Boerenblog

21 reacties

Low budget vee houden, leuk rendement

Een simpele en goedkope stal met een rendement om U tegen te zeggen, wie wil dat niet? Ierse kalverhouders doen het gewoon. In Ierland kun je ideeën opdoen én genieten. Van hoe boeren er werken, van de Ierse vriendelijkheid of ... van een Guinness-biertje.

Ik ben half maart met enkele kalverhouders een paar dagen naar Ierland geweest. We wilden zien hoe de kalveren geëxporteerd worden en we kregen de kans de organisatiestructuur van de Ierse boeren eens onder de loep te nemen. Een paar jaar geleden was ik ook al eens in Ierland op uitnodiging van ICE, een producent van rubberen vloeren. Tijdens die trip deed ik nieuwe ideeën op. Daarvoor was onze huwelijksreis een rondreis door Ierland. Daardoor ben ik naast verliefd op Marloes ook verliefd geworden op dat land en het vrolijke, gastvrije volk dat er woont.

Matrasjes en andere maatlatzaken Nederland, lowbudgetstallen in Ierland

Het mooie van de Ierse bedrijven is dat het allemaal low budget is. In Nederland bouwen we ligboxenstallen met matrasjes, lichtstraten, emissiearme vloeren en isolatie die voldoen aan 'de maatlat'. Dat zijn heel luxe stallen met een zeer luxe prijs, richting € 8.000 per koeplaats.

In Ierland is kalverhouder klaar voor €1.000 per plaats

In Ierland ben je voor € 1.000 makkelijk klaar. Stallen zijn er vooral open, met een paar damwandplaten en een melkstal. De koeien staan maximaal drie maanden op stal; het voordeel van het klimaat dat ze daar hebben. In die frisse, open stallen lijken de dieren minder last van de luchtwegen te hebben. Bij de kalveren hoorden we amper een kuchje. Dat klimaat zorgt ook dat half maart al een dik pak gras op het land stond, terwijl hier de weiden nog geel kleurden.

Rantsoen in Ierland vooral gras

Het Ierse rantsoen bestaat vooral uit gras. Een veehouder stelde zelfs dat het belangrijker was om 15 ton droge stof aan gras per hectare te hebben dan de productie per koe van 7.000 liter te verhogen. Dat vele gras houdt de kostprijs laag. Die ligt rond 20 cent per kilo melk terwijl die hier op 30 ligt en op een flink aantal bedrijven nog een klap hoger.

Export Ierse kalveren zal wel wat afnemen

Er gaan jaarlijks 100.000 Ierse kalveren weg voor export. Grofweg een derde gaat naar Nederland. Dit jaar zal die export wel wat minder worden omdat de vleesprijs op een hoog niveau ligt. Dan worden meer stierkalveren aangehouden die ook weer voor een

belangrijk deel op gras – en als os – worden afgemest.

Ierse boeren saamhorig, geen tweespalt tussen landbouwsectoren

In de Ierse landbouw zie je saamhorigheid, ook met hun overheid. Die saamhorigheid wordt duidelijk tijdens acties. Als er wat met de melkveehouderij aan de hand is, zie je dat landbouwbreed − dus van varkens tot akkerbouw − samen ten strijde getrokken wordt. Dat zie ik in ons land niet zo snel gebeuren.

Whiskey en Guinness, en andere Ierse lessen

Wat hebben we nu geleerd in Ierland, buiten het drinken van whiskey en Guinness? Dat we toch eens moeten kijken naar onze kostenstructuur! Zij halen met simpele stallen een goed rendement. En dat we landbouwbreed eens wat meer schouder aan schouder moeten staan. 'Verdeel en heers' kost ons nog een keer de kop. Verder is het natuurlijk vooral leuk om bij Ierse collega's te buurten. We komen allemaal uit de landbouw, houden van het leven en de gezelligheid. Alleen zijn wij wat meer gestrest.

Laatste reacties

 • ACB

  Ja, hoe simpel is het. En hoe gek laten we ons hier maken in Ned. Mijn opa wist wel beter.

 • veldzicht

  Mijn eerste ligboxen stal in 1972 koste inclusief melkstal en melktank maar geen onderkeldering 1000 gulden per koeplaats en voldeed prima,zijn we met z,n allen niet een beetje door geschoten  wat luxe aangaat met stallen van 8000 euro
  of gaat het zo slecht nog niet ?

 • josrodenburg

  hebben we het nou over koe plaatsen of kalver plaatsen, heb het idee dat appels met peren vergeleken worden. en hoe ziet die stal er dan uit voor dat geld? en of die koeien noe voor drie of 6 maanden in de stal zitten maakt kwa afmetingen niet veel uit lijkt mij.

 • ohzo

  In Nl komt er dan nog een mestopslag, kuilplaten met afvalwater opslag etc nog bij waar men in Ierland nog nooit van gehoord heeft.

 • Mozes

  Het verschil in keuzes die boeren in Ierland en Nederland maken heeft niet zozeer met mentaliteit maar met omstandigheden te maken.

  In Ierland heeft men veel grond waar voor een deel alleen gras verbouwd kan worden. De grond is veel goedkoper en men heeft een uitgesproken gras-klimaat. De koeien kunnen vlot 9 maanden in de wei. In die omstandigheid is het voordelig om koeien te hebben die wat minder melk geven maar het volledig op gras kunnen doen.
   
