RundveeOpinie

Op knieën met zak geld naar de zuivelfabriek

“Melk had een tiental jaren geleden nog macht”, zegt Hanna. “Fabrieken vochten om nieuwe leveranciers te krijgen. Je kon alle kanten op met je melk. Nu is melk een last als je geen vaste afnemer hebt. Je moet er op knieën met een zak geld in je handen aankloppen.”

Tja, de positie van melk en daarmee van de boer is veranderd. De bestbetalende fabrieken hebben een ledenstop of stellen hoge eisen aan nieuwe leveranciers. Zoals FrieslandCampina. Die neemt geen nieuwe leden aan. Alleen wanneer ze op een bedrijf komen van een voormalig lid, hebben ze een kans.

Maar dat gaat niet zomaar. Ze moeten zich inkopen. Dat was eerst €4 per 100 kilo melk, later €10 en vorige week besloot de Ledenraad dat de nieuwe boer €15 moet meebrengen. Zoveel eigen vermogen zit er in FrieslandCampina en daar moet de nieuwkomer zich inkopen.

“Een fiks bedrag”, vindt Hanna. “Een gemiddelde boer moet al vlug meer dan €100.000 neertellen om te mogen leveren. Dat is voor iemand, die pas een bedrijf start of overneemt, een fors bedrag.”

“Wel redelijk”, vind ik. “Ze profiteren ook van het eigen vermogen van de andere leden. Logisch dat men daar ook aan moet bijdragen. Ook is het goed dat het nieuwe lid zich verplicht tot weidegang. Het gaat die kant toch uit en dan is er verder geen discussie meer mogelijk.”

“FrieslandCampina is niet uniek met de strenge toetredingsregels”, vult Hanna aan. “Ook Bel Leerdammer, die ook bij de top van uitbetalers hoort, is streng wat betreft nieuwe leveranciers. Sinds 2008 komen er geen nieuwe bij. Die er zijn, moeten aan strenge eisen van duurzaamheid voldoen. Daartoe behoort ook weidegang. Bel-boeren zijn laatste jaren getraind op bewustwording van duurzaamheid op het boerenbedrijf.”

Voeg daarbij nog CONO en Rouveen en je hebt het rijtje van hoge melkprijzen gehad. En overal kom je met je melk niet meer zomaar binnen. Als je niet onder dak bent bij een goede uitbetaler, is dat een probleem. Maar wie weet, kan de bulkkaasfabriek A-ware voor een verrassing zorgen.

Beheer
WP Admin