Boerenblog

3672 x bekeken 13 reacties

Koetjes en kalfjes: leg het de burger uit

Gaan koeien wel de wei in? Blijven kalfjes wel bij de moeder? Dat willen burgers altijd weten. Dus is het zaak dat goed uit te leggen, ook als je iets doet dat burgers 'zielig' vinden voor het dier.

Het hele jaar door komen er mensen op ons bedrijf om kaas te kopen. Veel kijken ook even bij de koeien en kalfjes. Op de open dag in mei waren dat er extra veel, ook omdat deze keer de koeien voor het eerst naar buiten gingen. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd en stellen veel vragen.

Veel burgers vragen naar weidegang

De meest gestelde vraag is of de koeien naar buiten gaan. Op de open dag was het antwoord duidelijk: ja! We vertellen dat van mei tot oktober de deur openstaat en de koeien kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Ze gaan graag naar buiten, maar bij regen en hitte komen ze naar binnen.

Hoe lang blijft kalfje bij koe?

De volgende vraag is hoe lang een kalfje bij de koe blijft. Mensen vinden het zielig als koe en kalf binnen een dag gescheiden worden. We moeten steeds nadrukkelijker vertellen dat dieren geen mensen zijn en dat vroeger in de natuur niet alles vanzelf goed ging. Dat irriteert ook wel eens. Verdedigend vertellen wat we níet doen werkt niet. We moeten vooral vertellen wat we wél doen en waarom. Daarom hebben we bordjes met informatie gemaakt. Mensen kunnen zelf rondkijken en lezen.

Mensen vinden snel iets zielig of tegennatuurlijk

Het verhaal over de kalfjes moeten we uitbreiden. Mensen hebben nu te snel een mening dat iets zielig of tegennatuurlijk is, zonder enige kennis van zaken. Ze weten niet dat een pasgeboren kalfje kwetsbaar is en gemakkelijk ziek kan worden. Net als baby's zijn kalfjes gebaat bij rust, reinheid en regelmaat.

Rust, reinheid en regelmaat voor kalfje

Rust is er de eerste twee tot drie weken in een eigen hokje, waar het kalfje in zijn tempo kan eten en drinken zonder strijd met andere kalfjes. En zo kunnen we opletten of het goed drinkt en gezond is.

Reinheid is overal nodig: van geboren en afgelikt worden in een schoon strohok, en direct biest drinken uit een schoon bakje, tot het liggen in een eigen schoon hokje en het goed ontsmetten van de navel.

Regelmaat betekent drie keer per dag melk drinken van de juiste temperatuur.

Toch soms nog diarree en hoestende kalfjes

Ondanks al die aandacht hebben we toch nog af en toe diarree en hoestende kalfjes. Het blijkt steeds weer dat kalfjes kwetsbaar zijn. Maar het moest beter kunnen. Wat konden we anders of beter doen ?

We hebben kritisch gekeken naar de eenlinghokjes. De hygiëne kon nog beter. De hokjes zijn schoon en droog, maar nu ontsmetten we ze extra vlak voor gebruik. Ook het klimaat kon beter. We hebben een afdak boven de hokjes gemaakt. Het lijkt resultaat te hebben, de laatste drie maanden hadden we geen diarree of hoest. Hopelijk blijft dat zo.

Kalfje juist voor zijn gezondheid na halve dag weg bij moeder

Uit alle ervaringen weten we dat kalfjes kwetsbaar zijn. Rust, reinheid en regelmaat zijn van levensbelang. Dus gaan de kalfjes na een halve dag weg bij de moeder naar een eigen hokje. Na twee of drie weken komen ze in een groepshok met leeftijdsgenoten. Zo groeien ze op tot gezonde, levenslustige dieren. Dat verhaal zullen we nog meer aan bezoekers vertellen.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Vraagje, Doen ze dat bij een doktor ook in het ziekenhuis vragen waarom waarom waarom denk dat die arts er ook schijtziek van gaat worden van da gebemoei. Gewoon op school weer normaal les geven over hoe boeren voor voedsel zorgen!!

