Boerenblog

20 reacties

Turkije stimuleert de melkveehouderij

Turkije is een goed land voor ondernemende melkveehouders. De melkprijs ligt in Turkije op 55 cent, de kalveren brengen €450 op en slachtkoeien bijna €3.000.

Alfemo Furniture Company is een grote winkelketen die meubels uit eigen fabriek verkoopt. Alleen al buiten Turkije heeft het bedrijf 160 winkels. In totaal werken er meer dan 1.000 medewerkers.
De eigenaren van Alfemo Furniture wilden hun geld beleggen door een melkveehouderij op te starten. De melkveehouderij kreeg de naam Yesildag en werd vijf jaar geleden opgericht. Het bedrijf staat in de omgeving van Konya, in het zuidwesten van Turkije. In totaal zijn er 2.700 dieren, waarvan 1.070 melkkoeien op 21 hectare grond. Het bedrijf koopt al het voer aan.

43 medewerkers werken in drie ploegen op Turks melkveebedrijf
Göksel Acar is de algemeen manager van het bedrijf, Erdem Korkmaz is de inkoopmanager. Hij houdt zich daarnaast ook bezig met de administratie. Twee dierenartsen verlenen veterinaire zorg en ondersteunen het bedrijf financieel. Dan is er ook nog een technisch dierenarts, Hij is tevens manager van een tweede locatie met 600 stuks jongvee in de leeftijd van 0 tot 17 maanden. Deze dieren worden gehouden voor de verkoop. Reden hiervoor is dat niet alle dieren 100 procent ziektevrij zijn.

Op het melkveebedrijf werken in totaal 43 medewerkers in drie ploegen. De eerste ploeg van acht medewerkers start om middernacht en werkt tot 8.00 uur. De dagploeg van 25 medewerkers verzet het werk van 8.00 tot 16.00 uur. Tot slot maakt de laatste ploeg van tien personen de dag vol van 16.00 tot 24.00 uur. De medewerkers werken hier zes dagen in de week voor een gemiddeld maandloon van €430. Zo'n 200 uur per maand werken voor dat salaris is iets wat we ons in Nederland niet kunnen voorstellen. Het personeel wordt met een busje gehaald en gebracht naar de plaats van bestemming.

Koeien melken en kalveren voeren
De koeien worden gemolken in een Westfalia zij-aan-zij rapid exit. De koeien gaan er drie keer daags doorheen, drie tot vier personen zijn er per melkbeurt zo'n vijf uur mee bezig. De gemiddelde productie per koe zit op 33 liter melk per dag, met 3,2 procent eiwit en 3,8 procent vet. Het celgetal is 230.000.
De kalveren krijgen tien weken melk volgens het voerschema van Alpuro Breeding. Ze worden gevoerd met Fok Uniek. De dieren worden opgefokt in iglo's, waar ze brok en water krijgen. Na het spenen gaan ze langzaam over op ander voer en komen ze in groepshokken. Qua klimaat worden er een aantal aanpassingen doorgevoerd. De huidige hokken zijn wat te 'open', waardoor er te veel tocht is.

Turkije kent goede prijzen en ideaal landbouwklimaat
Kalveren brengen op dit moment veel geld op, €400 tot €500. Een oudmelkte koe die naar de slacht gaat, levert €2.750 op. De melkprijs zit op €0,55 liter.
De grondprijs is redelijk hoog in dit deel van Turkije. De grond is goed en er zijn veel liefhebbers voor. Grond kost ongeveer €70.000 per hectare. En dan te bedenken dat grond in andere gebieden in Turkije soms maar €7.000 per hectare kost.
Turkije kent een ideaal klimaat voor landbouw. Yesildag maakt hier dan ook dankbaar gebruik van. Het bedrijf kan zeven tot acht keer per jaar luzerne oogsten en twee keer per jaar een perceel mais verbouwen. Er is water genoeg en met een minimumtemperatuur van 5 tot 10 graden in de winter en maximaal 38 graden in de zomer is het klimaat perfect.

Turkse overheid stimuleert melkveehouders met subsidies

De Turkse overheid is erg blij met mensen die een melkveehouderij willen beginnen en stimuleert dit op allerlei manieren. Zo kunnen beginnende veehouders tot 40 procent subsidie krijgen voor het bouwen van een stal. Daarbij worden ze de eerste vijf jaar vrijgesteld van belasting. Ook kunnen ze de eerste vijf jaar rentevrij geld lenen. Al met al wordt het zo wel heel aantrekkelijk voor een ondernemend bedrijf om hier te investeren.

