Redactieblog

17 reacties

Niet doen, DOC

DOC staat op het punt een fusie aan te gaan met DMK in Duitsland. Op de ledenraadplegingen is weinig echt verzet.

"DOC moet dit niet doen", vindt Hanna. "Het is een fusie uit armoede. De melkprijs is jaren lager dan die van FrieslandCampina. Dat willen de leden niet meer. Dan klinkt de lokroep van het grote DMK snel aantrekkelijk. Maar dat is het niet."

Helemaal eens met Hanna. Ik heb even wat gegoogled en kwam bij de laatste Internationale melkprijsvergelijking van de LTO. Die spreekt boekdelen. Vanaf 2007 tot 2013 betaalde FrieslandCampina gemiddeld een melkprijs van 34,41 eurocent. DOC betaalde 33,11 en DMK 31,31. De fusiepartner van DOC betaalt structureel een veel lagere prijs en de laatste jaren is er praktisch geen verbetering te zien. Het brede pakket van DMK heeft dus, anders dan bij FrieslandCampina, geen verhogend effect op de melkprijs gehad.

Daarbij moeten we bedenken dat DMK in Duitsland geen slechte melkprijs heeft. De uitbetaalde melkprijzen liggen in Duitsland over de gehele linie centen lager dan in Nederland.

"Dat bedoel ik nou", knikt Hanna."Cijfers wijzen uit dat DMK een lagere uitbetalingcapaciteit heeft dan DOC. De verwachting dat die in de toekomst gelijk zal zijn aan FrieslandCampina is hetzelfde als geloven in Sinterklaas. De enige reden dat DOC-leden hiervoor kiezen is omdat ze niet op de oude voet verder willen. Dat is begrijpelijk. Maar om je dan in een avontuur met DMK te storten en koppelen aan een lagere melkprijs, is onverstandig. Daarom: doe dit niet DOC. "

"Wat dan wel?" vraag ik Hanna. "Oplossingen zoeken in Nederland. Desnoods de boel opsplitsen, wat je in het bedrijfsleven ook ziet. Met A-ware moeten er mogelijkheden zijn. Daar staat een sterke Fonterra op de achtergrond. Of samenwerken met andere zelfstandige coöperaties in ons land. Arla zou ook een oplossing kunnen zijn. Die hebben al een melkfabriek in Nijkerk. Daar past kaas en wei uit Hoogeveen prima bij. Alles is beter dan je toekomst in handen leggen van een Duitse coöperatie, die bewezen slecht betaalt."

Laatste reacties

 • Jaap39

  Aldus geschreven met Aware pet op. 

 • Dysa

  Familie Vreugdenhil wakker worden

 • henkgrootens

  Vergelijk de melkprijzen van Friesland en Campina eens voor 2007. Dat waren ook niet de beste betalers!

 • dayo

  fronterra??? betaald nu 23 cent!

 • daan1908


  Vraag  eens  10  Duitse  veehouders  hoe  die  denken  over  DMK .

  Mooie  klus  voor  een  snelle  journalist .

  Tevens  even  navragen  waar  DMK  de  laatste  jaren  mee  gefuseerd  is  en  vooral  waarom .

 • West865

  Het onafhankelijke vakblad de boerderij  is maar een mooi platform om alle negatieve  publiciteit te spuwen 
  kom eens met een eerlijk interview van de directie van DOC

 • Rip

  West865 maakt zich er te gemakkelijk van af. Het is geen negatieve publiciteit, maar het zijn feiten. Zoel DOC als DMK betaalden afgelopen jaar 5 cent minder dan Friesland Campina. Welke goed nadenkende boer zou daarbij willlen horen? Het lijkt bij DOC  alsof de cooperatie belangrijker is dan de boer. De leden, de boeren dus, zijn de enigen die er een stokje voor,kunnen. Als ze dat niet doen moeten ze de komende jaren ook niet klagen over een lagere melkprijs.Daar hebben ze dan zelf voor gekozen.

