RundveeOpinie

Koetjes en kalfjes: leg het de burger uit

Gaan koeien wel de wei in? Blijven kalfjes wel bij de moeder? Dat willen burgers altijd weten. Dus is het zaak dat goed uit te leggen, ook als je iets doet dat burgers ‘zielig’ vinden voor het dier.

Het hele jaar door komen er mensen op ons bedrijf om kaas te kopen. Veel kijken ook even bij de koeien en kalfjes. Op de open dag in mei waren dat er extra veel, ook omdat deze keer de koeien voor het eerst naar buiten gingen. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd en stellen veel vragen.

Veel burgers vragen naar weidegang

De meest gestelde vraag is of de koeien naar buiten gaan. Op de open dag was het antwoord duidelijk: ja! We vertellen dat van mei tot oktober de deur openstaat en de koeien kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Ze gaan graag naar buiten, maar bij regen en hitte komen ze naar binnen.

Hoe lang blijft kalfje bij koe?

De volgende vraag is hoe lang een kalfje bij de koe blijft. Mensen vinden het zielig als koe en kalf binnen een dag gescheiden worden. We moeten steeds nadrukkelijker vertellen dat dieren geen mensen zijn en dat vroeger in de natuur niet alles vanzelf goed ging. Dat irriteert ook wel eens. Verdedigend vertellen wat we níet doen werkt niet. We moeten vooral vertellen wat we wél doen en waarom. Daarom hebben we bordjes met informatie gemaakt. Mensen kunnen zelf rondkijken en lezen.

Mensen vinden snel iets zielig of tegennatuurlijk

Het verhaal over de kalfjes moeten we uitbreiden. Mensen hebben nu te snel een mening dat iets zielig of tegennatuurlijk is, zonder enige kennis van zaken. Ze weten niet dat een pasgeboren kalfje kwetsbaar is en gemakkelijk ziek kan worden. Net als baby’s zijn kalfjes gebaat bij rust, reinheid en regelmaat.

Rust, reinheid en regelmaat voor kalfje

Rust is er de eerste twee tot drie weken in een eigen hokje, waar het kalfje in zijn tempo kan eten en drinken zonder strijd met andere kalfjes. En zo kunnen we opletten of het goed drinkt en gezond is.

Reinheid is overal nodig: van geboren en afgelikt worden in een schoon strohok, en direct biest drinken uit een schoon bakje, tot het liggen in een eigen schoon hokje en het goed ontsmetten van de navel.

Regelmaat betekent drie keer per dag melk drinken van de juiste temperatuur.

Toch soms nog diarree en hoestende kalfjes

Ondanks al die aandacht hebben we toch nog af en toe diarree en hoestende kalfjes. Het blijkt steeds weer dat kalfjes kwetsbaar zijn. Maar het moest beter kunnen. Wat konden we anders of beter doen ?

We hebben kritisch gekeken naar de eenlinghokjes. De hygiëne kon nog beter. De hokjes zijn schoon en droog, maar nu ontsmetten we ze extra vlak voor gebruik. Ook het klimaat kon beter. We hebben een afdak boven de hokjes gemaakt. Het lijkt resultaat te hebben, de laatste drie maanden hadden we geen diarree of hoest. Hopelijk blijft dat zo.

Kalfje juist voor zijn gezondheid na halve dag weg bij moeder

Uit alle ervaringen weten we dat kalfjes kwetsbaar zijn. Rust, reinheid en regelmaat zijn van levensbelang. Dus gaan de kalfjes na een halve dag weg bij de moeder naar een eigen hokje. Na twee of drie weken komen ze in een groepshok met leeftijdsgenoten. Zo groeien ze op tot gezonde, levenslustige dieren. Dat verhaal zullen we nog meer aan bezoekers vertellen.

Beheer
WP Admin