  In Nederland is een enorm tekort aan grond. Grond is onbetaalbaar duur zodat maximale productie per hectare gehaald moet worden. Mais geeft 1,5 keer zoveel ds opbrengst per ha dan gras. De koeien kunnen hooguit 6 maanden in de wei waarbij de laatste maanden al flink bijgevoerd moet worden. Hoge productie per koe, hoge voerefficiëntie, en hoge opbrengst per hectare is in Nederlandse omstandigheden het meest rendabel. 

 • veldzicht

  josrodenburg#3,volgens mij heeft Hans Luijendijk het wel degelijk over een stal voor melkkoeien,de stal die ik toen bouwde was van hout voor ruim honderd
  koeien en koste iets meer als een ton in guldens,waar ze begin70 tiger jaren reclame voor maakte ,1000gulden per koeplaats wat aardig uitkwam.
  in de tachtiger jaren weer gebouwd maar dat koste wel veel en veel meer hoor.

 • sjaakbea

  In 2003 nieuwe stal gebouwd voor 2000 euro per ligplaats inclusief melkstal (deze deels met gebruikte apparatuur uit oude melkstal. Niet luxe maar wel efficient. Er valt best veel te besparen met rechttoe rechtaan, open zijkanten, prefab boxdekken enz. Je moet je dan wel met elk detail afvragen wat het kost en hoeveel het toevoegd.
  Sjaak van Essen

 • W Geverink

  Het punt is dat de Ieren voor 1000 Euro per koe een onderdak voor hun koeien kunnen creeren en zoiets in Nederland om de een of andere reden vele keren meer moet kosten. Voor Boerderij een mooie gelegenheid voor een reportage om ons te laten zien hoe ze dat doen. 

 • koestal

  mooi verhaal ,maar het klimaat is hier anders dan in Ierland,hier kunnen we ook een keer een streng winter verwachten

 • Elevage

  en bovendien hebben wij hier WD en de PVDD die overal een grote bek over hebben waardoor wij aan eisen moeten voldoen die ze in Ierland nog nooit gezien hebben.
  Ja natuurlijk willen wij het ook zo als zij daar, zou een stuk meer opleveren, maar hier zijn veel meer eisen, commissies, nog meer controles etc.

 • Mels

  En gelijk springen de Nederlandse betweters in de verdediging. Door de drang naar meer en groter hebben jullie jezelf in deze positie gemanouvreerd. Das niet de schuld van anderen. Denk maar eens na hoe goedkoop het kan zonder maatlat. Neeeeee die subsidie moeten we hebben. Maar dat het zonder die subsidie veel goedkoper kan heeft nog nooit iemand bedacht. Hetzelfde geld in de akkerbouw. Er wordt in Nederland veel te veel gekeken naar de buren of wat de buren er wel niet van zullen denken. 

 • Bert Roeleveld

  Ierland heeft wel degelijk regels b.v. bij elke kuilplaat een opvangput voor perssappen, of als je een tweelingkalf wilt opgeven moet je de dierenarts laten bevestigen dat er twee kalveren uit een koe zijn geboren , gelukig is dat hier iets eenvoudiger.

 • Belgique

  Met alle respect, zo duur als er in Nederland wordt gebouwd zie je nergens. Maarja dan heb je ook iets. Een lust voor het oog. Een prachtplaatje!

  Volgens mij ligt het aan de mentaliteit. Een torenhoge financiering aangaan en dan nog goed kunnen slapen? Je moet het maar kunnen. Dit fenomeen trekt zich door in de hele samenleving. Geen benul van geld meer ...

 • tikka


  Juist belgique, een verwende mentaliteit. En als het fout gaat krijgen anderen de schuld.

 • veldzicht

  De komende jaren zullen de stallen wel weer simpeler worden,mijn buurman heeft pas 3500 ton mest af moeten voeren a €14 per ton 49.000 euro.
  de putten zijn leeg, de rest van het jaar moet hij maar kunstmest strooien.
  achterlijk land onbegrijpelijk dat we dit met z,n allen nog pikken.

 • MichaelPeeters

  en dan moet je nog niet eens naar ierland om low-budget stallen te zien. kijk maar naar noord-duitsland, daar melken ze ook alles in open-front stallen met een dichte vloer en goed windbreekgaas.
  als die jongens bij ons in vlaanderen of NL komen kijken, zijn ze een halve dag jaloers op de weelde, en de rest van hun leven gelukkig dat ze het nuchterder bekeken hebben. 

 • tikka


  Dat vind ik een mooie zin: 'een halve dag jaloers op de weelde, en de rest van hun leven gelukkig dat ze het nuchterder bekeken hebben'.

 • Fermer

  Heel goed gezien, Michael Peeters en tikka. Vooral de plaatjes in Nl. zien er mooi uit, wordt ook luidkeels uitgedragen in het buitenland, maar wie wil er met de daarbij behorende strop om z'n nek lopen, en dat wordt er nooit bijverteld. Stallen zoals in Ierland zijn wereldwijd standaard, want de gemiddelde boer weet wel dat extra kosten bijna nooit terugverdiend worden. En Mozes, wanneer de boeren in Ierland even gek gaan doen dan hun Nl. collega's, groot, groter, grootst groeien, dan zal de grond daar ook wel duurder worden. Maar of ze dan financieel beter gaan draaien?

 • christof conings

  in de Vlaamse en Nederlandse veehouderij leven de dieren in een ``stal ``die in vele delen van de wereld beter is dan het ``huis`` van mensen . Het woord stal kan je moeilijk nog gebruiken voor deze luxe dingen . 

 • gjcamps

  Die stallen zijn zo luxe omdat het geen eigen maar geleend geld is.

 • Frans-Jan

  Ik zou wel een fotoreportage willen zien dan!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.