 • Mozes

  Frieslandfoods betaalde vanaf de oprichting in 1997 vele jaren lager uit dan DOC. Campina betaalde tien jaar geleden lager uit dan Frieslandfoods. Als wij de redenering van Hanna zouden volgen had Frieslandfoods nooit met Campina moeten fuseren. 
  De fusie tussen Frieslandfoods en Campina is er toch gekomen omdat men nieuwe mogelijkheden in de markt zag. Achteraf een uitstekend inzicht.  
  Nieuwe mogelijkheden  in de markt zijn voor boeren moeilijk in te schatten. Dat maakt de discussie moeilijk waardoor men zich vaak beperkt tot de melkprijs van de laatste jaren. Maar de melkprijs van de laatste jaren is geen garantie voor de toekomst. 

 • abtje


  Inderdaad Mozes, nu bij Fc de grote baas vertrekt zullen er straks wel een paar lijken uit de kast rollen die die melkprijs op zijn positiefst onder druk kunnen zetten. Mag je zelf invullen welke lijken...

 • w1888

  Dat vergaderboer denkt dat het bij een fusie alleen maar gaat om de uitbetaalde melkprijs vind ik sowieso vreemd. Gaat echt wel om meer factoren en het verleden bewijst ook nogmaals dat dit een verkeerde gedachte gang is. Had beter van een redactielid verwacht, maar gezien het standpunt tegenover DOC past dit wel in het rijtje. 

 • Foxxy

  Ingezet op kaas !! Pech gehad met o.a. Rusland ! Komt vanzelf weer een betere tijd voor kaas ! Vraag is, of DOC en leden het zolang uit willen/kunnen zingen!
  kleine conclusie ! Breder worden in assortiment spreidt risico/gevoeligheid !

  maar koppies erbij !

 • koestal

  DOC boeren staan met de rug tegen de muur

 • Ishtar

  Dit is wereldmarkt, en de melk prijs is een wereld markt prijs.
  Dus samenwerken met Duitsland is toch prima?
  Of is vergaderboer bang dat de melkprijs in NL gaat zakken?
  En si dat eigenlijk het enige argument?
  Eigenbelang dus?
  Waarom is ie daar bang voor, immers het is toch wereldmarkt?
  En Duitsland ligt nu niet zo heeeel ver weg.
  Verdaderboer pleit normaal altijd voor het mantra van de wereldmarkt, dat dat beste is voor iedereen etc.
  Maar als hij denkt dat het 1 a 2 cent scheelt dan telt het ineens niet meer?

 • oranje


  vergaderboer niet mee bemoeien je weet alles niet,

  de beste stuurlui staan altijd aan wal

  A war praat voor eigen parogie

 • Ishtar

  Wat Vergaderboer bedoeld te zeggen als FC lid is,
  -wij zijn bang dat fusie DOC en DMK, het algemeen net iets hogere prijs in NL zal aantasten.
  -dit is in het nadeel van Vergaderboer.
  -dus is zijn betoog alleen gericht op eigenbelang.
  -als DOC zou samengaan met NL bedrijven, en die bedrijven gaan failliet samen, of laten DOC leeg bloeden, dan hoor je vergaderboer niet meer.
  -als Duistland net iets minder betaald als FC nu, en als DOC samen gaat met DMK en eventueel invloed zal hebben op FC prijs.
  -dan is het toch prima dat FC zijn prijs aanpast aan de Duitse prijzen?
  -als Vergaderboer dat niet wil, komen al zijn artikelen ineens in het ligt van enorme hypocrisy te staan.
  -Als DOC goed onderhandeld met DMK regelen ze altijd 1 cent meer als de FC prijs, DMK heeft dan een mooi melkstroom ui NL,
  waar ze weer dure melkpoeder en kaas van maken duur verkopen aan China.

 • Mozes

  @Isthar, wat ben je toch weer ongelofelijk aan het wauwelen. Het is net alsof een stomdronken iemand aan het bazelen is. 

 • Genie


  En naar nederlandse les Ishtar.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.