RundveeOpinie

Intensieve koeienhouderij is dodelijke cocktail

De melkveehouderij is hard op weg haar goede imago in de waagschaal te stellen.

Ik maak me grote zorgen over wat er zich afspeelt in de veehouderij, en dan vooral in de melkveehouderij. De melkveehouderij is in hoog tempo gegroeid, en die groei is nog niet ten einde.

Doorbreken fosfaatplafond geen verrassing

Een paar weken geleden bleek dat het fosfaatplafond doorbroken werd, en dat er volgend jaar nog een klap bovenop gaat komen. In de melkveehouderij wordt het afgedaan als een lastig probleem dat maatregelen vereist. Het merkwaardige is dat er gereageerd wordt alsof men dit niet heeft zien aankomen. Dat er zo ineens iets onverwachts gebeurd is.

Standpunt 1: kippenmest niet meetellen

In de discussie over het ‘lastige probleem’, het fosfaatplafond dus, is een aantal verschillende standpunten te ontwaren. De eerste is dat er helemaal geen probleem is, omdat een deel van de mest, die van kippen, verbrand wordt en dus niet meer in het milieu terecht komt.

Standpunt 2: ophogen plafond

De tweede houdt daarmee verband, men wil Brussel gaan vertellen dat het plafond naar boven moet worden bijgesteld, onder handhaving van de derogatie.

Standpunt 3: minder fosfaat per koe

Standpunt drie is dat de fosfaatproductie per koe moet worden verlaagd om op die manier weer beneden het plafond te komen. Dat moet dan vooral gebeuren door aanpassing van het voer. Standpunt vier is dat er wel ruimte gehaald kan worden bij andere sectoren, via verhandelbare dierrechten bijvoorbeeld.

[([002_rb-image-1772045.jpeg]:inzetgroot)]

 

Zorgen over schaalvergroting en groei

Al die standpunten gaan er vanuit dat het lastige voorval zich beperkt tot een fosfaatprobleem. En fosfaatproblemen kunnen worden ontkend, of technisch worden opgelost. Wat velen in de landbouw niet zien is dat het probleem veel breder is en dat het niet ontstaan is met het doorbreken van het fosfaatplafond. Het achterliggende probleem is de snelle groei en schaalvergroting van de melkveehouderij, waar zeker buiten de landbouw, in tamelijk brede kring zorgen over bestaan.

Uitzending Zembla ernstig signaal

Er is de afgelopen jaren van veel zijden gewaarschuwd dat de melkveehouderij weg moet blijven van het negatieve imago van de intensieve veehouderij. De melkveehouderij is inmiddels gevaarlijk dichtbij die situatie gekomen. Een tv-documentaire over de snelle groei, van Zembla, wordt afgedaan als stemmingmakerij. En ja, de uitzending was eenzijdig. Maar beschouw het als een ernstig signaal dat het imago op het spel staat.

Intensieve koeienhouderij als dodelijke cocktail

De buitenwereld is niet genuanceerd, die gooit incidenten, welzijnsproblemen, diergezondheid, fosfaatproductie, mestoverschotten, megastallen en weidegang allemaal op een hoop. Al die dingen te samen kunnen een voor de melkveehouderij een dodelijke cocktail gaan vormen. Die cocktail heet intensieve koeienhouderij. Kortom, niet fosfaat of het fosfaatplafond is het probleem, maar het geheel van de groei en de intensivering. Zorg dat die twee tot stilstand komen, anders is het gedaan met de maatschappelijke aanvaardbaarheid.

Beheer
WP Admin