RundveeOpinie

Low budget vee houden, leuk rendement

Een simpele en goedkope stal met een rendement om U tegen te zeggen, wie wil dat niet? Ierse kalverhouders doen het gewoon. In Ierland kun je ideeën opdoen én genieten. Van hoe boeren er werken, van de Ierse vriendelijkheid of … van een Guinness-biertje.

Ik ben half maart met enkele kalverhouders een paar dagen naar Ierland geweest. We wilden zien hoe de kalveren geëxporteerd worden en we kregen de kans de organisatiestructuur van de Ierse boeren eens onder de loep te nemen. Een paar jaar geleden was ik ook al eens in Ierland op uitnodiging van ICE, een producent van rubberen vloeren. Tijdens die trip deed ik nieuwe ideeën op. Daarvoor was onze huwelijksreis een rondreis door Ierland. Daardoor ben ik naast verliefd op Marloes ook verliefd geworden op dat land en het vrolijke, gastvrije volk dat er woont.

Matrasjes en andere maatlatzaken Nederland, lowbudgetstallen in Ierland

Het mooie van de Ierse bedrijven is dat het allemaal low budget is. In Nederland bouwen we ligboxenstallen met matrasjes, lichtstraten, emissiearme vloeren en isolatie die voldoen aan ‘de maatlat’. Dat zijn heel luxe stallen met een zeer luxe prijs, richting € 8.000 per koeplaats.

In Ierland is kalverhouder klaar voor €1.000 per plaats

In Ierland ben je voor € 1.000 makkelijk klaar. Stallen zijn er vooral open, met een paar damwandplaten en een melkstal. De koeien staan maximaal drie maanden op stal; het voordeel van het klimaat dat ze daar hebben. In die frisse, open stallen lijken de dieren minder last van de luchtwegen te hebben. Bij de kalveren hoorden we amper een kuchje. Dat klimaat zorgt ook dat half maart al een dik pak gras op het land stond, terwijl hier de weiden nog geel kleurden.

Rantsoen in Ierland vooral gras

Het Ierse rantsoen bestaat vooral uit gras. Een veehouder stelde zelfs dat het belangrijker was om 15 ton droge stof aan gras per hectare te hebben dan de productie per koe van 7.000 liter te verhogen. Dat vele gras houdt de kostprijs laag. Die ligt rond 20 cent per kilo melk terwijl die hier op 30 ligt en op een flink aantal bedrijven nog een klap hoger.

Export Ierse kalveren zal wel wat afnemen

Er gaan jaarlijks 100.000 Ierse kalveren weg voor export. Grofweg een derde gaat naar Nederland. Dit jaar zal die export wel wat minder worden omdat de vleesprijs op een hoog niveau ligt. Dan worden meer stierkalveren aangehouden die ook weer voor een

belangrijk deel op gras – en als os – worden afgemest.

Ierse boeren saamhorig, geen tweespalt tussen landbouwsectoren

In de Ierse landbouw zie je saamhorigheid, ook met hun overheid. Die saamhorigheid wordt duidelijk tijdens acties. Als er wat met de melkveehouderij aan de hand is, zie je dat landbouwbreed − dus van varkens tot akkerbouw − samen ten strijde getrokken wordt. Dat zie ik in ons land niet zo snel gebeuren.

Whiskey en Guinness, en andere Ierse lessen

Wat hebben we nu geleerd in Ierland, buiten het drinken van whiskey en Guinness? Dat we toch eens moeten kijken naar onze kostenstructuur! Zij halen met simpele stallen een goed rendement. En dat we landbouwbreed eens wat meer schouder aan schouder moeten staan. ‘Verdeel en heers’ kost ons nog een keer de kop. Verder is het natuurlijk vooral leuk om bij Ierse collega’s te buurten. We komen allemaal uit de landbouw, houden van het leven en de gezelligheid. Alleen zijn wij wat meer gestrest.

Beheer
WP Admin