Boerenblog

1 reactie

Verwar weidegang niet met fosfaatplafond

Wat heeft grondgebondenheid te maken met weidegang ... Weet u het? In Den Haag pruttelt het landbouwbeleid over mest en weidegang, maar een duidelijke koers ontbreekt.

Mijn jongste zoon kwam een paar jaar geleden bij me met zijn fiets en zei: "Pap, de zijwieltjes moeten er nu echt af." In mijn beleving veel te vroeg, maar hij fietste zonder hulp zo weg. De Nederlandse melkveehouders zijn ook verlost van hun 'zijwieltjes', maar kunnen zij na dertig jaar wel zelfstandig fietsen? Zijn ze voorbereid op de vrije markt?

Haagse snertpot heeft lang geprutteld

De afgelopen maanden heeft de Haagse snertpot maar doorgeprutteld om tot regelingen te komen over hoe het verder moet in het quotumloze tijdperk. Ik volg de discussie, maar wat heeft grondgebondenheid nu te maken met weidegang? Het zijn twee totaal verschillende onderwerpen.

Fosfaatplafond om koeien in de hand te houden? Ouderwets!

Het aantal koeien in de hand houden door het stellen van een fosfaatplafond is iets uit de vorige eeuw. Er is toen met de Europese commissie afgesproken dat Nederland derogatie krijgt, mits het niet te veel fosfaat op grasland bemest. Dit is echter volledig achterhaald door de komst van mestverwerkingsfabrieken.

Weidegang

Dan de weidegang. Is het de Amsterdamse grachtengordelbewoner die, als hij een keer op zijn nieuwe elektrische fiets de stad uit is, graag een koe in de wei ziet, zoals op het schilderij bij hem aan de muur? Of spreekt hier het ministerie van Economische Zaken? Het is bijna onmogelijk om een geldstroom uit China te krijgen als tegenwicht tegen alle geïmporteerde producten met 'made in China' erop. Gelukkig is de Nederlandse babymelkpoeder daar razend populair.

In China is bedrijf met 10.000 koeien niet mega

De koe loopt in Nederland in de vrije natuur in een mooie, groene weide. Met een molentje en een tulpenveld erbij is het plaatje compleet. Zet dat eens af tegen de omstandigheden in China. Bedrijven met 10.000 koeien zijn daar niet mega of ongebruikelijk. Volledig industriële melkproductie. Koeien die alleen maar kunnen dromen van natuur.

Niet alleen Nederlandse consument wil koe in de wei

Het zal toch niet waar zijn dat het vooral de Nederlandse consument is die de koeien graag in de wei ziet? Als een bakker broodjes bakt waar geen vraag naar is, kan hij beter overstappen naar een broodje dat wel populair is. Dat moeten de Nederlandse melkveehouders en de aanverwante melkverwerkende industrie goed voor ogen houden.

Quotum is weg, melkprijs daalt gestaag ... En nu?

De snert heeft al menig vakblad, vergaderavond en de gedachten van de melkveehouder gevuld. Hij smaakt al een beetje aangebrand. Het melkquotum is niet meer, een nieuwe koers is nog niet in zicht. Er hangen vele ankers uit, maar er remt nog niets. De melkprijs daalt gestaag; er zal meer melk geproduceerd moeten worden om aan de maandelijkse verplichtingen te voldoen.

De zijwieltjes zijn eraf. We kunnen lekker hard, maar kijk in de bocht vooral verder naar voren, ­anders vlieg je eruit.

Eén reactie

  • kremer

    leuk verhaal pieter

Of registreer je om te kunnen reageren.