Laatste reacties

 • joannes

  Op naar Turkije dan! 

 • wilhelmus01

  Dat geld van die reis heb je zo weer terug verdient!

 • timo


  Kijk, daar zijn ze nog gek met ons..... 

 • Momfer

  Ik wil er dood nog niet gevonden worden.

 • maiskolf

  55ct per liter .wij zitten hier bijna op de helft.
  Kostprijs nog lager dan hier . 
  Tjonge en natuurlijk minder regeltjes dan hier.

 • agro1


  snap niet, dat niet alle hier aanwezige turken niet naar hun eigen goede land teruggaan. kansen pakken in het geliefde thuisland!!!!!

 • tikka


  Nieuw melkveeparadijs!

 • W Geverink

  @#6. Het kost klauwen vol geld om koeien te kunnen melken en je zit er 365 lange dagen per jaar aan vast. Dan vallen er al veel af. Voor de Turken een geluk dat een hollander er nog niet dood gevonden wil worden(#4) want dan was het met die goeie melkprijs snel gebeurd.

 • Belgique

  Het maar te hopen dat het buitenlands gespuis gaat inzien dat het hier niet beter is dan daar.

  Ik zie het al voor me. Nederlanders die naar Turkije emigreren om daar Halal koeien te gaan melken. Al vraag ik me af of ze daar ook zo tolerant zijn als hier. Zullen ze daar ook kerken toelaten, net zoals wij moskees? Ik ben bang van niet. 

  Ik betaal graag mee aan het enkeltje Turkije.  

 • veldzicht

  belgique #9,nou nou , ik ken verschillende Turken maar dat zijn prima mensen hoor,daar kunnen verschillende hollanders nog een voorbeeld aan nemen.

 • el

  70000 euro per hectare voor grond ,      denk niet dat er veel op het vliegtuig stappen!

 • pinkeltje


  1.070 koeien op 21 hectare grond. Beetje zo'n Van Bakel formule dus. Bij de buren is het gras altijd groener. Maar er zullen gerust goede kansen zijn voor een goede ondernemer. Zoals overal in de wereld.

 • gjcamps


  Het verhaal zal wel zo zijn dat het belasting technisch goed uitkomt om de melk tegen 55 cent aan de holding te verkopen die het op hun beurt weer als loon aan de meer dan 1000 medewerkers van Alfemo Furniture beschikbaar stellen. Zo kan de winst belastingvrij via de melk 'afgeroomd' worden.
  Ook de prijs voor een oudmelkte koe van 2750 euro is belachelijk hoog, ze zouden hier boten vol vee naar turkije kunnen sturen. Ik geloof er niets van.

 • agro1


  dubbele oogsten, dus de prijs is EUR 35.000, mot kenne....zeker bij die prijzen en aanvaardbaar kostenniveau. zal fiscaal wel allemaal verantwoord in elkaar steken.

 • j.verstraten1

  enkele maanden geleden heb ik even staan kletsen met een turkse TNT bezorger. Die vertelde mij als ik in turkije zou boeren was ik 'koning'. Gratis geld en geen belasting betalen want zijn neef was daar melkveehouder en daar wist hij het van. Klonk mij te mooi om waar te zijn. Maar klinkt wel vergelijkbaar met herbert zijn verhaal.

 • varitron270


  als de turken naar nederland komen dan moeten wij maar gauw naar turkije gaan voor zulke prijzen

 • el

  Werknemers zijn er wel goedkoop.

 • BO(skabout)ER


  Die turken zijn vast dood goed volk. Maar als je daar heen gaat moet je, je aanpassen aan het land. Dat is toch lastig.

 • BO(skabout)ER


  voerprijs zal wel onbenullig hoog zijn.

 • countyboy


  Ik ben 10 jaar geleden naar het europese deel van turkije geweest. Het is een prachtig land met heel vriendelijke mensen! De echte turken zijn eerlijker en toleranter dan de 2e of 3e generatie turken die hier in europa wonen. Met de Boeren (melkveehouders) was het Heel aangenaam omgaan! Probleem is dat je bijna niet aan grond kunt komen. grond wordt haast aleen binnen familie gehandeld. om aan goed en betaalbaar voer te komen is ook niet gemakelijk.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.