  bel leerdammer aan de top, hoeveel jaar loop je achter

 • Foxxy

  Bij uittreden krijg je ook een zak geld mee ! Weliswaar iets minder,maar samen met opgebouwd ledenkapitaal (wat nieuwkomers niet hebben) kan het best interessant zijn om je in te kopen !

 • joannes

  Bescherming wordt duur betaalt! 

 • brutus71

  Zo'n 20 jaar geleden werden we uitgelachen dat we toch vertrouwen bleven houden in de toekomst ivan Coberco, toen was het populair om te vertrekken en de melk elders leveren.
  Het waren toen moeilijke jaren en dankzij goede fusies en hard werken is het toch goed gekomen en dit heeft ook zijn waarde, vandaar dat het terecht is dat er een flink bedrag aan intree geld wordt geheven

 • harmelling

  Hoeveel wordt mijn lidmaatschap straks waard? Als ik stop!


 • agratax2

  Dit is niet de eerste co-op waar je geld mee moet nemen om te mogen leveren. Er is toch niets op tegen dat een nieuw lid / aandeelhouder een deel van het vermogen betaald, dat andere leveranciers door de jaren heen bij een hebben gebracht om het bedrijf te laten groeien / bestaan. 
  Boeren denken kennelijk dat een co-op hetzelfde is als een NV of BV waar je kunt leveren zonder je in te hoeven kopen.

 • Mozes

  Bij veel coöperaties kun je leverancier zijn zonder lid te zijn. Je hebt in dat geval dezelfde relatie met de coöperatie als met een particuliere melkfabriek. 
  Als lid van de coöperatie ben je medeeigenaar. Je levert risico dragend kapitaal en deelt als vergoeding hiervoor in de winst. Bij welke BV of NV kun je mede aandeelhouder worden en meedelen in de winst zonder je in te kopen? 

 • poldes


  met een zak geld naar de coop FC.

  als je vertrekt behoor je deze zak weer mee te krijgen.ik heb deze echter nog niet gehad,en ben in de 80er jaren bij campina vertrokken. het word toch een keer tijd om dit te doen .

 • schoenmakers1

  als je de mensen kunt laten geloven dat ze op de goede plaats zitten en dit kunt alschermen dan krijgt het voor het gevoel ook nog waarde, we zien wat er in de toekomst van over blijft, ik denk alleen veel afvloeiingsregelingen voor de directeuren

 • koestal

  Hier in de buurt wonen een paar boeren ,die enkele jaren terug bedankten voor FC,kregen een zak geld mee.Konden er een nieuwe tracor voor kopen ,maar willen nu eigenlijk wel terug,maar leveren nu aan DOC

 • veldzicht

  @ koestal ,ik ken er ook die gingen van FC naar Delta en Cono en kregen ook een zak geld mee maar die willen echt niet terug ,en zeker niet als je eerst 1 1/2
  ton in moet brengen.

 • joopi

  Bel als beste betaler, nog boven cono genoemd vind ik toch wel de beste grap van het jaar tot nu toe.

  Ook deze column is mede mogelijk gemaakt door bel leerdammer.

  maar eerlijk is eerlijk als je met deze 4 vergelijkt zal bel op een goede  vijfde plek komen ;)

 • hookwood

  De column klopt niet. Als je een bedrijf koopt van een RFC lid, kan de nieuwe eigenaar lid worden zonder entreegeld te betalen. Het entreegeld is van toepassing op startende melkveehouders zonder historie bij de ondernemer en bij het bedrijf. Een akkerbouwer die gaat melken bijvoorbeeld. 


 • gjcamps


  Je moet dan als coop lid ook bijbetalen wanneer je van 75 naar 500 koeien gaat? En kun je je lidmaatschap verhuren aan een starter?

 • Timpie

  zo gaat het bij Fonterra wel, je moet je inkopen voor elke liter die je levert.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.