Boerenblog

14 reactieslaatste update:13 jun 2015

Nederlandse melkveehouders en stagiairs gezocht

De vraag naar Nederlandse knowhow komt van grote agroholdings in Oekraïne met meer dan 300.000 hectare grond én van kleinere Nederlandse investeerders.

In Rusland en Oekraïne is de melkveehouderij een noodzakelijk kwaad voor  grote en kleine akkerbouwers. Vroeger waren boerenbedrijven gemengd,  met akkerbouw, melkvee en soms ook varkens en kippen. De meeste varkens- en kippenbedrijven draaien er redelijk tot goed en leveren geld op. In de melkveehouderij is het precies andersom, de meeste bedrijven draaien met verlies. Toch weet een enkeling wel geld verdienen.

Koeien houden in Oost-Europa is geen sinecure
Waarom kunnen de koeien niet naar de slager, denk je dan. In Rusland is dat heel simpel: Poetin wil meer koeien en dat wordt dan top-down doorgedrukt. De gouverneur van een regio is verantwoordelijk voor meer koeien. Hij stuurt de boodschap door naar de burgemeesters. Die verplichten op hun buurt alle melkveebedrijven om het aantal koeien op peil te houden. Melkveehouders worden zelfs aangemoedigd uit te breiden.
In Oekraïne ligt het houden van melkvee iets gecompliceerder. Het komt er op neer dat een melkveehouder de grond huurt van de lokale bewoners. Die werken deels bij de koeien. Dus als de melkveehouder ze ontslaat, is hij de huur van de grond kwijt en heeft hij tevens een sociaal probleem. In Oekraïne is het houden van koeien voor velen een noodzakelijk kwaad.

Melkveebedrijven professionaliseren en uitbreiden
De laatste tijd krijg ik regelmatig de vraag of er Nederlandse boeren zijn die een bedrijf met koeien willen exploiteren in Oekraïne. Ze kunnen het bedrijf huren of via een gezamenlijke bv de koeien exploiteren. Over het juiste model is zijn we nog niet uit. Dat zal ook van de partner afhangen en of deze alleen management inbrengt of ook wil investeren.
De vraag naar Nederlandse knowhow komt niet alleen van grote agroholdings met meer dan 300.000 hectare grond, maar ook van kleinere Nederlandse investeerders als Dirck Smits van Oyen. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in de Khmelnitsky-regio met een melkveebedrijf van bijna 100 melkkoeien. Hij wil de melkkoeien wel professionaliseren en uitbreiden, maar alleen samen met een Nederlandse melkveehouder, die er dan ook gaat wonen.

Geïnteresseerd in Oekraïens melkveebedrijf? Neem dan contact op
Daarnaast ben ik op zoek naar studenten die stage willen lopen op een van deze bedrijven om een samenwerkingsmodel uit te werken. Een interessante stage, want de student werkt niet alleen mee, hij of zij denkt vooral mee over hoe het beter kan. Uiteindelijk kan de student zijn eigen project realiseren. Pas-afgestudeerden zijn overigens ook van harte welkom.
Interesse? Neem dan contact op via deze mail.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Voordat je het weet staan ze voor je deur en wordt je naar Siberie gebracht.
  Jongens het is daar (bijna) oorlog blijf thuis.

 • koestal

  Ook de criminaliteit is hoog

 • marco-vdb

  Ik zie dat de echte deskundigen al hebben gereageerd. Ik loop liever door Moskou of Novo-Sibirsk dan door Rotterdam of Den Haag. Overigens zijn er in Siberie vollop kansen. Goede melkprijs en de grond is er voor niks.

 • ohzo

  Maar niet door Cherkasy, Donetsk, luhansk of Mykolaev...

 • Belgique


  Daar wil je nog niet dood gevonden worden, laat staan dat je daar koeien moet gaan melken.

 • flyinghollander

   @marco inderdaad, denk wel als je mag kiezen liever in Rusland dan Oekraïne.  Daar wel subsidie en betere melkprijs. Melkprijs Oekraïne rond de 20 euro cent. Grond kan je niet kopen in vergelijking met Rusland. 

 • Crissie_93@hotmail.com

  We gaan het meemaken.
  Eerst maar eens zien ofdat het wel echt zo slecht  is.
  maar die punten die @jeroen geeft zijn wel een punt ja.

 • gjcamps

  @crissie, slecht is een relatief begrip. Heb net de paspoorten met visa opgehaald, we gaan deze zomer toch weer naar de Krim dat nu bij Rusland hoort. Als je mij vraagt is het in Oekraine slechter dan in Rusland. Maar het beste is om dat zelf te beoordelen.

 • ohzo

  Altijd al geweest Gjcamps. Russen zullen   Proberen om zoveel je een poot uit te draaien. Ukr's stelen alles wat je hebt plus dat van je familie onder het mommvan' wij hebben geleden en zijn arm, jij hebt zat' . De slechste mentaliteit van het gehele vroegere oostblok en nu CIS.

 • christof conings

  Oekrainse mentaliteit is inderdaad rot slecht maar natuurlijk niet iedereen over dezelfde kam scheren zijn ook goed jongens bij maar alles wat ooit met de kolchoz in aanraking is gekomen is het doodslaan niet waard . Denken alleen aan hun eigen en op hele korte termijn , nu en onmiddelijk . Stagaires die hun eigen ding mogen doen zal niet gebeuren want alles moet er nog op de sovjet manier gebeuren ofwel heb je een machtige partner waar geen controle gebeurd en die doet het op de westerse manier maar aar heb jij niks te zoeken anders moet het volgens het boekje en runnen anderen jouw bedrijf . 

 • boerke brabant

  ik ben er nooit geweest, heb dus geen plaatselijke kennis. Maar als ik rene kremers  hoor dan denk ik ; het is te mooi om waar te zijn ....

 • flyinghollander

  Boerke  zeg niet dat er geen kansen zijn, alleen graanprijzen zijn met dollar meegegaan en soja als je die van akkerbouw kant voor kostprijs krijgt dan kan je er wel wat verdienen, maar de melkprijs is nog steeds laag en veel omaatjes die nog melken.

 • koestal

  je kunt er in ieder geval een boel ervaring op doen

 • Piet, Midden-Europa


  Zo is het @koestal!

  En ervaring is de beste Leermeester!

  Vooral als je het uit je eigen zak moet Betalen !!!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.