Boerenblog

6 reacties

Stellando-stiertje kan lot uit loterij zijn

Hebt u een Stellando-stiertje? Dan hebt u misschien wel een winnend loterijticket in huis. Inzetten van zonen van Stellando gebeurt amper in de roodbont-fokkerij, en dat is raar.

Onlangs beging weekblad Viva een flater door een artikel te plaatsen over vrouwen die een relatie hadden met een donkere man. Daar is fel tegen geprotesteerd. 'Once you go black, you never go back' is een kwestie die ook in de melkveehouderij speelt. Door de dominante zwartbonte genen is terugkeer naar roodbont lastig.

Roodbonte kalveren nu amper meerwaarde vergeleken met zwartbont

De toegevoegde waarde van de roodbontfokkerij is nu zeer beperkt. Kalveren brengen nauwelijks iets extra's op en de hogere slachtwaarde zal niet vaak meer tot uiting komen. Koeien worden immers zo lang mogelijk doorgemolken tot de productie te laag is. Roodbonte stieren zullen dus qua fokwaarde volledig mee moeten kunnen met hun zwartbonte collega's.

Batenburg Stellando

Een populaire zwarte stier is Batenburg Stellando die dankzij zijn vader Fidelity de roodbontfactor bij zich draagt. Een ronde, bespierde stier die breedte vererft. Met 114 benen en 108 klauwgezondheid, 114 beenstand achteraanzicht en 114 beengebruik komt hij tegemoet aan de hedendaagse eisen. Met een flinke melkplas met positieve gehaltes is het plaatje bijna compleet. Bijna, want de uiers zijn maar gemiddeld. (Op de foto ziet u overigens Batenburger Ginster 2545 A90, de moeder van Stellando.)

Stier Stellando boordevol degelijke verervers

Stellando fokt iets kleiner en ondanks de hoge productie behouden zijn dochters hun conditie en kleden ze zich niet uit. Met O Man, Osmond, Lucky Leo, Labelle, Sunny Boy, Mutual Bell en President in de afstamming zit de stier boordevol bekende verervers van degelijke koeien die probleemloos lang kunnen produceren.

KI-Samen

Je zou verwachten dat er een aantal roodbonte zonen op komst is. Maar dat valt nogal tegen. Alleen KI-Samen heeft een Stellando-stiertje in opfok. Kampen heeft niets en CRV heeft enkel zwartbonte zonen. Dat is erg jammer, en ook wel vreemd gezien de ruim 28.000 Stellando-kalfjes die al geboren zijn.

Een kans voor veehouders: de roodbonte foktechnici van alle organisaties zijn enthousiast over de stier. Voor CRV is hij natuurlijk al heel oud. Zij zet van een volwassen stier niet snel meer zonen in. Voor KI-Samen is het wat vroeg. Hij wacht liever nog een aantal draaien om te zien hoe de Stellando-dochters zich ontwikkelen; vooral uiers en uiergezondheid.

Misschien kunt u wel serieus cashen bij ki-organisatie

Is er een mooi stiertje op uw bedrijf geboren uit een van uw beste koeien met een NVI van 200 punten of meer en 105 exterieur met een hoog cijfer voor uier, dan is het de moeite waard u te melden bij CRV. Uw roodbonte Stellando-stiertje kan zomaar uw winnende loterijticket zijn! Hebben de moeder, grootmoeder en overgrootmoeder 85 punten exterieur of meer, veel lijsten gemaakt met hoge lactatiewaardes en goede cijfers voor celgetal en eiwit? Meld u dan bij KI-Samen of Kampen. In plaats van €90 van de kalverhandelaar ontvangt u straks misschien wel €90.000 fokkersbijdrage van een ki-organisatie!

Met 103 voor geboortegemak een makkelijke pinkenstier

Mocht uw stiertje afgewezen worden, dan heeft u nog steeds een leuke stier om zelf te gebruiken. Met 103 voor geboortegemak is hij na de basisaanpassing een makkelijke pinkenstier. Als uw ­eigen Stellando-stiertje nog meer pinkenstieren in de ­afstamming heeft, dan hebt u ­alvast een vriendje voor uw pinken dat qua fokwaarde niets tot weinig toegeeft aan ki-stieren.

Laatste reacties

 • tikka


  voor 90.000,- staan KI organisaties niet in de rij denk ik, maar je kunt het proberen.

 • hansvanbergen


  Die 90.000 is niet de aankoop prijs maar een bedrag wat de fokkers vergoeding zou kunnen zijn als de stier succesvol is. Het bedrag per rietje wat de fokker nabetaald krijgt.

 • Pietervangoor


  CRV heeft in totaal 7 zonen van Stellando ingezet. De eerste in nov.2013. Zes bij zwartbont en 1bij roodbont. Via het gebruik van zijn zonen Maestro Rf, Malcom RF en Jester RF als stiervader zal Stellando veel invloed krijgen bij de roodbont fokkerij.

 • hansvanbergen


  Ok Pieter ja ik heb het nagevraagd en een aantal mensen gesproken en uiteindelijk is me verteld dat er alleen zwarte zonen zijn bij CRV en geen rode. Wie is die rode zoon?

 • dayo

  delta meteor  ki code 941110

 • sanderschuurman50@gmail.com

  Weet iemand of delta meteor nog beschikbaar is?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.