Boerenblog

5 reacties

Pas op voor landjepik bij sloten

In het Groene Hart zijn de sloten heel belangrijk voor de weidevogels. Maar ze kunnen zomaar verdwenen zijn.

Als columnist wil je je gedachten delen met de lezers en ze aan het denken zetten. Het is een illusie te denken dat je zo de wereld kunt veranderen. Toch is het goed te zien dat aandachtspunten later worden opgepakt door journalisten, bestuurders of lezers.

Sloten van levensbelang voor schaarser wordende weidevogels 
Tijdens de vele grote en kleine werkzaamheden in het weiland – mollenvangen, slepen, rollen, kunstmest zaaien, het plaatsen van afrastering voor de schapen, de dagelijkse controlerondjes langs de schapen, het weiden van het melkvee en het zoeken naar weidevogelnesten – kwamen mijn gedachten steeds weer terug bij de karakteristieke lange, rechte percelen grasland met veel sloten die zo kenmerkend zijn voor onze Alblasserwaard en voor grote delen van het Groene Hart. Zo’n 10 procent van de polders bestaat uit water. Dagelijks lopend door de steeds weer groener worden weilanden verbaast het me dat de sloten en de slootkanten zo ondergewaardeerd worden. Deze sloten en hun lange natte wallen zijn van levensbelang voor de steeds schaarser wordende weidevogels. Alleen onze huiskavel van 34 hectare heeft al 17 kilometer slootkant. Dagelijks stappen grutto’s, tureluurs, kieviten en scholeksters door onze slootkanten, op zoek naar voedsel, om nog maar te zwijgen over de vele watervogels.

Veel sloten zijn de laatste jaren gedempt of dichtgegroeid
Ook bij ons in de polder zie ik de negatieve aandacht voor de sloten. Vele zijn de laatste tientallen jaren gedempt of dichtgegroeid, vooral om de percelen doelmatiger te maken voor bewerking met grote machines. Bij het landjepik, begonnen onder het bewind van landbouwminister Verburg, kregen sloten en slootkanten een negatief imago. Ook nu nog, met het gemillimeter bij de huidige perceelsregistratie baalt iedere grondgebruiker van de aftrek van de slootkanten. Door de grote grondhonger gaan veehouders ook in het veeweidegebied anders kijken naar sloten.

Sloten verdwijnen door landhonger én door RVO.nl
De overheid toont al helemaal geen waardering voor de waardevolle sloten en slootkanten. Zo bleef RVO.nl bij de laatste beoordeling van onze aanvraag agrarisch natuurbeheer met legselbeheer hardnekkig slootkanten aftrekken. Iedere millimeter probeert men te corrigeren, terwijl de slootkanten juist essentieel zijn voor de weidevogels.
Als we de weidevogels willen helpen, en we oprecht bezorgd zijn over de biodiversiteit, waterkwaliteit en waterberging, dan zou ik alle belanghebbenden, zoals de rijksoverheid en provincies, waterschappen en natuurorganisaties, oproepen om eens goed te kijken naar het belang en de waardering van de sloten. En natuurlijk naar de waardevolle slootkanten. Met de huidige landhonger en het gemillimeter van RVO.nl kunnen de sloten zomaar verdwenen zijn.

Laatste reacties

 • trijnie

  Overal hetzelfde, grote, groener en leger. 
  Leve de vooruitgang.

 • koestal

  De boer is tegenwoordig ook verantwoordelijk voor de weidevogels,voor koeien in de wei,voor het gebruik van fosfaat,enz. Vraag het maar aan Dijksma.

 • jd 1958

  Hoe minder sloten, hoe minder gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater

 • deer123

  een sloot rondom de hele boerderij met landerijen is meer als genoeg 

 • gjcamps

  Het wordt tijd dat Nederland weer een stuk zee gaat inpolderen, dan is er weer ruimte genoeg en met de huidige m2 prijzen ook financieel interessant..

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.