 • veldzicht

  Wat je ook doet de 'echte ' dierenvrienden blijven toch tegen wat je ook doet,
  dus gewoon laten kletsen. of je moet de kalveren een jaar bij de koe laten en de koe laten lopen tot ie van ouderdom dood gaat.

 • vandenbrand

  kleine boer, dat komt veelal door vragen en opmerkingen van de pvdd. om zo emotioneel mogelijk de bevolking te bespelen( stemmen winst). maar in de pracktijk weet een boer zelf door ervaring, wat het beste is voor zijn vee. als je een kalf langer bij de moeder laat, en een keer moet je ze scheiden. zij ze alletwee een week van slag.

 • frankrooi


  Een kalf moet eigenlijk voordat het gaat staan (dus zo snel mogelijk) in een schone omgeving(eenlinghok) geplaatst worden. Een afkalfstal nog zo  superschoon, is dit niet meer nadat er een koe even in heeft gestaan. Veel bacterien worden bij het proberen te gaan staan 'opgeschept' in de bek van het kalf, vanuit de afkalfstal bodem.

 • joannes

  Het is de schuld van die Vleesimporterende Retailer die adverteerd met zijn unieke vlees van Koeien uit Ierse kruiden weides en kalfjes bij zoogkoeien! Burgens halen ideeën uit die Marketing die iedere keer weer wat uitfocussed; de Halve Waarheid! 

 • alco1

  Alleen het bord al bij weidegang: 'Wij mogen weer naar buiten'.
  Er is niet zoveel fantasie bij nodig wat de burger hierbij denk met opstallen.

 • tinus888

  is je afkalfhok dan niezo schoon frankrooi?

 • agratax2

  frankrooi. Wij hebben ons voorgenomen dat de jonge dieren en ook jonge mensen hygienisch moeten opgroeien. prachtig verhaal, maar hiermee bouwen ze doorgaans geen Weerstand op en moeten dus nog meer reinheid en medicijnen hebben dan wenselijk is. Waarom niet zorgen dat jonge wezens voldoende weerstand kunnen opbouwen tegen ziektes en infecties. Laten we wel zijn in de natuur komen al die hygiene sluizen en schone afkalf plekken niet voor en toch overleven de meeste jongen het als ze tenminste niet door een rover worden afgeslacht. Wie het niet overleeft vanwege ziekte heeft een zwak gestel is en 

 • alco1

  @agratax. Slaat je fantasie ook op hol. Zo te horen weinig ervaring van de materie want weerstand wordt er genoeg ontwikkeld in de gescheiden opfok.

 • maatje 1904

  Waarom was dit 20 jaar geleden niemand die er iets van zei wordt het niet eens tijd dat ze naar hun eigen kinderen kijken die overal gedump worden bij de kinderdagverblijven omdat de carrière en het luxe leventje belangrijker is dan een goede opvoeding

 • koestal

  Elke boerderij is geen kinderboerderij.Op een kinderboerderij is ook geen brood te verdienen,maar dat zal de burger een zorg zijn.De kinderboerderijen in Delft worden gesloten omdat de wethouders van Delft ,ver boven de Balkenendenorm verdienen. Zo worden de financiele problemen weer opgelost. Zeg maar daag konijntjes ,geitjes en kalfjes. Daag kindertjes !

 • W Geverink

  @han. Hier bij de zoogkoeien met hun kalveren zijn problemen te voorkomen door tijdens het kalven al te gaan stripgrazen. Elke dag of elke paar dagen schuif je het hele koppel door naar een nieuwe strip door UV gedesinfecteerd grasland. Uiteraard is de kudde gesloten of er wordt in overleg met de dierenarts gekocht op bedrijven met een vergelijkbare of betere gezondheidsstatus. Dat de koeien zijn gevaccineerd spreekt voor zich en je loopt thuis niet de koeien te controleren met het schoeisel waar je mee bij de voerhandel of op de veemarkt bent geweest.  

 • remi123

  verplichte schoolstof, verder hier geen topic aan weiden. ga aan het werk zeg.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.